Catalunya Diari

Ordeig: “ERC ha deixat de ser d’esquerres venent-se l'ànima al diable i convertint-se en la comparsa de Convergència”

Ordeig: “ERC ha deixat de ser d’esquerres venent-se l'ànima al diable i convertint-se en la comparsa de Convergència”| Text i Fotos: Miquel Guijalba

 

Òscar Ordeig és llicenciat en Ciències de l'educació física i de l'esport; doctor en Administració i direcció d'empreses; màster en Administració i direcció d'empreses i màster en fiscalitat. Ha estat regidor a l'Ajuntament de la Seu d’Urgell des de l'any 2007 i diputat al Parlament de Catalunya des de l’any 2014. Ara, esperar revalidar el seu escó al Parlament i obtenir-ne un segon per la demarcació de Lleida.


Perfil social de l'entrevistat


Un llibre: Las cuentas y los cuentos de la independencia (Borrell)


Una pel·lícula: La vida es bella


Una ciutat o poble: Estocolm


Un plat de cuina: Risotto de ceps


Qui s’enduria a una illa deserta? Una bona companya


Un/a polític/a de referència: Obama


Hi ha amics a la política? Sí, molts


Ha pogut aturar algun desnonament? He ajudat a aturar desnonaments, però no n’he aturat cap.


Algun membre de la família, aturat?


Hipoteca o lloguer? Hipoteca 
Creu encertat que Felipe González comparés el procés català a l’Europa feixista i nazi?
No. Comparteixo el contingut de l’article del senyor González, però m’estalviaria cap comparació de la situació actual amb cap moment.
 
Serem una nova Albània? Com s’evita ser una nova Albània? 
Hi ha noves eleccions de les quals en sortirà una nova Catalunya y una nova Espanya, que espero que ajudi a construir una nova Europa. No serà a través de la independència, però hi haurà canvis.
 
La tercera via està encara viva?
I s’acabarà imposant. 
 
Catalunya és una nació?
Sense cap mena de dubte. I, així ha de quedar reflectit en la Constitució. 
 
I una reforma fiscal...
Que soluciona el dèficit de finançament que pateix Catalunya.
 
Parlen de fer una reforma constitucional. No creu que això és somiar truites?
I la independència és fàcil? 
 
Estem davant de dos fronts...
Per un costat els polítics de Madrid insulten Catalunya i ataquen el català per amagar la seva manca de gestió i, el senyor Mar, per l’altre costat, amaga el seu mal govern, l’augment del deute, de l’atur i de les desigualtats; amb insults constants, no només al Govern Espanyol, sinó a la resta d’espanyols.

 
Insinua que hi ha dos blocs que segueixen la m ateixa estratègia?
I els hi va molt bé per tapar les seves corrupteles. I, tots dos confonen el servei al poble pels interessos propi del mateix partit. 
 
Quin és l’objectiu que aspira aconseguir en aquestes eleccions?
La nostra aspiració és ser una alternativa d’esquerres, socialista, a Catalunya. Ara bé, no ho podem fer si no podem parlar de tu a tu amb Esquerra Republicana de Catalunya. 
 
Amb quants diputats per Lleida ús sentiríeu satisfet?
En l’anterior legislatura ens vam quedar a 300 vots d’aconseguir un segon diputat per Lleida, per tant, esperem millorar resultats i tenir dos representats socialistes lleidatans.
 
I a Catalunya?
El millor resultat possible.
 
Com es fa “Una Catalunya millor amb una Espanya diferent”?
Creant una alternativa a Artur Mas i a Mariano Rajoy. Crear ocupació i garantir l’Estat del benestar, regeneració política i trobar un nou encaix Catalunya-Espanya. Com més temps es tardi a fer això cada vegada hi haurà més independentistes i més espanyols anticatalanistes que es pensaran que som uns insolidaris que no ens mereixem res a banda i banda de la Franja.
 
Estem davant d’unes eleccions que molts descriuen com “excepcionals” on cada partit es posiciona amb una certa polarització sobre una hipotètica independència de Catalunya. En quin costat està el PSC? 
En el de l’entesa. 
 
El govern de Convergència i Unió ha estat esquitxada per la corrupció. El cas Palau, l’Innova, ITV, Clotilde, Adigsa i al final esclata el famós 3%. Per què el PSC no va anar més enllà quan governava amb el tripartit en destapar el 3%?
Tu pots saber-ho, però una altra cosa és que es pugui demostrar. I, d’altra banda, hi ha hagut molta benevolència amb Convergència i Unió des del mateix Estat.
 
Es preveu un Parlament totalment dividit que obligarà al diàleg i al pacte. Amb qui farien “una Catalunya millor”? 
‘Catalunya sí que es pot’ i altres partits per trobar la màxima confluència de forces d’esquerres i progressistes.
 
I, “una Espanya diferent”?
Jo preferiria Podemos a Ciutadans i el pacte preferit de la gent, segons les enquestes, és PSOE-Podemos. Jo em sentiria còmode amb un partit d’esquerres, sempre i quan la gent de Podemos vulguin fer les coses bé.
 
Quines són les prioritats per a Lleida?
Recuperació de la partida de camins, millora de regadius i de la inversió en infraestructures i telecomunicacions perquè les zones rurals no quedin despoblades. S’ha d’exportar el model econòmic de Lleida i el Segrià a tota la Plana, que ha de ser el punter de llança de la indústria agroalimentària i de la innovació del sector a Catalunya. Mentrestant, al Pirineu cal fomentar i incentivar el turisme.
 
Ha estat una legislatura curta però molt intensa. Quin regust li queda després d’aquests dos anys?
Tinc una sensació agredolça. Ha estat un orgull defensar el territori a Barcelona, però m’he trobat amb molts no provinents dels mateixos representants lleidatans d’altres partits al Parlament.
 
El principal obstacle...
Els diputats de Convergència i d’Esquerra Republicana de Catalunya per Lleida, que no han reaccionat a la pitjor retallada que han patit Lleida, el Pirineu i l’Aran amb la recentralització de serveis públics, la rebaixa de les inversions i de pressupost. 
 
I, el pitjor...
Veure que ERC s’ha deixat de ser un partit d’esquerres venent-se l’ànima al diable, convertint-se en la comparsa de Convergència.
 
Pots assegurar estar net de corrupció?
Sí.
 
Acabi la frase: Puc prometre i prometo...
Ser lleial als meus principis i estar al costat de tots els ciutadans.


Comentaris

envia el comentari