Catalunya Diari

Productors de fruita protestaran el dia 3 de juny en cinc supermercats de Lleida per la crisi de preus del sector

Productors de fruita protestaran el dia 3 de juny en cinc supermercats de Lleida per la crisi de preus del sector| Text i fotos: ACN

Pagesos integrants de la Plataforma per la defensa del sector de la fruita, amb el suport de JARC i Asaja, faran el proper divendres, dia 3 de juny, una acció de protesta en cinc supermercats de Lleida per denunciar la diferència de preu entre el que paguen els consumidors per la fruita i el que reben els productors.

Els agricultors denuncien que les empreses distribuïdores ja han iniciat una estratègia de venda amb ofertes a preus baixos de les varietats de fruita primerenca del sud de la península, tot i la caiguda prevista de la producció. Per això volen fer "un altre toc d'atenció" abans que avanci la campanya, ja que "no podem permetre que ens obliguin a vendre per sota els costos de producció ni tampoc que els supermercats ho facin", afirmen.


L'acció del 3 de juny consistirà bàsicament a distribuir fulletons als clients dels cinc supermercats per denunciar "l'abús de la distribució sobre el pagès i sobre el consumidor" posant de manifest la "diferència brutal" entre el que paguen uns i altres per la fruita, segons ha explicat un dels membres de la Plataforma (antic Grup de Pagesos Manifestants), Jaume Molló. El portaveu de la Plataforma, Jonathan Sanjuán, també ha volgut puntualitzar que volen diferenciar entre aquells supermercats "que ho estan fent bé i els que no". I ha remarcat: "N'hi ha que ho estan fent bé i els ho agraïm, i els que no, s'hi han de posar a l'altura".

"Això és un primer toc d'atenció per avançar-nos al que pugui passar i no haver d'arrencar a córrer quan les coses van malament", ha afirmat Osvald Esteve, representant de la sectorial de fruita dolça de JARC-COAG. Es tracta, doncs, d'intentar evitar que es repeteixi la situació de les darreres campanyes i que hagin de tornar a vendre la fruita per sota costos de producció.

Manca de mesures de l'Administració
Els pagesos asseguren que davant de la greus crisis de preus i la manca de mesures efectives per part de l'Administració, han decidit continuar amb els actes de protesta per conscienciar sobre la problemàtica que estan patint. De fet, el passat 6 de maig els productors de fruita del Grup de Pagesos Manifestants, amb el suport de les organitzacions agràries JARC-COAG i AEALL-ASAJA, ja van organitzar una manifestació a Lleida, que va aplegar uns 150 pagesos amb 50 tractors per exigir una sèrie de mesures i reivindicacions per millorar la seva situació.

Aquest divendres han explicat que de moment no han obtingut resposta a les seves peticions. Ara enviaran una carta a la consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, i al seu homòleg aragonès per demanar-los una reunió i explicar-los directament la situació. En tot cas, Pere Roqué, president d’ASAJA Lleida, ha criticat el que considera "mancança política" per trobar solucions "per la senzilla raó que la consellera d'Agricultura no es fa al càrrec del problema que tenim". A més, també ha recordar que durant la darrera campanya electoral "tothom ens va venir a veure i ens va prometre moltes coses i al final tot s'ha quedat només en bones paraules i cap resultat". Roqué també ha aprofitat per denunciar la manca de pes del sector agroalimentari als pressupostos que acaba de presentar el Govern.

Entre d'altres, els fructicultors demanen prioritzar el suport econòmic als Agricultors Professionals (AP) i les Explotacions Agràries Prioritàries (EAP); en cas de crisi de preus, establir un sistema de retirades de producte actiu des de l'inici de la campanya, que tingui prou tones per ser efectiu i imports superiors i iguals per a tots els productors i per als diferents tipus de retirada; i articular mesures de regulació de la producció per evitar l'entrada d'especuladors externs al sector i promocionar el consum.


Comentaris

envia el comentari