Catalunya Diari

La producció de préssec i nectarina a Catalunya caurà un 12% en relació amb la campanya passada

La producció de préssec i nectarina a Catalunya caurà un 12% en relació amb la campanya passada| ACN - Fotografia: Laura Biela (Arxiu)

La producció de préssec i nectarina a Catalunya serà una de les més baixes dels darrers anys i se situarà enguany en les 373.950 tones, un 12% inferior a la darrera campanya pels problemes de quallat dels fruits sumats als efectes de gelades durant la primavera i de les darreres pedregades. A les comarques de Lleida, principals productores de fruita de pinyol de l'Estat, el descens previst serà del 13%, segons les previsions que han presentat aquest dilluns el Departament d'Agricultura i Afrucat.

Destaca sobretot la davallada que patirà la pavia o préssec groc, que serà d'un 29% per les arrancada sistemàtiques dels darrers anys. Per varietats, la producció de nectarina serà de 154.050 tones; la de préssec roig o rodó, de 96.700 tones; la de préssec pla, de 108.500 tones, i la de pavia o préssec groc, caurà fins a les 14.700 tones. Per demarcacions, a les comarques de Lleida s'espera una producció de 330.800 tones de fruita de pinyol, un 13% inferior al 2015; a Tarragona serà d'unes 35.000 tones (-3%); a Barcelona de 1.920 tones (-9%), i a Girona la producció serà un 13% inferior i se situarà entorn les 1.900 tones.

Les causes d'aquest descens, tot i que enguany han entrat en producció 1.500 noves hectàrees de fruita de pinyol a Catalunya, cal buscar-les sobretot en el fet que ha estat un any atípic climatològicament amb un hivern càlid i fortament variable, que s'ha traduït en una floració llarga i desigual amb quallats deficients i arbres que s'han aclarit per si sols. A més, també cal afegir-hi alguna gelada que ha afectat els arbres durant la primavera –i que farà retardar la campanya entre 4 i 7 dies- i les darreres pedregades a la plana de Lleida, com les dels dies 22 i 29 de maig, segons ha explicat el director general d'Afrucat, Manel Simon.

Un 5% menys de producció a Europa
Al conjunt d'Europa la previsió indica una caiguda de la producció del 5% en relació amb la darrera campanya. Per primera vegada, l'estat espanyol -amb 1.356.000 tones previstes (-6%)- serà el primer productor de fruita de pinyol per davant d'Itàlia, on les afectacions climàtiques situaran la producció en 1.259.000 tones. A Grècia la previsió parla de 567.000 tones, i a França, de 208.000. Cal remarcar, però, que la manca de fred durant l'hivern –que no s'ha donat a la zona de Lleida- ha provocat un avançament de la collita i una minva en la producció a les zones del sud de l'Estat com són Andalusia i Múrcia, on ja estan collint. El fet que a Catalunya es prevegi un retard en l'inici de la campanya d'entre 4 i 7 dies farà que no es produeixin solapaments de producció entre el sud i el nord península com va passar fa dos anys. A més, la qualitat de la fruita d'os catalana serà bona aquesta campanya –al marge de l'afectada per pedregades- ja que la de les zones més primerenques de l'estat espanyol està presentant problemes per maduració del fruit, que faran minvar la producció.

El president d'Afrucat, Francesc Palau, ha advertit que una nova campanya amb els preus al mateix nivell o per sota dels costos de producció, com ja ha passat en les dues darreres, seria "insuportable pel sector". Per la seva part, Manel Simon s'ha mostrat "modernament optimista" i ha apuntat que s'espera una estabilització dels mercats pel que fa a preus tot i remarcar que caldrà veure com evoluciona el mercat setmana a setmana per poder determinar si la davallada productiva s'acaba traduït en un repunt dels preus al mercat. Així mateix, ha explicat que la campanya al sud de l'Estat ha començat amb preus "moderadament correctes" però amb una pressió dels mercats a la baixa. Simon ha recordat que l'important és que faci calor durant l'estiu arreu del continent ja que afavoreix al consum de fruita.

El director general d'Afrucat ha valorat positivament que la Comissió Europea treballi perquè les noves mesures excepcionals de retirada de fruita per fer front a crisis de mercats ja siguin operatives l'1 de juliol i no a mitja campanya com en anys anteriors i ha defensat la necessitat que així sigui. En aquest sentit, la directora general d'Agricultura i Ramaderia, Teresa Masjuan, ha expressat el compromís del Departament d'Agricultura de vetllar perquè l'1 de juliol ja siguin operatives. Altrament, Masjuan ha recordat que la conselleria està estudiant que el sector pugui tramitar la creació d'una circumscripció econòmica de la fruita a Catalunya i la potenciació de Mercolleida com a llotja agropecuària de referència en la fixació dels preus de la fruita.

Finalment, Manel Simon ha qualificat "d'inversió de futur" les possibilitats que s'obren amb l'obertura a partir d'aquest estiu del mercat xinès, que esdevé "una sortida més pel producte però tampoc res més". En aquest sentit, ha dit que en aquesta primera campanya d'exportacions cal apostar per enviar al país asiàtic fruita de qualitat per anar convencent els importadors.


Comentaris

envia el comentari