Catalunya Diari

Unió de Pagesos adverteix de l'afectació que pot tenir la sequera en els conreus

Unió de Pagesos adverteix de l'afectació que pot tenir la sequera en els conreus| ACN - Fotografia: Unió de Pagesos

Unió de Pagesos adverteix que la sequera provocada per la manca de pluges i les altes temperatures dels últims mesos està afectant molts conreus de Catalunya, tot i que el considera que encara és aviat per avaluar possibles pèrdues.

Aquesta situació propicia floracions avançades o descompensades, creixement de males herbes o plagues en fruita dolça i arròs, o avançament de les collites en el cas de l'horta, fet que provoca solapament de collites i remeses que es perden, com és el cas d'espinacs, que en algunes zones no s'han pogut comercialitzar. El sindicat demana al Departament d'Agricultura "diligència" en el moment de fer la valoració dels possibles danys "per tal que les pèrdues puguin ser compensades adequadament".

En el cas de l'olivera, Unió de Pagesos adverteix que si persisteix la meteorologia de les últimes setmanes, en un o dos mesos es podrà valorar l'efecte de la sequera en la collita 2016-2017. Segons el sindicat, encara no es pot parlar d'afectació per a la pròxima campanya tot i que hi ha zones de les Garrigues -entre Cervià i les Borges Blanques- amb arbres que ja pateixen la manca d'aigua i de fred. En la campanya 2014-2015 d'olivera ja hi va haver una reducció de la collita del 40% respecte a una campanya de mitjana. Al Baix Ebre, Montsià i Urgell va arribar al 60%.

Pel que fa la vinya, les plantes no podades broten abans d'hora per falta de fred, sobretot en varietats com ara el xarel·lo. A causa de la sequera, encara no hi ha afectació directa, tot i que caldrà esperar a les pròximes setmanes, segons UP. En l'avellaner també és aviat encara per avaluar els efectes però la falta de fred no afavoreix el conreu. La floració va descompensada i és possible que això repercuteixi en la pol·linització i en la collita.

Quant a l'ametller, en algunes zones ja han florit arbres de les varietats marcona i llargueta. Tot i que de moment no hi ha danys, els que ja han florit una mica més aviat del normal -a les Garrigues- "poden patir si venen gelades", adverteixen des del sindicat agrari. Alguns encara estan debilitats per la sequera de l'any passat i, per tant, "si persisteix l'actual sequera, l’afectació pot ser greu". En el cultiu de l'arròs, malgrat que encara no s'han inundat els camps ni s'ha sembrat, la falta de fred pot provocar un augment de males herbes, fongs i, sobretot, de la plaga del cargol poma, segons Unió de Pagesos.

En el cas dels cítrics, i en concret de les mandarines i clementines, la falta de fred del novembre i desembre passats ha escurçat la collita un parell de mesos i s'ha reduït la qualitat. Pel que fa a les taronges, també s'ha avançat la maduració. L'organització agrària adverteix que si es produeixen gelades, els arbres poden quedar molt afectats, fet que es podria traduir en una reducció de la collita la propera campanya per la falta de fred.

En el cas de la fruita dolça, la manca de fred fa preveure una campanya amb menor producció a causa de la floració irregular. Unió de Pagesos també assegura que suposarà un major increment en la incidència de plagues, fet que comportarà un augment en els costos de control de plagues i malalties, entre aquestes la mosca de la fruita.

Pel que fa als cereals i conreus herbacis, en general i si no plou abans de 15 dies, les pèrdues poden ser "molt quantioses", i en algunes zones es pot perdre tota la collita. "Només amb 15 mm de pluja, el sembrat es podria recuperar", segons el sindicat. Les altes temperatures han fet que el sembrat es vagi desenvolupant i, per tant, ara, amb la sequera, es veuen els primers símptomes de manca d'aigua -fulles estretes i cargolades i puntes assecades-. En algunes zones el sembrat comença a treure espiga.

Les comarques de Lleida afectades són el Segrià, la Noguera, l'Urgell, la Segarra -a la zona de la Vall del Corb l'efecte de la sequera s'agreuja pel fet que ja no s'està a temps de ressembrar-, el Pallars Jussà -les sembres de finals de novembre segurament presentaran pèrdues-, i el Solsonès -la colza encara té bon aspecte, però si no plou mínimament, els danys podrien ser importants.

Finalment, els farratges, tant de secà com de regadiu, mostren un endarreriment que, si plou, podria fer recuperar els conreus farratgers. En secà es podria veure afectada una de les segues de l'any.


Comentaris

envia el comentari