Catalunya Diari

Soler: "Espero que la ciutadania de Lleida no continuï votant als de Bárcenas i companyia"

Soler: “Espero que la ciutadania de Lleida no continuï votant als de Bárcenas i companyia”| Text i Fotos: Miquel Guijalba

 

  

Jorge Soler, metge, escriptor,  vicedegà i cap d'estudis de la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida. Curiosament, comencem parlant d’un clàssic grec que recomana enfurismadament, l’Odissea d’Homer, una de les localitzacions i destí final dels protagonistes, l’illa d’Ítaca, ha estat utilitzada nombroses vegades pel President Artur Mas. En parlem i Soler respon i alerta: “el viatge a Ítaca és la tornada d’una guerra –la de Troia- que va acabar com el rosari de l’aurora. Gairebé tots els protagonistes del poema moren. Un drama”.

  

 
 

  

Perfil social de l'entrevistat
 

  

Un llibre: L’Odissea d’Homer
 

  

Una pel·lícula:El Rei León
 

  

Una ciutat o poble: San Francisco i Roma
 

  

Un plat de cuina: Caragols a la llauna i llonganissa (ben feta, afegeix)
 

  

Qui s’enduria a una illa deserta? La família
 

  

Un/a polític/a de referència: Cap. Només tinc referents científics i culturals, però no polítics.
 

  

Hi ha amics a la política? Fa poc temps que sóc en política, però m’he trobat amb gent senzilla i propera.
 

  

Ha pogut aturar algun desnonament? No.
 

  

Algun membre de la família, aturat? Sí.
 

  

Hipoteca o lloguer? Hipoteca.

  

 

  

És nou en la política i en un article seu afirma que “en l’àmbit polític falten tècnics, gent experta, persones que destaquin en el seu camp per la seva capacitat i coneixement”. Ha vingut a donar nivell o lliçons a la política?

  

No, he vingut a sumar. Sé que hi ha gent molt preparada disposada a regenerar la política aportant els seus coneixements. 

  

 

  

I vostè pot aportar...

  

Allò que sé en l’àmbit de la salut i sobre política educativa, a més de di

  

àleg amb els diferents actors econòmics i socials per ser un facilitador de la política.

  

 

  

S’ha reunit amb el sector de la pagesia i els membres del reg del Canal Segarra-Garrigues. Quina és la seva prioritat?

  

Guanyar capacitat exportadora i acabar el Segarra-Garrigues. Ens demanen que apostem per les xarxes antipedregada i que posem solució a la caiguda de preus de la fruita dolça. Cal que la fruita recollida es pagui més que la que ha caigut.

  

 

  

Vostè ve del camp de la salut i de l’educació. Es veu de conseller de sanitat o educació?

  

De moment, representaré a Lleida des del seient del Parlament.

  

 

  

I, que en pensa del consorci sanitari de Lleida?

  

Té coses positives en tant que ha de ser un conglomerat que vol agrupar talent i serveis en una àrea territorial per tal de fomentar sinergies entre el servei clínic assistencial i els equips de recerca.

  

 

  

I els problemes...

  

Els sindicats no estan presents per regular els drets dels treballadors i no tindrien representació parlamentària, a més de la possible privatització del servei sanitari.

  

 

  

Hi ha massa alts càrrecs dins dels hospitals?

  

Crec que distribució i gestió podria millorar-se.

  

 

  

Quin és l’objectiu que aspira aconseguir en aquestes eleccions? 

  

Guanyar-les i veure Inés Arrimadas investida presidenta (arribar a Ítaca, afegeix.)

  

Amb quants diputats per Lleida us sentiríeu satisfet?

  

Amb quatre, em sentiria molt satisfet.

  

 

  

Avançaria el Partit Popular en nombre d’escons...

  

Espero que la ciutadania de Lleida no continuï votant als de Bárcenas i companyia, que han estat incapaços de canviar res. 

  

 

  

Són unes eleccions plebiscitàries tal com afirma el president de la Generalitat?

  

No. Són unes eleccions on la propera Presidenta de la Generalitat (referint-se a Inés Arrimadas). Un cop investida, espero sentir un discurs parlant de les prioritats de la ciutadania: la salut pública, l’educació, activar les polítiques socials i l’economia.

  

 

  

Ciutadans té bones perspectives d’ocupar un espai rellevant al semicercle del Parlament de Catalunya. Malgrat això, sols no podrien governar, segons les previsions. Amb qui s’entendrien l'endemà de les eleccions?

  

Jo, gairebé amb tothom, sempre que es negociïn punts de programes i no cadires.

  

 

  

Amb la CUP, també?

  

En alguns punts, per què no?

