Catalunya Diari

Mercolleida no preveu que el preu del porc s'iguali als costos de producció com a mínim fins a finals d'abril del 2016

Mercolleida no preveu que el preu del porc s'iguali als costos de producció com a mínim fins a finals d'abril del 2016| ACN - Fotografia: Generalitat de Catalunya (Arxiu)

 


La llotja agropecuària de Mercolleida confia que el preu del porc deixi de caure com ha fet de forma consecutiva les darreres 18 setmanes malgrat que "costarà que es recuperi fins assolir el preu de cost", fet motivat per un excés d'oferta, ja que durant el darrer any el cens porcí s'ha incrementat un 7%. Mercolleida encara sense massa optimisme l'exercici 2016 quant a la cotització del preu del porc, després de 18 setmanes consecutives caient a la llotja lleidatana i estant per sota costos de producció des de novembre. Aquest baix preu actual -0,95 euros/quilo el porc d'engreix, segons el preu fixat aquest dijous- fa difícil que pugui recuperar-se en un curt espai de temps, donada l'existència d'una major oferta a la demanda. El conseller delegat de Leridana de Piensos, Ramon Bellosta, s'ha mostrat convençut que "més barat el porc no pot estar" malgrat que "costarà arribar a posar-se als nivells dels costos de producció". En aquest sentit, Bellosta confia que aquesta situació no arribarà, com a molt aviat, fins a finals d'abril o principis de maig del 2016. 
 
La cotització del porc a Mercolleida s'ha situat de mitjana durant l'any 2015 en els 1,14 euros/quilo, en el cas del porc d'engreix, respecte als 1,25 euros/quilo del 2014. Cal tenir en compte que el cens de porcs s'ha incrementat un 7% durant el 2015 en relació amb l'any anterior, fet que ha provocat que l'oferta estigui per damunt de la demanada i n'hagi fet caure el preu. El sector es mostra esperançat per l'entada en vigor, a partir del 4 de gener, de l'autorització d'emmagatzematge privat de carn de porc, fet que permetrà el sacrifici de més animals i fa preveure un lleuger increment del preu, segons Bellosta. 
 
El responsable de Leridana de Piensos ha destacat l'increment de les exportacions de carn de porc a nous països però especialment al mercat xinès –que ha crescut un 12% el darrer any- degut a la reducció de la cabanya del país asiàtic –en 35 milions de mares sacrificades- per la presència d'algunes malalties en petites i mitjanes explotacions. Cal tenir en compte que un 52% de la carn de porc produïda a l'Estat s'exporta fora. 
 
El director general d'Agricultura i Ramaderia en funcions, Alfons Vilarrasa, ha demanat un esforç al conjunt del sector per evitar que el preu del porc segueixi caient i ha defensat la necessitat d'incrementar l'exportació per capgirar l'actual situació, mentre el mercat rus segueixi tancat a les importacions de la UE. En aquest sentit, ha demanat a les autoritats comunitàries que "lluitin" per la reobertura d'aquest mercat. Bellosta, però, ha assegurat que en cas que es pugui tornar a exportar a Rússia "mai serà com abans" ja que les vendes serien d'entre un 20 i un 30% inferiors que abans de l'inici del veto rus. 
 
Pressupost 2016
Altrament, el Consell d'Administració de Mercolleida també ha aprovat aquest dijous el pressupost de l'entitat per al 2016, que preveu uns ingressos de 734.600 euros i una despesa de 690.234 euros, amb un resultat d'explotació estimat de 49.300 euros. Pel que fa al 2015, la llotja lleidatana confia tancar l'any amb un xifra de negoci de 729.572 euros i un resultat d'explotació de 52.800 euros. 


Comentaris

envia el comentari