Catalunya Diari

Protesta dels productors de conill contra la crisis de preus

Protesta dels productors de conill contra la crisis de preus| Text i fotografies: Laura Biela

 

Una vuitantena de productors del sector del conill s'han concentrat aquest dimecres a les portes del Mercadona de l'avinguda Alcalde Rovira Roure de Lleida per exigir a l'Autoritat Catalana de la Competència que investigui si hi ha monopoli de la indústria per fixar preus en la venda de la carn de conill.

Alguns agricultors es queixen que si la situació no millora es veuran en la necessitat de tancar les seves explotacions abans que acabi l'any. I es que actualment, la gran distribució els està obligant a vendre la carn per sota del preu de cost, i així no poden continuar. 
 
La concentració, organitzada per Unió de Pagesos, ha servit per denunciar que les diferents empreses liderades pel grup Hermi, com són Mercadona, Caprabo i Carrefour, imposen preus excessivament baixos a les llotges, amb la conseqüència d'impedir la innovació i limitar la competència de la resta de cunicultors. 
 
No obstant, fonts de Mercadona han volgut deixar clar que no són ells mateixos qui fixen els preus del conill, sinó que aquest "ve fixat per la Llotja de Madrid, formada per productors i escorxadors". En aquest sentit, han explicat que a ells també els interessa que la situació millori. I afegeixen: "El que hem d'aconseguir és anar tots a una".
 
Mentre els costos de producció de conill suposen per al ramader entre 3,08 i 3,19 euros el quilo/canal de mitjana d’un total d’entre 3,89 i 4,24 euros el quilo canal, el preu rebut en origen suposa entre 2,20 i 2,60 euros el quilo; per tant, el productor perd actualment entre 0,5 i 1 euro per quilo/canal.
 
Catalunya té el 42% de les granges de conill de l’Estat, de les quals el 72% són petites i mitjanes, amb menys de 400 gàbies de conills i ja només suposen el 39% de la capacitat productiva catalana.


Comentaris

envia el comentari