Catalunya Diari

Les estacions d'esquí lleidatanes obren pistes amb descomptes i bons gruixos de neu

En total sumen més de 100 km esquiables

Pla general de l'estació d'esquí de Port Ainé
Pla general de l'estació d'esquí de Port Ainé | LleidaDiari.cat

Els amants de l'esquí estan d'enhorabona, ja que a partir d'aquest divendres s'inicia la temporada d'hivern a les pistes d'esquí lleidatanes amb més de 100 km esquiables. Concretament, les estacions d’Espot i Port Ainé s'estrenen aquest divendres amb una jornada de portes obertes en què els visitants tenen el forfet gratuït, previ pas per taquilles i amb unes condicions excepcionals: els usuaris podran gaudir de gruixos de 20 a 50 cm de neu pols en ambdues estacions i podran baixar per les vuit pistes d’Espot i les 13 de Port Ainé, que es tradueix en el 40% i gairebé 70% del domini esquiable respectivament. L’horari d’obertura serà de 9.00 hores del matí a 16.30 hores de la tarda. Espot és una estació que gaudeix d’una situació privilegiada als Pirineus, ja que és l’única situada al costat d’un Parc Nacional, el d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

Port Ainé, per la seva banda, es troba en el municipi de Rialp i Soriguera, al massís de l’Orri, i està envoltada pel Parc Natural de l’Alt Pirineu. Espot i Port Ainé arrenquen una nova temporada d’hivern en què el territori esdevé eix cabdal. Com a motor econòmic de la comarca del Pallars Sobirà, es busca potenciar els atractius turístics de la zona: gastronomia, cultura i, especialment, naturalesa ja que es caracteritza per comptar amb el cim i el poble habitat més alt de Catalunya, l’estany més gran dels Pirineus i un dels millors rius d’aigües braves d’Europa.

Baqueira Beret

D'altra banda, a partir d'aquest dissabte 1 de desembre, la temporada d'esquí i snowboard arriba també a Baqueira Beret amb un inici de temporada segons les previsions i gran part de la zona central de Baqueira oberta per als que es vulguin treure de sobre aquestes ganes irrefrenables de lliscar sobre la neu després d'un càlid estiu i una tardor amb una alta precipitació. Entre les fortes nevades a principis de novembre, que van deixar gruixos importants a cotes altes, i la producció de neu de les últimes setmanes es preveu l'obertura de 27 km de pistes tots a la zona de Baqueira. Els gruixos actualment són de 30 cm en 2500 i 15 cm en 1800. 

Imatge general de l'estació de Baqueira Beret
Imatge general de l'estació de Baqueira Beret | LleidaDiari.cat

 

Els remuntadors oberts per a l'estrena seran Telecabina Baqueira, TSD Mirador, TSD Pla de Baqueira, cintes Carreretes 1 i 2 a la zona de debutants i el TSD Jorge Jordana que donarà accés a tota la Cara Nord. L'estació mantindrà obert el seu funcionament entre setmana de manera estable, si la meteorologia ho permet, fins al dia previst de tancament que serà el 22 d'abril. Els responsables tècnics de l'estació estan treballant per fer possible l'obertura de més pistes i remuntadors de cara al pont de desembre.

 

Port del Comte

Per la seva banda, l'estació d'esquí del Port del Comte ho té tot apunt per obrir portes aquest dissabte. Per tercer any consecutiu, les bones condicions meteorològiques han permès avançar l'obertura de les instal·lacions a principis de desembre. Aquest fet, explica el seu director, Albert Estella, els fa pensar en el fet que es pot tractar «d'una bona temporada». Confien a poder allargar temporada fins a Setmana Santa i mantenir els registres de la temporada passada, rondant els 100.000 esquiadors. L'únic punt negatiu, reconeix Estella, són les obres a la carretera d'accés des de La Coma i la Pedra, que tot fa pensar que per aquest cap de setmana no estaran del tot enllestides.

