Catalunya Diari

Marta Portero enceta la tercera edició de les Masterclass de Xavi Estrada

Les jornades es completaran els dies 16 i 23 de gener amb les ponències d’Ignacio Ignacio Morgado i l’àrbitre Xavier Estrada, organitzador de les sessions

Imatge de Marta Portero
Imatge de Marta Portero | LleidaDiari.cat

La tercera edició de les Masterclass 'Del rendiment a l'excel·lència', que organitza l'àrbitre internacional de futbol Xavier Estrada, es posaran en marxa aquest divendres 11 de gener amb la ponència que oferirà Marta Portero. Aquesta professora de Psicobiologia de la Universitat Autònoma de Barcelona i del grau de Medicina de la Universitat de Girona parlarà sobre 'Com el cervell aprèn?: Neurociència i Educació', en una sessió que s'emmarca dins l'eix d'aquestes Masterclass, dedicat a la neuroeducació. El repte és fer valdre l'esport i la neurociència com a eina per millorar els processos d'aprenentatge i ensenyament en els nens i nenes dels centres educatius.

Tant la jornada de divendres com les altres dos, programades pels dies 16 i 23 d'aquest mes, sempre a les 18.15 hores i presentades pel mestre Josep Rubiol, tindran com a escenari l'Aula de Juntes de la Facultat d'Educació, Psicologia i Treball Social de la UdL. Aquest nou format de les Masterclass, diversificades en tres jornades, és precisament una de les grans novetats d'enguany. Cal destacar que, a causa de la bona resposta del públic, que quasi ha esgotat el centenar de places disponibles, l'organització ha ampliat algunes places. En aquest sentit, cal recordar que les Masterclass estan adreçades a un públic molt transversal i són adients, entre altres, per a formadors, professors, coordinadors de les activitats esportives de les escoles, psicopedagogs, àrbitres, estudiantes d'INEFC i altres professionals i amateurs d'aquests àmbits.

La segona de les sessions programades (dia 16) anirà a càrrec d'Ignacio Morgado, catedràtic de Psicologia i director de l'Institut de Neurociències de la UAB, que parlarà sobre 'Emoción versus razón en el cerebro humano', mentre que la de cloenda (dia 23) tindrà com a ponent el mateix Xavier Estrada, que parlarà sobre 'L'educació esportiva com a mecanisme de maduresa psicològica'. Les Masterclass 'Del rendiment a l'excel·lència' compten amb la col·laboració de Txema del Rosal, la Universitat de Lleida, la Diputació de Lleida, el Departament d'Ensenyament de la Generalitat a Lleida, la Paeria, la Secretaria General de l'Esport, les federacions de futbol, handbol i bàsquet, Arbre de la Salut, Kroton, Ekke, Viera Visió i Centre Teràpia Visual Laura Vicens. Podeu consultar el programa complet de les Masterclass a: https://www.xavierestradafernandez.com/?fbclid=IwAR2o4DUliVF3r_ZizqP2kU88MOtac6yO6T77D-8OH8BQCTJn1z0pVMVxwLA.

Una 'app' per a millorar l'entrenament dels àrbitres

Reduir el percentatge d'error dels àrbitres entrenant la seva presa de decisions ràpides enmig de l'esforç físic. Aquest és l'objectiu d'una aplicació per a dispositius mòbils que ha desenvolupat un titulat en Enginyeria Informàtica de la Universitat de Lleida (UdL), Antonio Expósito, en el seu Treball Final de Grau (TFG). Dirigit pels professors de l'Escola Politècnica Superior (EPS) de la UdL Francesc Solsona i Ivan Teixidó, ha comptat amb l'ajut de l'àrbitre lleidatà de Primera divisió Xavier Estrada, un dels deu espanyols internacionals. L'app facilita l'entrenament dels col·legiats, davant l'augment de les exigències de la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF) en les seves proves i «respon a la inquietud de la Federació Catalana de futbol per adaptar-se a les noves tecnologies», apunta Estrada.

De moment, està pensada només per aquest esport, però seria fàcilment adaptable a altres disciplines, segons el professor Francesc Solsona. L'avaluació de la RFEF ha endurit els controls de salut i fons físic. Els àrbitres de Primera i Segona divisió realitzen des d'aquesta temporada proves físiques cada quatre setmanes. A més, en cada partit són analitzats per un informador arbitral, que qualifica la seva actuació.


Comentaris

envia el comentari