Catalunya Diari

S'inicia la retirada de fruita del mercat per a compensar la crisi de preus

S'inicia la retirada de fruita del mercat per a compensar la crisi de preus| ACN - Fotografia: Laura Biela

 

Les retirades de fruita de pinyol del mercat per destinar-les a sucs a beneficència, sol·licitades pel sector i que van ser aprovades el passat 7 de juliol pel Ministeri d'Agricultura amb una quota de 20 milions de quilos, s'han iniciat aquest dilluns.

Des d'Afrucat, l'Associació d'Empresarial de Fruita de Catalunya, esperen que amb aquesta mesura els preus millorin al llarg de la setmana. Malgrat el bon inici de la campanya de la fruita amb bons calibres i uns preus normals pel mercat, la setmana passada hi va haver una caiguda en picat per sota dels 44 cèntims el quilo de fruita de pinyol, motivada per les directrius de les grans operadores de distribució.
 
Segons Manel Simon, director d'Afrucat fins aquest dilluns, aquesta quota amb ''pagament amb espècies'' va a càrrec del programa operatiu de les empreses però se li ha d'afegir que a partir de l'1 d'agost serà possible finançar la retirada de fins a 38,4 milions de quilos de fruita addicionals, que atorga Brussel·les amb la publicació d'un reglament i un pressupost extraordinaris. Tot això, ha de permetre que no s'efectuïn vendes de producte confeccionat per sota dels 65 cèntims d'euro, segons Simón.
 
El director d'Afrucat ha afegit també que cal recordar que la situació és millor que la de l'any passat, ja que enguany les temperatures són més elevades i motiven al consum de fruita, no hi ha estocs i tampoc s'estan solapant les zones de producció. També ha destacat que la passada campanya només es va disposar d'una quota de 13 milions de quilos per a la transformació en sucs a beneficència i que no va ser efectiva fins a meitats del mes d'agost.
 
Enguany, gràcies a la previsió i a les negociacions prèvies a l'inici de la campanya amb el Ministeri i la Comissió Europea, les mesures extraordinàries arribaran a temps i seran universals, sense limitacions ni de volum ni econòmiques. Aquest dilluns les empreses fructícoles catalanes ja han començat les primeres retirades de préssecs i nectarines per a suc per a beneficència. El destí immediat d'aquesta fruita seran les principals industries transformadores que en el cas de fruita catalana són Indulleida, Nufri i Zucasa.


Comentaris

envia el comentari