Catalunya Diari

Menys actes per contractacions irregulars durant la campanya de la fruita 2015

Menys actes per contractacions irregulars durant la campanya de la fruita 2015| ACN - Fotografia: Laura Biela (Arxiu)

 

La campanya de la fruita 2015 a les comarques de Lleida ha finalitzat amb més inspeccions de Treball, un 72% més que l'any anterior, malgrat que s'han reduït un 34% les actes que s'han aixecat per incomplir alguna normativa en la contractació, que han passat de 26 a 16 aquest any. 

La campanya de control duta a terme entre els mesos de maig i setembre per la Inspecció de Treball i la Seguretat Social en el marc de la campanya de la fruita 2015 a Lleida s'ha traduït en 167 visites a explotacions agrícoles i a magatzems de fruita, un 72% més que al 2014, quan se'n van fer 97. En concret les patrulles conjuntes de Guàrdia Civil i Mossos d'Esquadra van identificar 740 treballadors, xifra superior en un 55% respecte als 477 identificats de la campanya 2014, segons les dades facilitades per la subdelegada del govern de l'Estat a Lleida, Inma Manso, després de la reunió de balanç de la campanya de la Comissió provincial de seguiment.
 
Malgrat l'increment de les inspeccions, s'han reduït un 38,4% les actes aixecades, que han passat de les 26 del 2014 a les 16 del 2015. Una de les actes s'ha aixecat a una empresa de treball temporal (ETT) per pagar per sota del preu que fixa el conveni al camp, 12 de les denúncies van ser per faltes comeses en les altes a la Seguretat Social i 3 per contractació irregular d'estrangers.
 
La contractació en origen segueix a la baixa
Un any més la contractació en origen de treballadors no comunitaris en la campanya agrària d'aquest any ha continuat a la baixa seguint la tendència dels darrers anys, compromís adquirit per Manso amb l'objectiu de prioritzar la contractació de mà d'obra estatal. Així, la contractació en origen en la campanya 2015 ha experimentat un descens del 9,7% en relació amb la campanya 2014. 
 
De les 257 sol·licituds presentades aquest any, se'n van concedir 242, la majoria de les quals a treballadors procedents de Colòmbia que ja havien adquirit el dret legal pel fet d'haver treballat a la fruita les dues campanyes anteriors. Des del 2012, el descens ha estat progressiu ja que les sol·licituds de contractació en origen de no comunitaris concedides han experimentat un descens del 49,4% al passar de les 478 concedides al 2012 a les 242 d'aquest any. 
 
42 MEUR d'indemnitzacions d'Agroseguro
Durant la reunió de la Comissió Agrària, també s'ha donat compte de les indemnitzacions que ha abonat Agroseguro als productors lleidatans afectats per inclemències meteorològiques, que han afectat a la producció fructícola. En concret, la companyia preveu abonar 42 milions d'euros, dels quals 36 corresponen a sinistres per pedregades, 4 milions a sinistres per gelades, manca de quallat i vent, i la resta a altres cultius. La demarcació de Lleida ha assegurat aquest any 240.726 hectàrees de les que 29.966 corresponen a fruiters. Manso també ha destacat que el govern de l'Estat destinarà el 2016 un total de 216,4 milions d'euros a les assegurances agràries que gestiona la societat estatal Enesa, un 6,1% més que al 2015.
 
Per la seva part, les organitzacions agràries Unió de Pagesos i Asaja han mostrat la seva preocupació pel fet que les primeres liquidacions que estan començant a rebre de la campanya de la fruita 2015 malgrat ser lleugerament superiors –entre 5 i 8 cèntims d'euro- que les del 2014, "el sector segueix sense poder guanyar-se la vida", segons Pere Roqué, president d'Aeall-Asaja Lleida. En aquest sentit, les organitzacions agràries defensen que cal fer un plantejament pensant ja en la campanya 2016 per evitar seguir com ara. Per això i entre altres mesures, reclamen l'aplicació de les retirades a partir de l'1 d'abril i no de meitat de campanya "per poder tenir un sostre perquè la gent pugui tenir un preu de referència per poder-se guanyar la vida". 
 
Finalment, els sindicats UGT i CCOO han reclamat la necessitat d'actualitzar el conveni del camp de Catalunya ja que en aquesta campanya de la fruita els treballadors han seguit cobrant el mateix que al 2014, és a dir 6,06 euros/hora, mentre als treballadors de centrals i càmeres fructícoles si se'ls va revisar a l'alça el sou aquest 2015, tot i ser inferior al del camp. "Volem els mateixos salaris que a la resta de l'estat espanyol", ha sentenciat Valentín Antúnez de CCOO, mentre Antonio Rodríguez, de la UDT, ha advertit que "arribarà un moment que el salari dels treballadors del camp estarà per sota del salari mínim interprofessional i això ho hem d'evitar". 


Comentaris

envia el comentari