Catalunya Diari

Les estacions d'esquí nòrdic acomiaden la temporada amb més de 62.000 visitants

Tuixent-La Vansa ha concentrat gairebé la meitat d'usuaris i els grups d'escolars han crescut un 28 per cent

Pla general d'esquiadors
Pla general d'esquiadors en ple pont de desembre practicant esquí nòrdic a l'estació Tuixent-La Vansa | LleidaDiari.cat

Les estacions d'esquí nòrdic catalanes han rebut aquesta temporada la visita de 62.362 usuaris, xifra que representa un descens del 18 per cent respecte a la de fa un any però que es valora de forma positiva si es té en compte l'escassetat de nevades que s'han registrat en els darrers mesos.

El complex alt urgellenc de Tuixent-La Vansa ha assolit el rècord de dies d'obertura, amb 154, i pràcticament ha concentrat la meitat del conjunt de visitants, ja que per aquestes pistes hi han passat 28.576 usuaris. Pel que fa als forfets de temporada, se n'han venut 1.409, un 50 per cent més que la temporada anterior. També ha crescut en un 28 per cent el nombre de grups escolars, públic que ha representat aproximadament una quarta part del total.

  • NOU SERVEI DE LLEIDADIARI: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

La tercera millor dels darrers catorze anys en volum d'usuaris

Malgrat que la temporada ha estat marcada per la falta de precipitacions i les temperatures elevades, des de la Mancomunitat de les Estacions d'Esquí Nòrdic asseguren que ha estat la tercera millor dels darrers catorze anys en volum d'usuaris. Si bé la majoria de complexos situats en diferents comarques del Pirineu, a excepció del de Tuixent-La Vansa, han estat oberts entre 35 i 60 dies, la primera nevada que va caure a finals d'octubre va animar les vendes dels forfets de temporada, segons ha explicat la tècnica d'aquest organisme, Imma Obiols, que també ha recordat que l'hivern ha estat pràcticament dominat per l'anticicló, a diferència del que passava fa un any.

Obiols també ha explicat que el programa d'esport blanc escolar ha pogut desenvolupar-se amb normalitat i ha destacat que els grups han crescut un 28 per cent respecte a la temporada anterior, el que vol dir que s'ha passat dels 11.782 visitants escolars del 2017-18 als 15.151 d'enguany. Mentrestant, la tipologia de clients torna a quedar molt igualada entre els esquiadors, que representen el 27 per cent, i els raquetistes, que han estat el 22 per cent.

Tot i que l'estació de Tuixent-La Vansa va tancar el 16 d'abril, després d'haver estat oberta durant 154 dies, la resta de complexos que formen part de Tot Nòrdic, com són Tavascan (Pallars Sobirà), Lles (Cerdanya), Aransa (Cerdanya), Sant Joan de l'Erm (Alt Urgell), Guils Fontanera (Cerdanya) i Virós - Vall Ferrera (Pallars Sobirà) han acomiadat la temporada aquest dilluns, mantenint les seves instal·lacions obertes per a ús turístic, així com els seus circuits de raquetes. 

L'estació de Baqueira Beret va tancar la temporada amb un total de 876.008 esquiadors

L'estació de Baqueira Beret va tancar la temporada dilluns amb un total de 876.008 esquiadors i 143 jornades en funcionament. Segons els responsables de l'estació aquestes xifres fan que sigui la tercera millor temporada de l'última dècada. La temporada 2018-2019 ha comptabilitzat un total de 33 dies de nevades, amb gruixos de 95 cm de mitjana i els metres acumulats aquest hivern han estat de 5,44. La temperatura mínima de la temporada registrada va ser de -11,7 °C. Els 36 remuntadors de l'estació han transportat un total de 10.422.419 esquiadors i el desnivell mitjà per cada un d'ells ha estat de 4.298 m. Pel que fa al nombre mitjà de viatges en remuntadors ha estat d'11,68 per cada esquiador.

L'inici de l'hivern va estar marcat per un pont de desembre amb 20.000 esquiadors des de dijous 6 al diumenge 9. Pel que fa a Setmana Santa, del 13 al 22 d'abril, l'estació de Baqueira Beret ha rebut 48.000 esquiadors. L'àrea més popular de l'estació segueix sent la de Baqueira que acumula el 51% dels esquiadors, seguida de Beret amb 27,1% d'usuaris i Bonaigua amb el 19,1% d'esquiadors. Finalment, la zona encara per descobrir per a molts assidus a la Val d'Aran és la de Baciver. 

Es tracta d'una nova àrea, la més petita de l'estació i que compta amb dos remuntadors, que ha estat creada aquesta temporada, i que ha permès situar la cota més alta del complex a 2.610 m. Amb aquesta incorporació, l'estació va oferir aquesta temporada cinc pistes vermelles més arribant fins als 165 km de traçats (160 km abalisats i 5 km d'itineraris). Baqueira Beret ha intensificat la seva agenda d'esdeveniments sumant aquesta temporada 166 actuacions musicals i més de 60 esdeveniments esportius. Pel que fa a les competicions esportives, l'esquí de fons ha estat el protagonista amb la Marxa Beret, celebrada al Pla de Beret al mes de febrer, cita que segueix sent la reina de les proves a l'estació en sumar aquest hivern 900 fondistes, que van recórrer els 10, 21 i 42 km dels seus diferents recorreguts.

Pla general d'alguns esquiadors
Pla general d'alguns esquiadors practicant la modalitat de nòrdic a l'estació de Sant Joan de l'Erm | LleidaDiari.cat

 


Comentaris

envia el comentari