Port del Comte tanca fins la propera temporada
Port del Comte tanca fins la propera temporada | Redacció - Fotografia: Port del Comte

 

Les nevades de principis de novembre han afavorit l'obertura avançada del Port del Comte, que acostumava a arrencar temporada passat el pont de la Puríssima. A les cotes més altes es van arribar a acumular gruixos de 70 centímetres. El problema, però, recau a la part més baixa de l'estació on, a causa de la pluja dels darrers dies, la neu ja s'ha fos. En aquest sentit, explica Estella, s'està treballant amb els canons per produir-la. Si les condicions meteorològiques ho permeten, doncs, Port del Comte obrirà dissabte amb el 100% de les pistes esquiables.

Boí Taüll

Finalment, l'estació lleidatana de Boí Taüll també obrirà portes aquest dissabte 1 de desembre. Els responsables de l’estació d’esquí lleidatana presenten una pre obertura, des del dissabte 1 de desembre al dimecres 5 de desembre, amb el 70% de pistes obertes, i d’un extraordinari pont de la Puríssima. L’anunci de l’obertura de l’estació coincideix amb la comunicació, per part de la Generalitat de Catalunya de l’acord de Govern que faculta a les empreses públiques Actiu de Muntanya, S.A i AVANÇSA, S.A. a gestionar el complex d’esquí. Coincidint amb l’anunci de la obertura de l’estació d’esquí lleidatana de la Vall de Boí, Boí Taüll, la Consellera de Presidència de la Generalitat de Catalunya, Elsa Artadi, va comunicar aquesta setmana l’acord de Govern que faculta a les empreses públiques Actius de Muntanya, S.A i AVANÇSA, S.A a realitzar les actuacions necessàries per assegurar la obertura i funcionament de l’estació d’esquí, assumint temporalment la gestió directa del complex, després de la renuncia unilateral del contracte d’arrendament atorgat a Promocions Turístiques de la Vall S.A.

Esquiadors a l'estació de Boí Taüll
Esquiadors a l'estació de Boí Taüll | Boí Taüll

 

Respecte a la obertura de la temporada, els responsables de l’estació d’esquí han destacat les condicions de la quantitat i qualitat de la neu, després de un extraordinari mes de novembre climatològicament parlant. En el primer informe de neu de la temporada figuren un 70% de pistes i un 80% de remuntadors oberts, 30 cm a la base i fins 90 cm de neu a les cotes mitges i altes, amb una qualitat de neu pols. També estarà obert l’snowpark, el jardí de neu i altres espais de l’estació. Tot i aquestes fantàstiques condicions, especialment si considerem les dates en les que estem, la direcció ha decidit aplicar unes tarifes especials durant aquesta obertura anticipada de la temporada, amb un preu de forfait únic de 20€/dia pels adults i gratuït pels nens de fins quinze anys.

Més d'11 milions d'euros d'inversió en les pistes d'esquí lleidatanes

La Diputació de Lleida va acollir la setmana passada la presentació de la campanya de neu 2018/19, per la qual, el conjunt de les onze estacions d'esquí del Pirineu lleidatà han invertit un total d'11,25 milions d'euros. Segons dades del Patronat de Turisme, les estacions d'esquí lleidatanes encaren la temporada d'esquí «més llarga de la història» gràcies a l'inici de la campanya del passat 1 de novembre de dues estacions d'esquí nòrdic. Per la seva banda, les d'esquí alpí preveuen una temporada de 144 dies des del 30 de novembre al 22 d'abril. Malgrat les bones xifres de l'any passat, que van ser un 5% superiors a les de l'anterior, el Patronat de Turisme de Lleida espera poder consolidar aquestes xifres i, si és possible, créixer «lleugerament» per superar la bena dels 1.350.000 forfets de la passada.

Quant a l'impacte econòmic del conjunt de les estacions d'esquí del Pirineu de Lleida la temporada passada va ser de 412 milions d'euros i un acumulat de 1.827 milions en els últims cinc anys. Aquest impacte es tradueix també en la generació de 2.200 llocs de treball directes entre personal fix i de temporada i altres 7.500 induïts per mitjà de l'hostaleria o empreses d'oferta complementària a l'esquí.


Comentaris

envia el comentari