Catalunya Diari

Ros ofereix a l'oposició les presidències i vicepresidències de comissions informatives

Ros ofereix a l'oposició les presidències i vicepresidències de comissions informatives| Redacció - Fotografia: Ajuntament de Lleida

L'alcalde de Lleida i candidat més votat en les eleccions de diumenge pel PSC, Àngel Ros, ha ofert als altres sis partits amb representació totes les presidències i vicepresidències de les comissions informatives.

A més també proposa que els regidors de zona/barri siguin edils de totes les formacions amb representació al Ple; que els regidors dels diferents partits presideixin els 13 Consells Territorials dels barris, i els edils de totes les formacions presents al Ple siguin representants municipals en els Consells Escolars

La transformació respon al missatge que la ciutadania ha transmès en les darreres eleccions municipals que ha donat entrada a set grups polítics al Consistori, composició que requereix una major capacitat de diàleg, de pacte i de consens. L’alcalde de Lleida ha assenyalat que són canvis “innovadors i radicals” que representen “un pas gegantesc en la transparència”. La proposta de Cartipàs és, a més, “un símbol i una eina al servei d’aconseguir els objectius ciutadans que els lleidatans i les lleidatanes han volgut”.

“Els òrgans executius de l’Ajuntament de Lleida correspondran als vuit responsables de les diferents àrees de Govern Municipal i de mi mateix com a alcalde i dels directius i directives que s’incorporin i que quedarà reflectit al Cartipàs. Però els òrgans de debat i control, particularment el control municipal que és el que es realitza a les Comissions Informatives, la capacitat de proposta dels assumptes que van als plens, els ordres del dia d’allò que el Ple ha de debatre, s’organitzaran de manera que les Presidències i les Vicepresidències es reservaran als partits de l’oposició”, ha explicat Àngel Ros.

L’Oposició també tindrà funcions de representació de l’Ajuntament de Lleida en òrgans de participació ciutadana: regidors de barri, Consells Territorials i Consells Escolars.

Comissions Informatives
La proposta estableix que la Presidència i la Vicepresidència de les Comissions Informatives l’ocuparan exclusivament regidors i regidores de partits de l’Oposició i amb una combinació de formacions diferents. Aquests càrrecs es definiran d’acord amb la representativitat de cada grup de l’Oposició. Es reduirà el nombre de Comissions Informatives.

Amb la reorganització s’aprofundeix en la transparència interna i es prioritza l’accés dels grups de l’Oposició a la informació relacionada amb la gestió municipal. L’Oposició tindrà l’accés directe a tota la informació com a conseqüència lògica de la Presidència o Vicepresidència de les Comissions Informatives.

Regidors i regidores de zona
Una altra transformació afecta a la figura del regidor i regidora de barri. Els set partits amb representació a la Paeria es distribuiran les 13 Regidories de zona, de manera proporcional a la seva representativitat al Ple.

El regidor de zona –a més de formar part del Consell Escolar que pertoqui- serà el president del corresponent Consell Territorial de cada àrea. En cada Consell Territorial, també estaran representats els edils de les altres formacions.

Els 13 Consells Territorials amb què compta Lleida es van constituir entre els anys 2005 i 2009 com a instrument de participació i per impulsar la democràcia participativa a través de la integració de la ciutadania a l’Ajuntament.


Comentaris

envia el comentari