Catalunya Diari

Mig miler de persones clamen contra la precarietat laboral i a favor de sous dignes a Lleida

Mig miler de persones clamen contra la precarietat laboral i a favor de sous dignes a Lleida| Text i fotos: ACN

Mig miler de persones han sortit al carrer aquest Primer de Maig a la capital del Segrià en protesta contra la precarietat laboral i per reclamar sous dignes i polítiques actives que afavoreixin la industrialització de les terres de Lleida. Els sindicats exigeixen que el Govern passi de les paraules als fets.

La manifestació ha servit per reivindicar el treball digne i també la recuperació de drets socials que s'han perdut en els darrers anys. La principal exigència és la derogació de la reforma laboral, una reforma que rebutgen perquè asseguren que no ha reduït l'atur i, en canvi, ha condemnat molts treballadors a la pobresa salarial i social. La marxa, convocada per CCOO i UGT, ha sortit de la plaça del Treball a les 12.00 hores i ha acabat a la Rambla de Ferran, davant la subdelegació del Govern espanyol a Lleida. Aquest any els manifestants dels grups anticapitalistes han fet un recorregut diferent i han finalitzat la manifestació a la plaça de l'Ereta.

Aquest any l'1 de Maig arriba a Lleida sense cap gran crisi laboral, a diferència de l'any passat, quan la manifestació es va fer a Tàrrega en suport dels treballadors d'Indox. Els sindicats, però, ho atribueixen al fet que les empreses lleidatanes ja han fet pràcticament tots els expedients de regulació que es podien fer. Això sí, un col·lectiu que ha volgut fer sentir la seva veu és el de la neteja, que ha estat el més sorollós amb crits constants de "volem cobrar la convergència ja!", en referència a l'equiparació salarial amb la resta de treballadors del sector de Catalunya. Segons Guillem Revés, coordinador de CCOO del sector de la neteja a Lleida, pels qui tenen contractes de 40 hores la diferència salarial pot arribar a prop de 700 euros anuals. Per aquest dimarts, dia 3 de maig, CCOO i UGT han convocat una assemblea informativa a l'edifici dels sindicats per abordar aquesta problemàtica.

Una promesa que sona a "déjà vu"
El secretari general de CCOO a Lleida, Jaume Sellés, s'ha referit a les declaracions que el conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, va fer aquest dissabte a Balaguer en què es comprometia a impulsar la industrialització de les comarques de Lleida. Sellés ha dit que les paraules de Baiget "ens sonen a un déjà vu" ja que l'anterior conseller, Felip Puig, "també es va comprometre que reindustrialitzaríem la comarca del Solsonès quan es va tancar Tradema, i aquesta empresa continua tancada i el Solsonès continua tenint molts problemes en matèria industrial". El conseller també es va reunir aquest dissabte amb representants de la paperera Alier de Rosselló (Segrià) i els va prometre l'ajuda del Govern perquè puguin acabar de superar el concurs de creditors que es va presentar fa dos anys. Sobre això, el dirigent de CCOO a Lleida ha afegit que si Alier està a punt de sortir d'aquesta situació és "perquè els treballadors i la direcció s'hi han escarrassat i no pas perquè des de la Generalitat s'hagin impulsat mesures per alleugerir-los el camí". En tot cas, Sellés ha volgut donar un vot de confiança al nou titular del Departament: "Si ho diu benvingut sigui, confiem que aquesta vegada compleixi amb la seva paraula ell i tot el seu govern".

Crida a participar a les més que probables eleccions del 26 de juny
Jaume Sellés també ha afirmat que aquest Primer de Maig "és un bon dia per reflexionar sobre què pot passar amb les eleccions que segurament dilluns es convocaran pel 26 de juny". I afegeix: "Tenim el risc que aquells que han practicat la corrupció a escala industrial guanyin precisament perquè des de les esquerres no es participi". Es per això, que ha fet una crida perquè "cap vot sindicalista i cap vot d'esquerres es quedi a casa", amb l'esperança que aquest 1 de Maig sigui "un punt d'inflexió per a canviar les coses".

El secretari general de CCOO a Lleida també ha insistit a reivindicar el paper del sindicalisme a la societat actual i a desmarcar-se d'organitzacions que es deien sindicats com Manos Limpias, que "s'ha demostrat que eren una banda d'extorsionadors".

"Passar a l'acció" contra la reforma laboral
La secretària general de la UGT a les terres de Lleida i secretària d'organització del sindicat a Catalunya, Núria Solé, ha remarcat que ha arribat el moment de "donar un pas endavant i passar a l'acció" per combatre les successives reformes laborals que s'han fet els darrers anys. "S'ha de reconèixer públicament que es reformes laborals no han funcionat i, per tant, cal que es deroguin d'una vegada per totes, si no, tindran mobilitzacions i en tindran una darrere d'una altra; el que no farem és quedar-nos a casa i conformar-nos amb els cants de sirena que diuen que sortim de la crisi", ha afirmat. Solé ha insistit que "cal que recuperem salaris perquè no sortirem d'aquesta crisi si no es recupera el consum, i el consum no es recupera si no hi ha diners i no s'arriba a final de mes".

La dirigent de la UGT ha afegit que "fins i tot ens podem qüestionar si realment s'està creant ocupació o el que passa és que l'ocupació que hi havia s'ha transformat i s'ha dividit" i ha alertat que la crisi ha derivat en situacions que podrien qualificar-se d'"explotació laboral". "Ens estem assemblant més a països dels quals crèiem que estàvem a anys llum que no pas a països de la Unió Europea en què ens hauríem d'emmirallar", ha dit. A més, Solé també ha volgut recordar que "cal revertir les retallades i les privatitzacions i apostar pels serveis públics".

Segons les últimes dades de l'EPA. Lleida va tancar el primer trimestre de l'any amb 33.800 persones aturades, 2.000 més que l'últim trimestre del 2015. La taxa d'atur és del 15,18%, la més baixa de Catalunya.

Aquest 1 de Maig els sindicats també aprofiten per reclamar la derogació d'altres lleis que es consideren lesives per a la ciutadania, com la llei mordassa, la de l'avortament o la Lomce, així com la implantació de la renda mínima garantida i les mesures contra la pobresa energètica. El manifest unitari de CCOO i UGT també exigeix mesures contra els accidents laborals i una reforma fiscal justa amb més controls dels paradisos fiscals. A més, també s'ha criticat la política de la UE amb els refugiats i s'ha exigit la retirada del l'acord amb Turquia.


Comentaris

envia el comentari