El cos de Juanjo Garra es quedarà al Dhaulagiri, on va morir

El cos de Juanjo Garra es quedarà al Dhaulagiri, on va morir| Redacció – Fotografia: http://juanjogarra.wordpress.com/

 

El cos de l’alpinista lleidatà Juanjo Garra, que ha mort aquesta matinada després d’aconseguir dijous fer el cim al Dhaulagiri, es quedarà finalment a la muntanya, ja que la família no ha volgut recuperar el cos “per no posar més vides en perill”. Garra es disposava a iniciar el descens quan un xerpa el va fer caure. La caiguda l’impedia caminar i els forts vents van retardar el seu rescat, fets que han provocat que no pogués sobreviure.

El portaveu de la família, Miquel Àngel Corts, ha explicat que “intentar baixar el cos des de casi 8.000 metres d’alçada a l’Himàlaia suposaria posar en perill a altres persones”, per això han decidit deixa’l allí. En aquest sentit, ha afirmat: “El Juanjo es quedarà on volia estar, al cel”.

 

Corts ha explicat que l’alpinista lleidatà ha mort perquè portava tres dies sense aigua, menjar ni oxigen, a menys de 23 graus de temperatura. Els xerpes, que aquest diumenge a la tarda van aconseguir arribar fins a Garra, van intentar socorre’l, però ja no responia.

 

La família de Juanjo Garra, de 50 anys, està “molt afectada”, ja que no esperaven aquest desenllaç. Els seus amics i coneguts volen expressar, de manera molt especial, el seu agraïment a tots els que, d’una forma o un altra, han participat en l’operació de rescat més espectacular que s’ha vist mai a l’Himàlaia. No menys de vuit persones han salvat la vida gràcies a l’operatiu que s’ha muntat per rescatar el Juanjo. “Aquesta és una victòria més que hem de posar al seu sarró”, han afirmat. “També volem agrair  les innumerables mostres de suport i afecte que hem rebut des que la mala sort va provocar que, un simple trencament de turmell, hagi derivat en el fatal desenllaç”, conclouen.

 
Actes d’homenatge
Per recordar a Juanjo Garra s’han organitzat una sèrie d’actes. Aquest dilluns, a les 19.00 hores, es durà a terme un minut de silenci a la plaça Mossèn Cinto Verdaguer de Lleida, davant de l’Auditori Enric Granados. Dimecres, a les 19.00 hores, es celebrarà un acte d’homenatge al pati del Castell del Rei -la Suda-, des d’on es veuen les muntanyes del Pirineu, que aquest alpinista lleidatà tant estimava; i a les 21.30 hores es realitzarà un minut de silenci abans d’iniciar el partit de la Copa Catalunya de futbol al Camp d’Esports.
 
Així mateix, Lleida ha decretat dos dies de dol oficial per homenatjar a “un alpinista excepcional i un dels esportistes d’elit més importants de la història de Lleida”, tal com l’ha qualificat l’alcalde de la ciutat, Àngel Ros. Així mateix, les banderes onejaran a mitja asta.
 
Són nombroses ja les mostres de suport a la famílies i les persones i institucions que lamenten la seva mort. El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, per exemple, ha qualificat la mort de Garra com una “pèrdua insubstituïble”. “Més enllà del seu prestigi al món de l’alpinisme ha estat una persona que ha portat el nom de Lleida arreu del món”, ha afirmat Reñé, “esperàvem certament que amb les notícies que teníem diumenge tot hagués pogut acabar correctament”.
 
Per la seva banda, la representació territorial de Lleida de la FCT també lamenten la mort de Garra i recorden que l’alpinista sempre deia que “el cim més important era tornar a casa“, tot i que ha aquesta vegada no h pogut ser. El Suzuki Grau Racing recorden en aquests moment que Garra sempre els va donar suport quan es van proposar organitzar una prova del Supermotard de Lleida. També s’han unit a les mostres de condol el Club Tennis Urgell, el Col·legi d’Aparelladors de Lleida, el delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, el doblemedallista olímpic Saül Craviotto i la Federació de Colles de l’Aplec del Caragol (FECOLL) i els seus penyistes, entre d’altres.