Catalunya Diari

Més d'una vintena de cellers exploren a Lleida les oportunitats d'exportar els seus vins i caves a Corea del Sud

Més d'una vintena de cellers exploren a Lleida les oportunitats d'exportar els seus vins i caves a Corea del Sud| Text i fotografia: ACN

 

Els representants de vuit empreses importadores de Corea del Sud mantindran trobades entre aquest dimarts i dimecres amb 22 cellers lleidatans, catalans i de l'Estat en el marc de la 5è International Wine Business Meetings, que organitza la Cambra de Comerç de Lleida i que en aquesta edició té al país asiàtic com a convidat. 

Principalment, els importadors expliquen que busquen en els vins catalans i espanyols qualitat, caràcter i bon preu. L'objectiu d'aquesta missió comercial inversa és contribuir a potenciar les exportacions de vins en aquest mercat que es troba en clara expansió. Corea del Sud és el tercer mercat més gran d'Àsia pel que fa al consum de vi. L'any 2015 les importacions que va fer d'aquest producte van arribar als 140 milions d'euros, dels quals entorn d'uns 10 milions corresponen a vins de l'estat espanyol, la presència dels quals s'ha incrementat al país asiàtic un 125% en els darrers quatre anys.
 
La capital del Segrià acull fins divendres la 5a edició de l'International Wine Business Meetings, una missió comercial inversa organitzada per la Cambra de Comerç de Lleida amb la col·laboració de la Diputació de Lleida, el Departament d'Agricultura –a través de Prodeca–, Globalleida i Caixabank. En aquesta ocasió el país convidat és Corea del Sud, un mercat on les importacions de vins europeus ha crescut d'una forma important en els darrers anys. Aquest dimarts i dimecres cellers i importadors sud-coreans tenen l'oportunitat d'establir contactes comercials a la Llotja de Lleida. 
 De fet, les importacions sud-coreanes de vi van superar el 2015 els 140 milions d'euros, dels quals entorn d'uns 10 milions van ser importacions de vins de l'estat espanyol. Pel que fa als volums comercialitzats, l'Estat ha passat de vendre 2.676 tones de vi l'any 2011 a 4.159 el 2015. Aquestes dades evidencien clarament el potencial de creixement de les exportacions catalanes i estatals de vins en aquests mercats, segons la Cambra de Comerç de Lleida. 
 
El vi ha esdevingut una beguda 'de moda' entre la classe mitja-alta sud-coreana, i la rellevància d'aquest fet radica en el poder d'aquestes classes socials per establir tendències de consum, segona la Cambra. Alhora, cal destacar la fidelitat del consumidor asiàtic, apassionat per tot allò que prové de l'oest. Si bé actualment es veu el vi com un producte de luxe, el cert és que a Corea del Sud el consum diari d'aquesta beguda creix any rere any i anualment se situa ja en els 7 litres per càpita. En aquest context, els vins catalans i espanyols ocupen la cinquena posició en termes de valor com a proveïdors de vi a Corea del Sud, per darrera de Xile, França, Estats Units i Itàlia. Quant a volum, l'estat espanyol és avui el segon proveïdor de vi d'aquest mercat asiàtic. 
 
"Busquen qualitat i preu, i també vins amb caràcter"
Liseht Yanghee Jeong, de l'Oficina econòmica i comercial de l'ambaixada espanyola a Seül, ha explicat que molts dels importadors sud-coreans ja estan important vins i ha destacat que, sobretot a partir del 2012, han incrementat considerablement la importació de vins de l'estat espanyol. "Abans importaven molt vi al detall i ara els importadors ja busquen qualitat i preu, i també vins amb caràcter", ha afirmat. 
 
"Saben que els vins són bons i que la qualitat no es pot comparar amb la d'altres països", ha remarcat Yanghee –que exerceix de traductora en les trobades entre cellers i importadors que s'estan fent aquests dies a Lleida-. Per això, considera que els importadors participen en la missió comercial perquè "saben que hi ha molts turistes sud-coreans que visiten Espanya i els agrada el menjar i el vi i són després els consumidors que comencen a demanar el vi espanyol". Així mateix, també l'ofereixen a restaurants italians o occidentals del país asiàtic. 
 
Bones expectatives dels cellers participants
Sergi García, del celler Lagravera de la DO Costers del Segre, considera que les expectatives de negoci són "bastant bones" i ha destacat que, pel que ha pogut constar fins ara, els importadors sud-coreans "van més ràpid que en els que ens hem trobat en altres missions comercials". En aquest sentit, ha destacat com a fet "poc habitual" que ja han rebut la comanda d'un importador, abans fins i tot de tancar cap tipus d'acord comercial. Així mateix, aquest celler ubicat a Alfarràs ja ha rebut la petició de com a mínim quatre importadors interessats en mantenir una trobada amb l'empresa. Lagravera exporta un 60% de la seva producció, que és d'unes 50.000 ampolles anuals. 
 
El responsable del celler Tresorat de la DO Montsant, Alex Veen, ha exposat que Corea del Sud és un mercat de 50 milions d'habitants i "han començat amb els vi francès, italià i ara estan molt interessats en el vi espanyol i sobretot el català perquè coneixen la cuina de Catalunya pels excel·lents restaurants que tenim". En aquest sentit, els importadors busquen "un bon vi que pugui acompanyar un bon àpat". 


Comentaris

envia el comentari