Catalunya Diari

La tempesta del passat divendres podria deixar un 40% de temporers a l'atur

La tempesta del passat divendres podria deixar un 40% de temporers a l'atur| Laura Biela / ACN - Fotografia: ACN

La tempesta que aquest divendres al vespre va arrasar unes 15.000 hectàrees de fruita dolça i cereal de la demarcació de Lleida podria ara deixar sense feina entre un 30 i un 40% dels temporers contractats al camp, segons ha estimat aquest dilluns el sindicat Unió de Pagesos.


El temporal de pluja, pedra i vent va endur-se per davant milers i milers de tones de producció, afectant en algunes finques fins al 100% de la collita. El coordinador territorial d'Unió de Pagesos, Josep M. Companys, assegura que és la pedregada "més impostant i devastadora de la temporada, però també dels últims anys".Les fortes pluges van fer malbé la producció d'una vintena de localitats lleidatanes, tot ii que les més afectades van ser quatre: Soses, Alcarràs, Sunyer i Sudanell.Els peritatges, si tot continua segons el previst, s'iniciaran aquest mateix dimarts.
Activació de mesures extraordinàries

Unió de Pagesos considera que la crisi de preus en fruita dolça ha arribat a un "punt límit" en què resulta "injustificada, incomprensible i cínica" la inacció de la Comissió Europea quan no activa les mesures extraordinàries previstes per l'Organització Comuna de Mercats (OCM) de fruites i hortalisses. El sindicat considera que el manteniment dels preus baixos en origen, en una situació de manca d'estocs, només s'explica per la presumpta situació d'"abús de posició de domini" que fa que els principals operadors de la gran distribució centreeuropea "puguin estar condicionant el mercat amb preus a la baixa". Per això, el sindicat no descarta emprendre accions de protesta contra aquestes cadenes, a qui el sindicat culpa de la situació que viu el sector.Davant aquesta situació el sindicat demana a la CE que actuï d'una vegada i es decideixi a prohibir la comercialització dels calibres i categories inferiors de préssec i nectarina, els que més pressiona en el preu la gran distribució. També demana que s'aixequin les normes de la competència sobre les organitzacions de productors per tal que puguin arribar a pactes concrets per equilibrar la balança de la capacitat de marcar el preu, "que ara recau en l'única mà de la distribució" i, per tant, "és en molt poques mans que s'acaben condicionant i creant situacions de col·lusió tàcita i abús de posició de domini que distorsionen el mercat".

Unió de Pagesos també estudia accions de protesta contra les grans cadenes alemanyes de distribució Lidl i Aldi, per denunciar que estan pressionant els preus a la baixa "d'una manera que presumptament pot constituir un incompliment de les normes de la competència". Per aquest motiu, el sindicat prepara denúncies contra aquestes cadenes de distribució davant de les autoritats alemanyes de la competència.


Ciuraneta demana "celeritat" a Agroseguro

El conseller d'Agricultura, Jordi Ciuraneta, ha reclamat aquest dilluns a Agroseguro "la màxima celeritat" en els peritatges a les finques afectades per la tempesta. Durant la visita a alguns dels camps devastats de Soses i Aitona, ha assegurat que Agroseguro està a l'espera de rebre els expedients per part dels pagesos afectats per poder començar a treballar.Així mateix, ha explicat que els tècnics del Departament treballen des de dissabte sobre el terreny per quantificar la superfície real afectada i els ha transmès als productors que el Govern està al seu costat i que intentaran buscar solucions a la problemàtica que està vivint el sector en aquests moments.Comentaris

envia el comentari