Catalunya Diari

El pavelló de Pardinyes acull diumenge la Copa Valors de Mini Handbol

El pavelló de Pardinyes acull diumenge la Copa Valors de Mini Handbol| Redacció - Fotografia: CH Pardinyes

 

El  pavelló municipal de Pardinyes acollirà aquest diumenge, dia 20 de novembre, la Copa Valors de Mini Handbol. Un total de vuit equips de categoria aleví mixt participaran en la jornada esportiva, que té per objectiu que tant jugadors, entrenadors i pares puguin experimentar durant un matí com es pot treballar la competitivitat en harmonia amb els valors.

Una de les característiques diferencials de la Copa Valors és que no es valorarà els equips participants per la victòria final en punts, sinó que es realitzarà una classificació en funció dels valors com l'esportivitat en el camp, l'afició, el respecte... L'acte de presentació ha comptat també amb la presència i participació de David Barrufet, l'actual director esportiu de la secció d'handbol del FC Barcelona i el porter més guardonat de l'handbol estatal, que serà l'esportista encarregat d'apadrinar aquesta iniciativa esportiva.
 
Més de vuitanta jugadors dels vuit equips participants (Agramunt, Guissona, Tàrrega, Monzón i Lleida) en categoria aleví mixt participaran aquest diumenge en la primera Copa Valors de Mini Handbol, un matinal on les regles de joc al camp canviaran per harmonitzar la competitivitat de jugadors, entrenadors i aficionats partint dels valors. L'esport és un gran estri de socialització i educació, una manera d'aprendre en equip, i és per aquest motiu que la Copa Valors pretén potenciar la part educativa i de transmissió de valors des de l'esport.
 
L'objectiu principal és la diversió, acompanyada del respecte per les regles de joc i els companys, afavorint el diàleg i la comunicació, la cooperació i la resolució de conflictes. En aquest sentit, el president de l'Handbol Pardinyes, José Miguel Zubieta, ha ressaltat que la iniciativa comença en els equips de base per fomentar, des de petits, la formació de les persones dins i fora de la pista, potenciant així els valors no només la part competitiva i tècnica de l'handbol i que lliga perfectament amb el programa 'Esports amb Valors' implantat aquesta temporada per part del Club Handbol Lleida Pardinyes.
 
La Copa Valors és un projecte iniciat fa un any a Tortosa de la mà d'Sport Challenge. Aquesta iniciativa es va dur a terme amb èxit al col·legi Episcopal de Lleida en els esports de futbol sala i voleibol, comptant amb la presència de Xavier Estrada com a padrí. Folguera ha destacat que aquella jornada va rebre una bona acceptació entre els participants, i és per això que enguany, seguint el projecte de valors del club lleidatà, van decidir fer una segona edició ja que els nens han d'aprendre que no tot és competició.
 
D'altra banda, David Barrufet s'ha mostrat satisfet i il·lusionat davant d'aquest projecte i ha aprofitat per reivindicar l'esport com a mirall de la societat, defensant l'handbol com un esport de "somriures". "Amb l'handbol veus gaudir als nens, és un esport de xoc, però el respecte cap al rival és molt gran". Així mateix, l’ex porter de la secció d’handbol del club blaugrana ha destacat la necessitat de que empreses i institucions donin un major i més decidit suport a la tasca desenvolupada per part dels clubs centrats en la promoció de l’esport de base, com ara el Club Handbol Lleida Pardinyes; del qual ha destacat la seva capacitat de creixement i en especial la determinació a l’hora de generar noves, positives i necessàries iniciatives per a millorar la pràctica esportiva i la formació de jugadors i jugadores, tècnics i comportament a les grades mitjançant iniciatives com el programa “Esports amb Valors”.
 
Puntuació basada en els valors i una positiva actitud
En aquest sentit, la Copa Valors de Mini Handbol es basa en quatre eixos principals que determinaran la victòria i la nova normativa de joc, com el tercer temps, la targeta verda, la puntuació a l'afició i el mural.
 
L'aventura no acaba amb el final del partit, sinó amb el tercer temps, organitzat després del partit jugat. Aquest consisteix en un petit àpat compartit entre els companys d'equip i els contrincants amb la finalitat de crear un ambient de germanor. La finalitat és reunir-se per conversar sobre les diverses situacions del partit. La persona mediadora serà la psicòloga Mònica Vallés, especialitzada en coaching i en intel·ligència emocional. Aquesta s'encarregarà de facilitar el diàleg entre els participants.
 
L'altre eix principal és la targeta verda. El model que els organitzadors pretenen seguir amb la utilització de la targeta verda consisteix en el reforç positiu. Seguint aquest principi, la targeta s'ensenyarà després que jugadors i jugadores mostrin alguna actitud relacionada amb valors educatius i esportius vers als companys o als adversaris, com ara la cohesió, la responsabilitat i el respecte cap a l'adversari. Aquest model serà l'encarregat d'atorgar la victòria a cadascun dels equips enfrontats i no per la quantitat de punts o gols com és habitual.
 
Un altre model de puntuació serà l'actitud de l'afició. Mitjançant el sistema aportat per l'organització, els acompanyants i aficionats podran puntuar-se mútuament per tal de poder determinar quina és la millor afició. La votació es realitzarà d'acord amb diferents paràmetres establerts en referència al comportament vers el mateix equip, el rival i l'àrbitre i l'organització.
 
Finalment, el mural vol ser una activitat on, conjuntament, pares, mares i fills i filles prenguin consciència de les accions que diàriament a casa realitzen per tal de fomentar valors. En aquest mural hi penjaran els dibuixos i les frases fetes pels jugadors amb la intenció que serveixin com a eina de consulta per a la resta de familiars i participants en la jornada.


Comentaris

envia el comentari