Catalunya Diari

Nova protesta de productors de conill per denunciar els abusos de preu a la baixa de la gran distribució

Nova protesta de productors de conill per denunciar els abusos de preu a la baixa de la gran distribució| Text i fotografia: ACN

 

Mig centenar de productors de conill s'han tornat a concentrar aquest dimarts per protestar contra l'abús de posició de domini de la gran distribució. Des del sindicat Unió de Pagesos (UP), Jose Carlos Vicente, ha alertat que cada productor perd entre 50 cèntims i 1 euro per cada quilo de conill venut. 

Després de fer un protesta similar el mes passat al davant d'un Mercadona, ara l'han feta al davant del Carrefour on denuncien que es ven el conill a 3,95 euros tot i que a algunes botigues de la cadena s'ha arribat a oferir a 1,95 euros. Els productors han repartit fulletons informatius entre la clientela que entrava i sortia de la botiga. En total ja han presentat 20 denúncies a Competència.
 
Josep Carles Vicente ha explicat que des d'UP han presentat al tribunal de la Competència 20 denúncies en relació a 20 establiments comercials que vénen la carn de conill per sota del cost de producció. També ha explicat que aquesta vegada la protesta es fa davant el Carrefour de Lleida però que hi torna a haver altres cadenes comercials com Mercadona que cometen aquest abús de poder. Vicente ha lamentat que ''està clar'' que quan una cadena fa una oferta en concret, ''automàticament'' les altres superfícies també s'hi apunten. En aquest sentit, ha criticat la posició de domin que ''fa que les regles de joc distorsionin el mercat i totes les càrregues siguin pel productor''.
 
Precisament han estat els productors aplegats en la concentració que han estat els encarregats d'informar als mateixos clients que entraven i sortien de la botiga d'aquesta situació. En unes fulles informatives s'indicava que per cada quilo de conill que es compra a la botiga, la gran distribució hi guanya 1 euro mentre que el ramader hi perd 1 euro.
 
Els ramaders defensen que el del conill és un sector estratègic per la capacitat de crear treball en el medi rural. També remarquen que Catalunya té el 42% de les granges de conill de l'estat i que el 72% són de mida petita mitjana, amb menys de 400 gàbies. A més a més, asseguren que el conill no consumeix ni blat de moro, ni soja que s'haurien d'importar i que per tant es poden alimentar amb farratges i pinso fet amb matèries primeres properes, fet que li dóna una alimentació més sostenible. 
 
Des d'UP es demana a l'administració que adopti mesures per solucionar aquesta situació i que s'elevi a un nivell de preocupació com la que ha despertat la crisi del sector lleter. Vicente ha remarcat que els cunicultors estan ''contra les cordes'' i els que han fet inversions a les seves granges no les poden pagar, i els que les volen fer no saben com afrontar-les. Per això considera que cal liquiditat i resoldre el tema comercial sinó s'avocarà al sector a una ''asfixia'' difícil de suportar.Comentaris

envia el comentari