Catalunya Diari

Mobilització per demanar mesures compensatòries pel veto de Rússia

Mobilització per demanar mesures compensatòries pel veto de Rússia| Redacció - Fotografia: Laura Biela / JARCEl cap sectorial de la fruita dolça de JARC, David Borda, i el seu president a Lleida, Joan Carles Massot, han valorat aquest dimecres la proposta de Reglament que ha de concretar les mesures de suport als productors de préssec i nectarina. L’Organització agrària ha estat molt crítica amb el plantejament de la Comissió, ja que entén que les mesures no s’ajusten a les necessitats del sector, són complexes en la seva gestió i, en molts casos, seran difícilment aplicables i, per tant, poc efectives.

El projecte de Reglament planteja la distribució gratuïta com a única opció de retirada per a les Organitzacions de Productors (OP). Tractant-se d’un producte perible, aquesta via de retirada no pot absorbir gran quantitat de fruita i, a més, la seva transformació en sucs té uns costos que no poden ser assumits amb els preus de retirada establerts. Així mateix, pels productors no pertanyents a una OP es planteja la mesura amb una sèrie de condicionants que, segons JARC, limitaran molt la seva efectivitat i l’impacte sobre el productor i el mercat.

L’Organització agrària també considera que les mesures de promoció que planteja el Reglament no tindran una impacte prou ràpid per ajudar al sector en aquestos moments.

Volen mesures més efectives
Segons la valoració de JARC, la retirada per no collita (retirar directament al camp, sense costos de collita, manipulació o emmagatzematge) és la mesura més ràpida i efectiva i pot ser controlada directament per les administracions publiques. Per tant, els productors no pertanyents a una OP no hauran de passar per un tercer per poder fer retirada ni traslladar a les OP una responsabilitat que no els és pròpia.

Igualment, l’Organització també reivindica altres vies de retirada que optimitzin l’agilitat, l’impacte per al productor i la màxima eficiència dels recursos públics. Així, ha demanat la inclusió d’altres tipus de retirada com la destinació a l’alimentació animal, el compostatge o la biodegradació.

JARC continua reivindicant que els preus de retirada siguin finançats al 100% pels fons UE i que tots els productors tinguin el mateix tractament, pertanyin o no a una OP.


Comentaris

envia el comentari