Catalunya Diari

Xandri: “La corrupció va passar factura a les europees i a les municipals i, segurament, passarà factura el 27S”

Xandri: “La corrupció va passar factura a les europees i a les municipals i, segurament, passarà factura el 27S”| Text i fotos: Miquel Guijalba

 

Vigatana de naixement i lleidatana d’elecció, Marisa Xandri porta ja dues legislatures al Parlament de Catalunya representant la circumscripció de Lleida. Llicenciada en Periodisme per la Universitat de Navarra, ha estat vicepresidenta de la Comissió d'Agricultura, membre de la Comissió de Benestar i portaveu de la Comissió de Control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA); d’on se l’ha criticat d'aprofitar el seu càrrec per posar sota el seu punt de mira alguns periodistes de TV3 com Xavi Valls i Lídia Heredia Soler.


Perfil social de l’entrevistada


Un llibre: El comte de Monte-Cristo (Alexandre Dumas pare i Auguste Maquet) i Disparas, yo ya estoy muerto (Julia Navarro)


Una pel·lícula: The Game (David Fincher)


Una ciutat o poble: Roma


Un plat de cuina: Espaguetis a la carbonara


Qui s’enduria a una illa deserta? A la família


Un/a polític/a de referència: Robert Schuman


Hi ha amics a la política? Sí.


Ha pogut aturar algun desnonament? No.


Algun membre de la família, aturat? Sí.


Hipoteca o lloguer? Hipoteca 
Quin és l’objectiu que aspira aconseguir en aquestes eleccions? Amb quants diputats per Lleida us sentiríeu satisfeta?
Revalidant els dos diputats per Lleida, em sentiria molt satisfeta. 
 
Quants aspira obtenir en total a Catalunya?
Seria bo si mantenim els 19 diputats que tenim, però sabem que és complicat i que les enquestes, sobretot al principi, no ens eren gens favorables. Malgrat tot esperem aconseguir un mínim de 17 i tenir doble representació lleidatana.
 
Doni’m arguments per votar ‘no’ a la independència.
Votar “no” a la independència és votar a favor de polítiques de creixement econòmic, d’assegurar als pensionistes i aturats que cobraran les seves pensions i prestacions de subsidi i, als pagesos, que continuaran rebent les ajudes de la PAC provinent de la Unió Europea. En definitiva, la permanència de Catalunya dins la Unió.
 
Són o no són unes eleccions plebiscitàries? 
Segons el decret de convocatòria són unes eleccions autonòmiques, però a ningú se li escapa que el fons té una mica de plebiscit. Ens trobem davant d’unes eleccions històriques per Catalunya, en tant que hi ha un partit –que qualificaria d’espectacle- que té com a objectiu separar Catalunya de la resta d’Espanya. 
 
Quines són les prioritats del Partit Popular a Catalunya i a Lleida?
En els darrers anys de legislatura, hem presentat diferents propostes en l’àmbit de l’educació encaminades a millorar les infraestructures dels centres educatius lleidatans com ara l’Escola de Pinyana, actualment en barracons; i continuarem batallant per aconseguir una llarga demanda veïnal que és la construcció de l’institut del barri de Cappont.
 
Una demanda, la de l’institut de Cappont, en via morta...
Com altres demandes que s’arrosseguen des de temps del tripartit, com ara l’autovia Alfarràs-Balaguer-Tàrrega, l’hospital de Tàrrega i la re apertura de l’Illia Càrnica de Cervera, pels quals seguirem lluitant.
 
Tant el Partit Popular, com els Socialistes i Convergència -integrada en ‘Junts Pel Sí’- s’han vist fortament esquitxats per casos de corrupció que no s’han resolt, continuen en els jutjats o no han provocat gaires víctimes polítiques, una situació que ha comportat el descontentament de la població. Com creu que afectarà la corrupció en els resultats electorals?
La corrupció va passar factura a les eleccions europees i a les municipals i, segurament, passarà factura també el 27S. Crec que la solució és “tallar caps” a aquells que van posar la mà on no l’havien d’haver posat, sinó els polítics no ens treure'm de sobre l’atribut de corruptes. Sí, la corrupció és a tot arreu i en tots els partits polítics, però crec que hi ha persones concretes que són corruptes, no el partit, per això és trist que es generalitzi i que se’ns posi a tots en el mateix sac. 
 
