L’àrbitre lleidatà Xavi Estrada presenta la tercera edició de les seves masterclass

Imatge de la presentació

Imatge de la presentació | LleidaDiari.cat

 

Les Masterclass ‘Del rendiment a l'excel·lència’ arribaran aquest mes de gener de 2019 a la seva tercera edició, en què giraran al voltant de la neuroeducació i oferiran, com a grans novetats, el canvi de format (es passa d'un a tres dies) i que seran gratuïtes. Aquest i altres detalls s’han donat a conèixer aquest dilluns a la presentació de les Masterclass, celebrada a la Diputació de Lleida amb la participació del seu organitzador, l’àrbitre internacional de futbol Xavier Estrada, del diputat Paco Cerdà; Carles Alsinet, degà de la Facultat d'Educació, Psicologia i Treball Social de la UdL; Jordi Terés, president de la FCF Lleida, i Sisco Abella, psicòleg clínic. Durant l’acte també s’ha presentat pioner estudi descriptiu sobre les característiques psicològiques realitzat en una mostra d’àrbitres de futbol que serveix d’eix conductor de les jornades.

 

Pel que fa al canvi de format, enguany les Masterclass deixen de celebrar-se en jornades consecutives i tindran lloc els dies 11, 16 i 23 de gener, sempre a les 18.15 hores. Les ponències seran gratuïtes, tot i que caldrà formalitzar una preinscripció al correu electrònic xavier@xavierestradafernandez.como al web www.xavierestradafernandez.com. La data límit d’inscripció és el 7 de gener. L’escenari serà també diferent, ja que les Masterclass es faran a l’Aula de Juntes de la Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social de la UdL. Quant a la temàtica de les sessions, girarà al voltant de la neuroeducació, amb unes ponències que tindran com a objectiu valorar l’esport i la neurociència com a eina per millorar els processos d’aprenentatge i ensenyament en els nens i nenes dels centres educatius.

 

Les Masterclass estan adreçades a un públic molt transversal i són adients, entre altres, per a formadors, professors, coordinadors de les activitats esportives de les escoles, psicopedagogs, àrbitres, estudiantes d’INEFC i altres professionals i amateurs d’aquests àmbits. Pel que fa a les ponències, la primera anirà a càrrec de Marta Portero Tresserra, professora de Psicobiologia de la Universitat Autònoma de Barcelona i del grau de Medicina de la Universitat de Girona que parlarà sobre ‘Com el cervell aprèn?: Neurociència i Educació’. La segona sessió la signarà Ignacio Morgado Bernal, catedràtic de Psicologia i director de l’Institut de Neurociències de la UAB, que parlarà sobre ‘Emoción versus razón en el cerebro humano’. La sessió de cloenda anirà a càrrec del mateix Xavier Estrada, que parlarà sobre ‘L’educació esportiva com a mecanisme de maduresa psicològica’.

 

Un projecte pioner a Lleida

L’àrbitre lleidatà aprofitarà l’ocasió per presentar ‘Emoti-Esportiu’ un projecte pioner adreçat als centres docents basat en l’estudi descriptiu únic sobre les característiques psicològiques realitzat en una mostra d’àrbitres de futbol. Aquesta darrera jornada inclourà un taller pràctic a càrrec de les òptiques optometristes especialistes en entrenament de la visió Gemma Viera i Laura Vicens, i de la mestra Laila Melano. Al voltant d’aquest estudi descriptiu, Estrada ha desvetllat algunes de les conclusions de l’estudi. Així, segons les dades d’aquest estudi, comparades amb una tesi de la Universitat Rovira i Virgili sobre el grau de maduresa psicològica de la població espanyola, el col·lectiu arbitral està «uns 13 punts per sobre de la mitjana, i això és brutal», ha dit Estrada, que ha precisat que la diferència és del 63’42 envers 50,7.

Imatge de la presentació

Imatge de la presentació | LleidaDiari.cat

 

 

Aquest fet els va fer pensar que «les habilitats cognitives i socials dels àrbitres es podien aplicar en l’àmbit de l’ensenyament», amb la particularitat que, segons les altres conclusions de l’estudi, les habilitats pròpies de l’arbitratge estimulen encara més les seves individuals condicions personals, que el col·lectiu arbitral mostra una molt bona salut mental i una predisposició als hàbits saludables, i que evidencia habilitats psicològiques per proposar activitats formatives i educatives adreçades als joves i a les seves famílies. «És a dir, vam tenir una intuïció, tenim unes dades i ara ens trobem amb el ‘què podem fer a partir d’ara’. I aquest ‘què podem fer’ és on s’emmarquen les Masterclass d’enguany», ha afegit Xavier Estrada, que creu que les jornades serviran per donar claus perquè els assistents entenguin que una bona educació provoca canvis profunds en el cervell i millora el procés d’aprenentatge, aplicant «una nova educació basada en la neurociència».

 

Les Masterclass ‘Del rendiment a l’excel·lència’ compten amb la col·laboració de Txema del Rosal, la Universitat de Lleida, la Diputació de Lleida, el Departament d’Ensenyament de la Generalitat a Lleida, la Paeria, la Secretaria General de l’Esport, les federacions de futbol, handbol i bàsquet, Arbre de la Salut, Kroton, Ekke, Viera Visió i Centre Teràpia Visual Laura Vicens. Podeu consultar el programa complet de les Masterclass a: https://www.xavierestradafernandez.com/?fbclid=IwAR2o4DUliVF3r_ZizqP2kU88MOtac6yO6T77D-8OH8BQCTJn1z0pVMVxwLA.