Catalunya Diari

La Guàrdia Civil sospita que Rosell es va beneficiar amb la marca Qatar en la publicitat de les samarretes de l'equip blaugrana

L'estafa podria implicar el pagament de comissions il·legals a una ONG

El polèmic expresident l'han detingut i condemnat per blanqueig de capitals. | Cedida

L'operació Rimet, iniciada per investigar potencials fraus fiscals i blanquejos de capitals en el món futbolístic, ha tornat a fer un gir. La Guàrdia Civil està rastrejant actualment si l'expresident del Barça va cobrar comissions per la publicitat de Qatar, contractada des del 2010. Fonts properes al cas li han confirmat a 'El Confidencial' que la Guàrdia Civil té sospites sobre aquest lucre il·lícit a la publicitat de les samarretes de la marca Qatar Foundation. Rosell, que ha estat condemnat a pena de presó per dirigir una organització criminal que cobrava comissions il·legals per després blanquejar-les, és investigat actualment per aquests possibles nous fraus. La hipòtesi del cos policial és que l'exdirectiu no solament es beneficiava a través dels vincles que mantenia amb Ricardo Teixera, expresident de la Confederació Brasilera de Futbol, sinó que va ser cosa dels dos la creació de l'entramat de l'estafa.

Entre els detinguts de l'operació Rimet es troben la seva dona, un testaferro i dos implicats més. | Cedida

La trama incloïa societats interposades, comptes en paradisos fiscals —d'on ubiquen almenys 15 milions d'euros— i diversos testaferros. Sense anar més lluny, s'ha demostrat que Rosell ocultava comissions d'un 40% a Nova Jersey, obtingudes venent 24 amistosos contra el Brasil. El cas, no obstant això, va molt més enllà: les fonts confirmen que la Guàrdia Civil busca repercussions addicionals indirectes de l'acord amb l'empresa ISE, que pertany al grup Dallah Albaraka. A més, parlen de la falsa venda de la companyia Bonus Sport Marquetinc durant el 2011, que va abonar-se en cinc transferències d'una suma total de 6,5 milions, traspassats directament als comptes de Rosell i de la seva dona.

La teoria més plausible de les que contempla la Guàrdia Civil manté que els contactes de l'ISE servien d'abonament per introduir a la Fundació Qatar, com una entitat sense ànim de lucre. Malgrat que encara no s'han trobat ingressos que avalin la teoria, no es descarta trobar-los aviat i s'intueixen xifres teòriques basades en els beneficis que suposadament va donar l'acord: 165 milions d'euros. La directiva econòmica del Barça, no obstant això, sosté que la inversió pretenia promocionar el país partint de valors com l'esport i l'educació durant aquests anys previs al Mundial del 2022, que justament tindran lloc a Qatar. Finalment, les fonts comenten el contingut d'unes escoltes telefòniques prèvies al moment de la detenció: senyalen que, tot i que Rosell va desvincular-se del club durant el 2014, conseqüència de l'escàndol del cas Neymar, tot apuntava al fet que seguia mantenint cert poder de decisió en els assumptes del club. L'operació Rimet va acabar amb quatre detencions de nivell: Joan Besolí, el presumpte testaferro; Marta Pineda; Sjaje Ohannessian; i Andreu Ramos.


Comentaris

envia el comentari