Catalunya Diari

La previsió d'ocupació turística per Nadal, Cap d'Any i Reis se situa al voltant del 65% al Pirineu de Lleida

La previsió d'ocupació turística per Nadal, Cap d'Any i Reis se situa al voltant del 65% al Pirineu de Lleida| Text i fotografia: ACN

El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida calcula que la previsió d'ocupació per les festes de Nadal, Cap d'Any i Reis al Pirineu de Lleida se situarà al voltant del 65% tot i que s'espera una punta que podria fregar la plena ocupació per Fi d'Any.

Durant els 12 dies de període nadalenc les estacions d'esquí podrien vendre al voltant dels 200.000 forfets tot i que no n'hi ha cap que funcioni a ple rendiment degut a la manca de precipitacions. Precisament en aquest sentit, els complexos d'esquí estan pendents d'una davallada de les temperatures que els permeti fabricar més neu artificial mentre no arribin les nevades. La bona feina de les màquines trepitjaneus permet ara com ara esquiar en bones condicions a les pistes obertes a les estacions.

De fet, la matinada passada la majoria de les estacions d'alpí han pogut produir neu artificial, després d'una setmana sense poder-ne fer a causa de les temperatures. La totalitat de les estacions d'esquí alpí es troben obertes al públic, amb diferents gruixos i quilòmetres de pistes, mentre que les de nòrdic estan obertes només per a usos turístics, llevat de Tavascan, que té obertes tant les pistes d'alpí com de nòrdic.

D'altra banda aquesta climatologia anticiclònica està essent aprofitada per molts aficionats a la muntanya per programar sortides a entorns naturals i gaudir del senderisme i dels paisatges de muntanya per aquestes dates.

Baqueira Beret (Val d'Aran) preveu tenir disponibles per aquestes festes de Nadal més de 130 quilòmetres de pistes, cosa que representa el 80% de l'estació oberta. Boí Taüll Resort (Alta Ribagorça) mantindrà per aquest període nadalenc un 50% de les instal·lacions obertes amb uns 20 quilòmetres de pistes. Espot Esquí i Port Ainé (Pallars Sobirà) també disposen d'una bona quantitat de neu i preveuen tenir entre un 60 i un 65% de les pistes obertes, cosa que representa més de 30 quilòmetres esquiables entre les dues estacions. El complex mixt de Tavascan (Pallars Sobirà) tindrà obertes les instal·lacions tant d'alpí com de nòrdic, i finalment l'estació de Port del Comte (Solsonès) de moment només té previst obrir la zona de debutants, Tubbies, i trineus en espera de poder ampliar les instal·lacions amb l'arribada de noves precipitacions o la fabricació de neu produïda per la baixada de les temperatures.

El Patronat estima que el conjunt de les estacions d'esquí del Pirineu de Lleida puguin vendre en el seu conjunt al voltant d'uns 200.000 forfets en el període comprès entre el 26 de desembre, festivitat de Sant Esteve, i el dimarts 6 de gener, dia de Reis.

L'ocupació turística per sectors
El Patronat preveu una ocupació de prop de 65% de mitjana a les zones turístiques de Lleida, principalment al Pirineu, si bé oscil·larà entre el 30% i la plena ocupació d'acord amb el tipus d'allotjament, la zona i els diferents trams festius d'aquestes festes nadalenques. La plena ocupació es produirà per Cap d'Any, entre el 31 de desembre i el 3 de gener, a la major part dels establiments turístics del Pirineu de Lleida, com també en la totalitat dels establiments de turisme rural en el conjunt de la demarcació i a les places de bungalous de la vintena de càmpings oberts per aquestes dates. Una excepció és la Val d'Aran, on l'ocupació serà pràcticament del 80% de mitjana del 26 de desembre fins al 6 de gener. Enguany, l'ocupació es preveu que sigui bona, però en percentatges més inferiors fins al diumenge 10 de gener, amb motiu del període de vacances escolars.

El primer tram d'aquest període de vacances, que va del dissabte 26 fins al dimecres 30 de desembre, l'ocupació en el sector de l'hoteleria de les zones del Pirineu estarà situada entre el 50 i el 65% de mitjana. Les places de bungalous del sector del càmping oscil·larà entre el 55 i el 60% en el conjunt de la demarcació i el turisme rural estarà sobre el 45% de mitjana. Pel que fa al turisme rural cal tenir present en aquest primer període vocacional que el dia de Nadal i la festivitat de Sant Esteve, un 30% aproximadament de cases amb servei de cuina no estan obertes.

El grau més alt d'ocupació es produirà en el segon tram d'aquest període festiu, comprès entre el 31 de desembre i el diumenge 3 de gener de 2016, quan es preveu uns percentatges d'ocupació que pràcticament arribaran a fregar la plena ocupació al Pirineu, com també tota l'oferta de turisme rural de la demarcació de Lleida i a les places de bungalous amb percentatges que se situaran al voltant del 90% i la plena ocupació.

Finalment, el darrer tram, que es preveu una mica més fluix, és el que va del dilluns 4 fins al dimecres 6 de gener, festivitat de Reis. Per sectors, el turisme rural es podria situar al voltant del 50% de mitjana; les places de bungalous, a l'entorn del 30% i les places d'hoteleria, del 45%. En alguns casos aquest període vocacional s'allargarà fins al diumenge 10 de gener, amb motiu de les vacances escolars, amb una ocupació que també serà bona, encara que en percentatges inferiors a la festivitat de Reis. No obstant això es donen determinades circumstàncies, com en el cas de l'estació de Boí Taüll Resort, que del 6 al 10 de gener té prevista plena ocupació al Resort.


Comentaris

envia el comentari