Catalunya Diari

Lleida, la primera duana de l’Estat que exportar fruita aquest any a Sudàfrica

Lleida, la primera duana de l’Estat que exportar fruita aquest any a Sudàfrica| Redacció - Fotografia: Subdelegació del Govern de Lleida

 Aquest servei duaner, que presta la Subdelegació del Govern a Lleida per encàrrec de la Subdirecció general d’Acords Sanitaris i Control en Frontera del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, té caràcter diari i horari flexible per adaptar-se als horaris de càrrega  de les centrals de producció i dels punts d’embarcament de les mercaderies.
 
Manso ha recorregut les dependències de la duana i ha comprovat el funcionament de la metodologia d’inspecció fitosanitària que s’aplica a tots els productes vegetals abans de ser exportats. En el recorregut ha estat acompanyada pel president i gerent d’Edullesa, Arcadi Jové i Joan Panadés, respectivament, així com pel responsable de la Unitat d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient de la Subdelegació, Fernando Barlés. La subdelegada ha informat que durant els primers sis mesos d’aquest any, la duana de Lleida ha emès 755 certificats fitosanitaris, 246 més que durant el mateix període de l’any passat. Aquests certificats tramitats representen un volum de 12,4 milions de quilos de productes vegetals, la majoria fruita, que s’exporten principalment a Russia, Brasil i les Illes Canàries.
 
En el 2011, la duana de Lleida va emetre un total de 2.680 certificats fitosanitaris per un volum de 48,9 milions de quilos de mercaderies de tipus vegetal que es van exportar a països no comunitaris i a les Illes Canàries. Els mesos de més activitat són juliol, agost i setembre, coincidint amb la campanya de la fruita. El mes de setembre de 2011 va ser el que més activitat va registrar amb 539 certificats fitosanitaris expedits per un volum de productes de 9,7 milions de quilos, seguit del mes d’agost amb l’expedició de 535 certificats per un volum de 10,5 milions de quilos. Els mesos amb menor activitat acostumen a ser els cinc primers mesos de l’any amb una mitja d’uns 70 certificats mensuals i un volum exportador de productes vegetals que es situa al voltant del milió de quilos.
 
Inma Manso ha destacat "la important tasca que es dur a terme a la duana de Lleida com a porta de sortida a l’exterior dels productes hortofrutícoles que lideren una bona part de les exportacions lleidatanes, així com l’eficàcia i efectivitat del servei que es presta com a garantia pels mercats receptors i pels productors que volen obrir nous mercats". En aquest sentit, cal destacar que la duana de Lleida ha estat aquest any la primera duana espanyola en exportar fruita a Sudàfrica. Concretament, el passat 13 de juliol, la duana de Lleida va certificar tres camions de nectarina i dos de préssec amb destí a Sudàfrica i en els propers dies es preveu un altre enviament al mateix país. Les exportacions a tercers països requereixen de vegades protocols específics d’exportació que figuren en els convenis signats a tal efecte entre Espanya i el país de destí. Actualment i per aquest any, els països que exigeixen condicions especials i/o adicionals d’exportació de vegetals són, a més a més de Sudàfrica, Canadà, Israel i Mèxic.


Comentaris

envia el comentari