Catalunya Diari

Lleida rep la flama dels Special Olympics

Lleida rep la flama dels Special Olympics| Redacció - Fotografia: Miki de Santiago

 

Lleida ha rebut amb una gran festa a la plaça de la Sardana l’arribada de la flama dels Special Olympics. Diversos esportistes dels clubs de la ciutat i de les comarques de Lleida s’han rellevat al llarg de l’itinerari pels carrers de Lleida per portar la Torxa fins a la Plaça de la Sardana.

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, acompanyat de la tinenta d’alcalde Sara Mestres, del regidor d’Esports, Txema Alonso, del president Special Olympics Catalunya, Jordi Durà, de l’ambaixador de Calella dels Special Olympics, Jordi Llopart, el representant del Club Esportiu ACUDAM i el representant dels centres de Lleida, Josep Pijuan, el vicepresident de la Federació Catalana d’Esports per a Disminuïts Psíquics, Joan Lluís Monteys i del director dels SSTT de l’Esport, Josep Ramon Solsona, ha rebut la torxa sota la mirada de la Seu Vella i del Castell del Rei, de la mà dels últims rellevistes, els esportistes Teresa Corretja i Jackson Quiñónes. El moment més simbòlic ha estat l’encesa del peveter i el tradicional jurament d’una atleta, que en aquesta ocasió ha estat Desirè Bresnez, de la Fundació Aspros.
 El paer en cap ha explicat que és una gran satisfacció per a Lleida rebre la flama d’uns jocs que representen la integració, la igualtat de drets i el gaudir de l’esport per part de tots els ciutadans. “Amb aquest acte esteu ajudant a que la Seu Vella sigui declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco” ha destacat l’alcalde, qui també ha instat tots els participants a portar arreu la bellesa i els valors del monument.
 
Els esportistes amb discapacitat intel·lectual han tingut un paper molt destacat, al convertir-se en rellevistes del foc sagrat. Són atletes d’ACUDAM, Llar Sant Josep, ASPROS, ALBA, APROMI, Club INEFC Lleida, L’Olivera, Salvador Seguí, ASVOLCALL Down Lleida i l’Estel de Balaguer.
 
El foc olímpic recorre en aquesta edició totes les ciutats que han estat seu de les edicions anteriors dels Jocs, així com també aquelles localitats solidàries i que aposten per l’esport d’inclusió: Girona, Lloret de Mar, Figueres, Igualada, Lleida, Tarragona, Reus i Vilanova i la Geltrú, a més de les seus del 2014, Barcelona i Calella.
 
Entitat sense afany de lucre
Special Olympics Catalunya és una entitat sense afany de lucre, constituïda al 2005, que té com a principal objectiu el foment de la pràctica de l’esport per a persones amb discapacitat intel·lectual com a via de desenvolupament personal i d’integració social. L’entitat promou la millora de les opinions, actituds i comportaments socials en relació a aquest col·lectiu. Forma part del moviment internacional Special Olympics, fundat per Eunice Kennedy, que està reconegut pel Comitè Olímpic l’any 1988, sota la presidència de J.A. Samaranch.
 
L’esport de les persones amb discapacitat intel·lectual a Catalunya es va iniciar l’any 1971 amb la creació de l’ACELL (“Associació Catalana d’Esport i Lleure”-sigles que després de més de 40 anys encara la identifiquen) que l’any 1997 es va poder convertir en l’actual Federació Catalana d’Esports per a Persones amb Discapacitat Intel·lectual-ACELL. Entitat sense afany de lucre i declarada d’utilitat pública, té com a principal objectiu la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual mitjançant la pràctica de l’esport i el lleure.
 
Els Jocs Special Olympics són l’esdeveniment esportiu més important per a les persones amb discapacitat intel·lectual i un estímul al treball diari, el premi a les diferents competicions locals i territorials i una excel·lent oportunitat per demostrar a la societat les capacitats i els valors dels atletes amb discapacitat i, per tant, aconseguir complicitats solidàries i de respecte.


Comentaris

envia el comentari