L’àrbitre lleidatà Xavi Estrada crea un campus d’estiu basat en l’esport i les emocions

Imatge de Xavi Estrada i els germans Ortiz

Xavi Estrada inicia un nou projecte esportiu a la ciutat de Lleida | LleidaDiari.cat

Aprendre fent esport, créixer en tots els àmbits i, sobretot, passar-ho bé. Aquest és el triple repte amb què neix el Campus d'Estiu Live Sport Emotions impulsat, i organitzat per l'àrbitre internacional de futbol Xavier Estrada i per Felip Ortiz, exporter del Barça B i Nàstic, entre altres, i el seu germà, Xavi Ortiz, amb una àmplia experiència en el futbol de categoria estatal.

 

Es tracta d'un campus pioner de multiesport, amb un programa específic de tecnificació de futbol i que està dissenyat no només per desenvolupar les capacitats físiques i esportives dels nens i nenes, sinó també, i de forma molt especial, per potenciar les psíquiques, cognitives i emocionals. Durant les cinc setmanes (torns) de durada, el campus comptarà també amb la presència d'alguns esportistes de primer nivell, que aportaran la seva experiència i els seus coneixements als participants. Les inscripcions i tota la informació es podran consultar a partir de 2 d'abril al web www.livesportemotions.com

 

[predef]telegram-lleidadiari-492[/predef]

 

Es farà aquest estiu al Complex Esportiu del Segrià de Torrefarrera

El campus està destinat a nens i nenes d'edats compreses entre els 4 i els 17 anys, i es farà aquest estiu al Complex Esportiu del Segrià de Torrefarrera, una instal·lació que compta amb dos camps de futbol de gespa artificial, un poliesportiu, piscines, pistes de bàsquet, tenis i pàdel.

 

El complex disposa també d'aules i espais per completar part de les activitats previstes, que, durant les cinc setmanes d'activitat, també posaran l'accent en els hàbits saludables, la nutrició, el món inclusiu o valors com el de la solidaritat, aspecte que, fins i tot, es completarà amb alguna beca i també amb diferents activitats d'anglès adaptat a les edats dels nens. Un dels reptes és, segons expliquen els organitzadors, que els nens i nenes «aprenguin i, sobretot, que es motivin, que tinguin curiositat, i que s'ho passin molt i molt bé. Intentarem que cada dia acabin amb ganes de tornar l'endemà».

 

Més enllà dels treballs tradicionals

L'experiència dins l'esport d'elit o en categories professionals de l'equip organitzatiu fa que aquest consideri que «l'entrenament, el perfeccionament i l'aprenentatge en general han d'anar, avui en dia, molt més enllà dels treballs tradicionals i de passar cinc hores darrere una pilota o entrenar només pel fet d'entrenar».

 

És per això que, com explica el mateix Xavier Estrada, «intentarem aportar eines noves a totes les activitats i xerrades, perquè els nois i noies siguin conscients d'allò que fan i de per què ho fan. Són exercicis i experiències adaptades a la seva edat, al seu nivell, a les seves aptituds i a la seva edat madurativa». En aquest sentit, Estrada avança que «es tracta de petites eines i trucs que els poden servir de cara al futur, tant en l'àmbit esportiu com en el personal, a l'hora de gestionar les emocions, fent-ho tot amb la màxima qualitat possible», admet Estrada, que l'any passat va ser escollit millor àrbitre de Primera Divisió.

 

Cinc torns d'una setmana de durada cadascun

El Campus Live Sport Emotions se celebrarà en cinc torns d'una setmana de durada cadascun, que s'iniciaran el dilluns de 29 de juny i finalitzaran el divendres 31 de juliol. Cada nen o nena podrà fer els torns que vulgui, i les activitats seran de 9.00 fins a les 14.00 hores amb l'opció de dinar de 14.00 a 15.00 hores, i també un servei d'acollida de 8.00 a 9.00 hores, i de 15.00 a 16.00 hores.

 

En el Campus es podrà fer multiesport en totes les franges d'edat, practicant disciplines com el futbol, el futbol sala, el bàsquet, el tenis, el pàdel, l'handbol o estones de piscina, tot i que també hi ha l'opció de realitzar un complet programa de tecnificació només de futbol i adreçat únicament a joves de 12 a 17 anys, edats en les quals ja es pot treballar d'una forma específica en un esport en concret. També s'ha dissenyat un programa especial de multiesport adreçat als més petits (entre 4 i 6 anys), amb jocs adaptats pensats per estimular, també, la part sensorial en una etapa de la vida clau pel que fa al seu creixement i desenvolupament.

 

Previst un variat pla multiesport 

A partir dels 7 anys, i per aquells que no vulguin fer el pla de perfeccionament de futbol, també s'ha previst un variat pla multiesport per nivells, habilitats i aptituds adaptat a cada participant, per tal que es pugui gaudir i aprendre al màxim. Així mateix, i a partir de situacions de partit o de competició, es treballarà i es facilitaran algunes eines per aconseguir que els joves tinguin la màxima destresa possible a l'hora de solucionar conflictes i de prendre decisions importants en contexts reals.

 

«Això suposa passar d'un paradigma on s'entrena de forma analítica, és a dir, on només es té en compte el gest tècnic, a un paradigma sistèmic més global, on l'aprenentatge s'integra en el context en el qual jugues, pel sistema, per les normes, per la disposició dels dos equips o per les instruccions que reps», assenyalen els organitzadors.

 

En definitiva, continuen, es tracta «d'ajudar-los a saber pensar i decidir de la forma correcta fent allò que més els hi agrada, i també d'aprendre a gestionar l'estrès, els nervis, la relació amb els companys, els entrenadors o els àrbitres, com també els moments d'alegria i de frustració. Es tracta, al cap i a la fi, d'aprendre a controlar les emocions, i que tot plegat els serveixi de cara al futur, no només en l'àmbit esportiu, sinó també en l'àmbit personal, en el dels estudis o en el professional».