Catalunya Diari

Un jutjat de Madrid avala l'exhibició d'estelades a la final de la Copa del Rei del 2016

El magistrat s'empara amb la llibertat d'expressió, al·legant que una bandera no pot comportar o generar «violència, racisme, xenofòbia o intolerància en l'esport»

El Jutjat ha avalat l'exhibició de les estelades a la final de la Copa del Rei de l'any passat    | Europa Press

El Jutjat del Contenciós-Administratiu número 11 de Madrid ha avalat l'exhibició de les estelades a la final de la Copa del Rei del 2016, que enfrontava el Barça i el Sevilla a l'estadi Vicente Calderón de la capital espanyola. A més, empara en la llibertat d'expressió i no creu que el fet de mostrar la bandera independentista «pugui comportar o generar violència, racisme, xenofòbia o intolerància en l'esport, sent una mera manifestació de la llibertat ideològica i del dret a difondre lliurement els pensaments», encara que es tracti d'una manifestació política que «pugui suscitar múltiples opinions contràries». També afirma que aquestes manifestacions exigeixen «mutu respecte», ja que és una «condició indispensable per aconseguir la convivència democràtica».

La final es va disputar el 22 de maig del 2016 a l'aleshores estadi de l'Atlètic de Madrid entre el Barça i el Sevilla. Els dies previs al partit la delegada del govern espanyol a Madrid, Concepción Dancausa, va prohibir l'exhibició de les banderes independentistes però el jutge va aixecar la prohibició. Aleshores, el magistrat va argumentar com a mesura cautelar que la prohibició de les estelades no es podia sustentar en la Llei de l'esport espanyola perquè «no s'entén que l'exhibició de banderes que manifesten un sentiment i ideologia pugui, en principi, aconseguir generar 'violència, racisme, xenofòbia, intolerància a l'esport', sinó que són una mera manifestació de la llibertat ideològica i del dret a difondre lliurement els pensaments, idees i opinions mitjançant la paraula, l'escriptura o qualsevol altre mitjà de reproducció».

Ara, la sentència assenyala que «no es pot considerar que l'exhibició de l'estelada pugui comportar o generar violència, racisme, xenofòbia o intolerància en l'esport, i és una mera manifestació de la llibertat ideològica i del dret a difondre lliurement els pensaments, idees i opinions mitjançant la paraula, l'escrit o qualsevol altre mitjà de reproducció», encara que es tracti d'una expressió ciutadana de caràcter polític «que pugui suscitar múltiples opinions contràries». El jutge també apunta que aquestes manifestacions exigeixen «respecte mutu», una condició «indispensable», subratlla, «per aconseguir la convivència democràtica». Finalment, el magistrat conclou que la llei de 2007 contra la violència, el racisme, la xenofòbia i la intolerància a l'esport «no inclou cap referència a l'exhibició de símbols polítics». Aquesta llei és la que regeix durant les celebracions dels partits de la Lliga espanyola i de la Copa del Rei i, en aquest sentit, la sentència recorda que «la normativa UEFA, que es pronuncia sobre l'exhibició de símbols polítics en les competicions europees, només resulta aplicable a les celebracions esportives», l'organització de la qual depèn d'ella.


Comentaris

envia el comentari