Catalunya Diari

La Plataforma per la defensa de la fruita demana la dimissió de Serret després d'una nova tractorada a Lleida

La Plataforma per la defensa de la fruita demana la dimissió de Serret després d'una nova tractorada a Lleida| ACN - Fotografia: Cedida

La Plataforma per la defensa de la fruita i els sindicats que li donen suport -Asaja i JARC- demanen la dimissió de la consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, a qui acusen d'"enganyar-los" per no convocar la reunió promesa dimecres passat amb la gran distribució.

Ho han exigit després d'una nova protesta que ha portat uns 25 tractors i una vuitantena de pagesos fins la seu del Departament d'Agricultura a Lleida coincidint que aquest divendres hi ha convocada una reunió de la taula sectorial de la fruita dolça. També han portat 1.500 quilos de nectarines per regalar en protesta per la crisi de preus que estan patint.

Dimecres passat la Plataforma per la defensa de la fruita dolça va acceptar el compromís del Departament d'Agricultura de convocar de forma imminent una reunió amb la participació de representants de la gran distribució i de la conselleria amb membres de la plataforma i dels sindicats que hi donen suport -JARC i Asaja- per tal de buscar solucions a la crisi de preus que viu el sector. La trobada amb la conselleria es va fer després que els pagesos amenacessin de fer talls de carreteres la vigília de Sant Joan. La data de la reunió amb la gran distribució s'havia de concretar dilluns però com que no hi ha hagut resposta la plataforma ha decidit tornar a mobilitzar-se.

"No tenen paraula, els vam donar un vot de confiança i no han complert", ha lamentat el portaveu de la plataforma, Jonathan Sanjuán, que ha insistit que la consellera no pot dir que no pot convocar la reunió perquè "és l'administració qui té mà per fer-nos asseure tots junts, i si ella no pot fer-ho que dimiteixi". El president d'Asaja a Lleida, Pere Roqué, ha estat contundent i ha afirmat que "la consellera ens ha enganyat vilment" i ha afegit que Serret "no representa el sector agroalimentari de Catalunya sinó la gran distribució" com interpreta del fet que no els hagi volgut asseure a la mateixa taula. Roqué també ha dit que el Govern no ha posat en marxa "cap mesura per pal·liar la crisi de la fruita dolça, entenent que és un sector punter i tothom diu que és estratègic". Per això, ha emplaçat el mateix president Carles Puigdemont a posar-se al capdavant per resoldre aquesta crisi i ha estat clar a reclamar "la dimissió de la consellera Serret".

Els pagesos asseguren que estan patint "estratègies d'ofegament" per part de les grans cadenes de distribució que els obliguen a vendre per sota costos de producció, i al DARP li retreuen la "nul·la voluntat de desencallar el problema". Des de la Plataforma per la defensa de la fruita dolça s'insisteix que cal trobar solucions davant la diferència de preus entre el que reben els pagesos i el que paga el consumidor per la fruita. Per això insisteixen que la trobada entre totes les parts és imprescindible per "esbrinar on és el problema".

Els productors de fruita dolça asseguren que no poden suportar més que es paguin uns preus ''ruïnosos'' per la fruita. "Fa quatre anys que estem patint una crisi molt forta i ja no podem aguantar més", ha dit el portaveu de la plataforma.

Tot i la previsible disminució de la collita en les varietats de fruita d'os, des de la plataforma adverteixen que les primeres informacions rebudes d'aquesta campanya contrasten uns preus anormalment baixos. Aquest fet, diuen, reafirma les pràctiques realitzades per les grans superfícies comercials en els darrers anys, que utilitzen la fruita com a producte reclam. Els productors comenten que en un context de menys oferta, la lògica del mercat indicaria que els preus haurien de ser més alts, situació que no sembla que s'acabi donant.


Comentaris

envia el comentari