Pot assegurar que està neta de corrupció?
Totalment.
 
Ha estat una legislatura curta, però molt intensa, en què la relació Catalunya-Espanya ha ocupat un lloc molt destacat –com en aquesta entrevista- en detriment d’iniciatives que s’han dut a terme i en les quals hi ha participat activament. Quins són els projectes o lleis dels quals se sent més satisfeta?
Em sento especialment orgullosa d’haver estat portaveu de la CCMA, on he pogut expressar la manipulació informativa per part dels mitjans públics catalans que haurien de ser plurals i, vaig presentar una proposició de llei de suport a la maternitat que, desafortunadament, no va tirar endavant.
 
En cas de poder formar coalició per governar la Generalitat, amb quin partit s’hi trobaria més còmode el PP compartint Govern? 
En aquests moments el nostre discurs coincideix especialment amb Ciutadans i Unió.
 
Veu possible una suma Populars-Socialistes?
Sempre que esclareixin les incongruències dins del mateix partit.
 
Molts votants consideren Ciutadans la marca blanca dels populars. Aconseguirà el PP mobilitzar la dreta catalana unionista o es veurà afectat pels resultats d’Arrimadas?
Crec que podem recuperar i mobilitzar votants que vam perdre a les municipals i hem de convèncer als votants de Ciutadans que el PP és un partit amb experiència de govern i gestió que defuig del populisme. Jo demanaria a Ciutadans més fets i no paraules. 
 
Tots els partits han fet pública la necessitat de què Catalunya gaudeixi de més recursos econòmics. Què proposen?
Primer s’han d’aclarir les dades respecte al dèficit fiscal i, a continuació s’han de prendre mesures.
 
Concretament...
Una reforma fiscal que beneficies Catalunya dins del marc de solidaritat amb altres autonomies i una millor gestió dels diners de l’administració: zero subvencions a entitats partidistes i prou diners destinats a ambaixades i al procés sobiranista.
 
S’oposa a què el CAC controli els informatius de mitjans audiovisuals que no són de la seva competència –RTVE, Antena 3 i Telecinco- durant la campanya electoral del 27S. Per què? 
Això no deixa de ser una provocació més per confrontar el Govern central amb la Generalitat. Simplement, el CAC no té competències sobre els mitjans que no siguin catalans.
 
Parlant sobre mitjans de comunicació. Com a portaveu del seu partit a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), va proposar que un dels canals de la corporació emetés en castellà. No creu que ja hi ha prou mitjans en llengua castellana? 
Catalunya és bilingüe. Hi viuen tant catalanoparlants com castellanoparlants. Demano el mateix que es fa al País Basc...
 
Parafrasejant la Constitució espanyola, estan “les llengües espanyoles –català-valencià, basc i gallec”, prou “respectades i protegides”? 
Sens dubte i l’escola és un exemple. Més aviat és el castellà el que està desprotegit a Catalunya.
 
Com hauria d’actuar Lleida, Catalunya i l’Estat Espanyol davant la crisi dels refugiats?
Hem de prendre mesures coordinades entre la Unió Europea, l’Estat, les Comunitats Autònomes i municipis sense ànims electoralistes.
 
Vaig demanar a la meva àvia que em digués una pregunta que li faria a un dirigent polític i em va respondre el següent. Què queda per retallar?
Molt. Les subvencions a aquelles entitats i mitjans de comunicació de caràcter independentista que no vetllen per un interès general i de marcada tendència ideològica.
 
Acabi la frase: Puc prometre i prometo…
Que Lleida formarà part d’una Catalunya integradora dins d’una Espanya plural.


Comentaris

envia el comentari