  

 

  

Ciutadans és un partit excepcional en tant que és l’únic que va néixer a Catalunya amb el clar objectiu de combatre el nacionalisme –ara bé, només el català-. Com es fa per aturar l’independentisme?

  

Tots units som més forts, com ho són els Estats Units o una Europa cohesionada fent polítiques comunes. Hi ha moltes raons per integrar el mercat europeu.

  

 

  

Per què creu que part de la societat catalana s’ha tornat independentista?

  

D’una banda, Madrid i els vells polítics no han fet les coses bé. Tant el PP com el PSOE ens ha maltractat contínuament i estan embrutats per la corrupció. 

  

  

 

  

...I des de Catalunya?

  

S’ha utilitzat un discurs marcat pel sentiment dient que tot és possible, hi ha determinats mitjans totalment polititzats en què només es parla d’uns grups polítics, a les escoles no es parla d’altra cosa... hi ha hagut una maquinària d’enginyeria brutal.

  

 

  

Falta autocrítica?

  

Falta memòria. Em sorprèn que oblidem que el pare de la pàtria (referint-se a Jordi Pujol) hagi amagat diners a Andorra, o que la mà dreta d’Artur Mas i fill de Jordi Pujol, Oriol Pujol Ferrussola, hagi hagut d’abandonar el govern pel cas ITV.

  

 

  

Creu que Espanya funciona?

  

No.

  

 

  

I, Espanya funcionaria sense Catalunya?

  

Espanya perdria sense Catalunya.

  

 

  

Quina és la seva recepta econòmica?

  

Primer de tot, controlar les grans empreses que paguen els seus impostos fora de l’Estat; reduir càrrecs de les administracions central i autonòmica i, eliminar portes giratòries i aturar les influències polítiques.

  

 

  

Ciutadans proposa un nou règim de finançament que garanteixi l’autosuficiència financera de Catalunya i blindar els serveis bàsics. Com es garanteix i que s’ha fet malament fins ara? 

  

El càlcul del finançament no és senzill però, des de Madrid no s’ha fet bé –cal tenir en compte la població, les competències,...-. Dit això, s’ha de reformar el finançament fent un gran pacte amb la resta de comunitats autònomes, reconstruir el principi de solidaritat en què unes comunitats són solidàries i unes altres malgasten els diners dels altres.

  

 

  

Creu que queda alguna cosa per retallar?

  

(Immediatament) Res! (S’ho pensa) Bé, cal retallar en polítics, fomentar la transparència alhora d’elegir càrrecs o licitar obres i prioritzar despeses. Cal que TV3 emeti Fórmula 1 quan al mateix temps ho fa un altre canal privat en obert?

  

 

  

Quines són les prioritats de Ciutadans a Lleida?

  

L’economia, entenent-la com un híbrid. Hi ha una dita lleidatana que diu: “Quan els pagesos de Lleida s'acostipen, el Carrer Major es refreda”.  Cal donar estabilitat a l’economia i donar suport als sectors clau.

  

 

  

Proposen fer de Catalunya un espai trilingüe. Caldria, però, blindar abans la cultura i la llengua catalana?

  

El català és la meva llengua i cal que estigui en l’espai educatiu, però que comparteixi espai amb terceres llengües per fer assignatures en castellà, anglès perquè els nostres fills puguin parlar fluidament tres llengües.

  

 

  

Però, creu que el castellà està en perill a Catalunya?

  

Crec que hi ha una forta pressió perquè no es parli castellà a les escoles.

  

 

  

Si es toca la Constitució Espanyola. Què canviarien?

  

Hi ha moltes coses a canviar, però no solament allò que fa referència a Catalunya. L’article 14 de la Constitució, que parla del dret d’igualtat davant la llei de tots els ciutadans, a l’Estatut català està també recollit però amb un to més modern i actual.

  

Això, per exemple, ho canviaria en la Constitució Espanyola.

  

 

  

Reconeixerien Catalunya com a nació?

  

Tractar Catalunya diferent de la resta de regions de l’Estat és un greuge, un problema i això no soluciona problemes com el 3%, el clientelisme,...

  

 

  

El seu compromís amb la província de Lleida és “solucionar els seus problemes reals, tractant especialment la sanitat, l’educació i els serveis públics. Pot ser més concret? 

  

En salut, millorar l’accessibilitat i disminuir la llista d’espera; en educació, apoderar al professorat i millorar la qualitat educativa i, en polítiques socials, fer ajuts directes i cooperació en la recerca activa de feina

  

 

  

Acabi la frase: Puc prometre i prometo….

  

Que em deixaré la pell per tots els ciutadans de la província de Lleida. 

Comentaris

envia el comentari