Catalunya Diari

La producció de préssec i nectarina cau però augmenta el preu

La producció de préssec i nectarina cau però augmenta el preu| EP - Fotografia: Laura Biela

 

La menor oferta i l'entrada en producció de manera esglaonada del préssec i la nectarina estan permetent als productors cobrar la seva fruita aquest any aproximadament un 30% per sobre de les cotitzacions de l'any passat.

L'any passat la collita es va avançar i es va acumular l'oferta en els primers dies, el que va col·lapsar als mercats, circumstància que aquest any no es produeix per l'arribada de la collita de manera progressiva i la reducció de l'oferta a Europa del 6%, que a Espanya ha caigut un 2% ia Catalunya un 7%.
 
"Hi ha més demanda que oferta, per tant els preus s'estan comportant de manera correcta, no hi ha motius per posar-se nerviós", ha assegurat aquest divendres el director de l'Associació Empresarial de Fruita de Catalunya (Afrucat), Manel Simón. A tall d'exemple, ha assenyalat que el préssec en palot que l'any passat cotitzava a Mercolleida entre 35 i 40 cèntims per quilo, enguany se situa a entre 45 i 50.
 
En general, la climatologia a la primavera i la poca intensitat d'aclarida en camp han donat com a conseqüència una producció amb menys fruites per arbre i millors calibres i qualitat a Espanya amb una collita de 1.358.355 tones de les que 384.200 es produeixen a Catalunya.
 
Simón ha assenyalat que donat que Catalunya i Aragó han entrat en collita i comercialització dins d'una conjuntura estable i amb falta de producte per atendre la demanda existent, això permet l'entrada en recol·lecció de la varietat estrella de nectarina BigTop a partir de la setmana que ve, en una situació de càmeres buides en les centrals.


Comentaris

envia el comentari