Catalunya Diari

La tempesta danya 15.000 hectàrees de fruita a la demarcació de Lleida amb pèrdues de 60MEUR

La tempesta danya 15.000 hectà rees de fruita a la demarcació de Lleida amb pèrdues de 60MEUR| ACN - Fotografia: Laura Biela (Arxiu)

El sindicat agrari Asaja calcula que l'última tempesta ha afectat 15.000 hectàrees a la demarcació de Lleida amb pèrdues que poden superar els 60 milions d'euros. El fort vent i la pedra han malmès nombroses explotacions de fruita dolça i cereal, especialment de blat de moro, al Segrià, l'Urgell i el Pla d'Urgell.

"En aquests moments s'estan acabant d'avaluar les hectàrees però estem davant la tempesta més important de l'estiu", ha assegurat el president d'Asaja-Lleida, Pere Roqué. I ha enumerat: "Estem parlant d'una llargada d'uns 60 quilòmetres que engloba Torres de Segre, Soses, Alcarràs, l'horta de Lleida, Golmés, Castellnou de Seana i fins i tot alguna partida d'Arbeca i de les Borges Blanques".

"L'extensió, per tant, és molt important tot i que a diferents nivells per la irregularitat del vent i la pedra", ha continuat el president d'Asaja-Lleida, que ha alertat que hi ha explotacions de fruita dolça amb pèrdues del 100%. "A Alfés hi ha força pins trencats, i també hi ha molta afectació a les partides lleidatanes de la Caparrella i la Mariola amb arbres tombats i molta pedra", ha afegit Roqué, que ha demanat als pagesos que facin l'informe de danys "al més aviat possible" per tal de començar el peritatge. "Avui estem oberts perquè els pagesos ens facin arribar els comunicats de danys i aquesta tarda el Departament d'Agricultura ens informarà si ha pogut parlar ja amb Agroseguro", ha manifestat el president d'Asaja-Lleida.

De fet, el director general d'Agricultura i Ramaderia, Alfons Vilarrasa, acompanyat del director territorial d'Agricultura, Jaume Fabà, i de Joan Fabregat, coordinador del consell de direcció del Departament, es reuniran aquest dissabte a les cinc de la tarda a la seu del Departament amb els alcaldes i representats dels sindicats agraris amb l'objectiu d'analitzar els danys i fer una ràpida valoració per procedir a activar les mesures oportunes per als peritatges.

Fa menys de quinze dies, una altra forta tempesta de vent i aigua -aquest cop concentrada més al nord del Segrià i la Noguera- va malmetre unes 6.000 hectàrees de fruita dolça i cereal.


Comentaris

envia el comentari