Catalunya Diari

Només una desena de persones s'han acollit a la llei de la segona oportunitat en un any a Lleida i cap cas s'ha resolt

Només una desena de persones s'han acollit a la llei de la segona oportunitat en un any a Lleida i cap cas s'ha resolt| ACN - Fotografia: Ajuntament de Lleida

 

L'advocat Santiago Mas ha denunciat aquest dilluns que la llei de la segona oportunitat, que va entrar en vigor el setembre de 2015, està sent un "fracàs" perquè semblava que s'hi acolliria molta gent però en un any, només s'han presentat una desena de casos a Lleida. 

El seu despatx en porta sis, cinc dels quals es troben en el procés d'intentar arribar a un acord extrajudicial de pagaments amb els seus deutors i un altre cas ha arribat al jutjat, ja que el banc no ha acceptat cap acord. A Mas li consta que a més d'aquest, un altre cas que no porten ells també ha arribat a la via judicial.
 
Aquesta llei es va crear per ajudar particulars, amb grans deutes assumits a nivell personal a causa per exemple de la fallida d'un negoci, a poder tornar a començar de zero, ja sigui aconseguint un ajornament, una rebaixa o una condonació del deute. En aquests casos, principalment, a qui es deu diners és a la banca, i "aquest és el principal problema", assegura Mas, que reconeix que negociar amb la banca és "molt complicat".
 
Les persones físiques s'han d'adreçar al notari per presentar el seu cas i la resta d'afectats al registre o a la cambra de comerç del seu territori. Els requisits per beneficiar-se d'aquesta llei són que els deutes no superin els cinc milions d'euros, que l'afectat hagi actuat de bona fe o que no li consti cap delicte contra la Seguretat Social, entre d'altres. 
 
Mas lamenta que hi ha molt poca informació d'aquesta llei i que, tot i que en principi qualsevol persona pugui tramitar el seu cas sense l'ajuda d'un advocat, "és molt complicat i complex". És per això que espera que es modifiqui la llei per fer-la més fàcil i perquè redueixi els requisits per acollir-se. El cas que porta el seu despatx i que ha acabat als jutjats és el d'un matrimoni a qui el banc ha embargat el sou, la casa i el cotxe perquè la dona va muntar un negoci que no va funcionar, va avalar-lo amb el seu patrimoni i ara deu 200.000 euros al banc. 


Comentaris

envia el comentari