Catalunya Diari

Àreu torna a celebrar la seva cursa contra el sol amb la sisena edició de la Milla Vertical

Tindrà lloc el 8 de juny amb l’ascens al cim del Monteixo de 2.905 metres amb la intenció de popularitzar-la i consolidar-la dins del calendari de proves de la Copa Catalana de Curses d’Alta Muntanya

Imatge de la presentació
Imatge de la presentació | LleidaDiari.cat

El vicepresident segon en funcions de la Diputació, Gerard Sabarich, ha participat aquest dimecres en la roda de premsa de presentació de la 6a Milla Vertical d'Àreu, al municipi d'Alins, que se celebrarà el dia 8 de juny. La presentació –que ha tingut lloc a la sala de premsa de la Diputació- ha comptat amb les intervencions del director de cursa, Iu Escolà; i el director de muntanya, Manel Pérez.

Es tracta d'una cursa contra el rellotge d'ascensió al cim del Monteixo, de 2.905 metres, de 3,6 km i un desnivell positiu de 1.685 metres, que té la característica que s'inicia amb l'inici de la posta del sol. L'objectiu dels participants és el d'arribar al cim abans que el sol s'hagi amagat. Fins a la data s'havien inscrit 130 participants i compta també a dues distàncies més, una adaptada pels joves d'entre 13 i 18 anys de 2,3 km i 1.000 metres de desnivell; i un itinerari adaptat a l'antic recorregut de la Cuita al Sol pels participats de 3 a 12 anys.

Els organitzadors han recuperat aquesta cursa després d'uns anys de recés

Els organitzadors han recuperat aquesta cursa després d'uns anys de recés i pretenen popularitzar-la i consolidar-la dins del calendari de proves de la Copa Catalana de Curses d'Alta Muntanya, i de la Federación Española de Deportes de Montaña. Gerard Sabarich ha explicat durant la seva intervenció que es tracta d'una cursa cent per cent d'Àreu, que va ser repensada en el seu moment i que té un simbolisme especial per la tradició que arrossega.

Per la seva banda, Iu Escolà, ha recordat que es tracta de l'única cursa vertical de tot el Pirineu i que, per l'edició d'enguany es manté el recorregut que ja van marcar fa tres anys que és dur i exigent. Finalment, Manel Pérez, ha assenyalat que un dels atractius pels quals cada any tenen uns percentatges d'inscripcions notables és el fet de superar un desnivell positiu com aquest en un recorregut tan curt, i també el fet que el descens es faci de nit pel trajecte tradicional.

La prova inicial té l'origen en el llibre 'L'edat de les pedres'

La prova inicial té l'origen en el llibre 'L'edat de les pedres' de l'escriptor Pep Coll, on es ressuscita la llegenda de 'L'home que corria més que el sol'; situada en el poble de Malpui, que ben bé podria ser l'Àreu actual. Diu la llegenda que, la vigília de la Festa Major del poble, es feia una cursa a peu entre els fadrins de la població. Es donava la sortida a la plaça del poble just a inici de la posta del sol, i es tractava d'arribar dalt de la muntanya que hi havia precisament al davant i a llevant del poble abans de la posta del sol dalt del cim. El premi era el dret a escollir fadrina per al ball de la Festa Major.

Paral·lelament els dies 8 i 9 de juny se celebrarà el quart festival de senderisme que combinarà sortides amb guies de muntanya, a càrrec d'Albert Isus, activitats culturals, tastos gastronòmics, fires artesanals i tallers. Més informació a: www.millaverticalareu.com.


Comentaris

envia el comentari