Catalunya Diari

La neuroeducació serà l'eix de les masterclass de l'àrbitre Xavi Estrada

Es torna a organitzar una cita que es farà en tres jornades els dies 11, 16 i 23 de gener a la UdL

Imatge de l'àrbitre internacional lleidatà, Xavi Estrada
Imatge de l'àrbitre internacional lleidatà, Xavi Estrada | LleidaDiari.cat

La neuroeducació serà l'eix de la tercera edició de les Masterclass 'Del rendiment a l'excel·lència', una cita organitzada per l'àrbitre lleidatà de futbol Xavier Estrada Fernández i que enguany canvia el format i és gratuït, entre altres novetats. Les sessions tenen l'objectiu de fer valdre l'esport i la neurociència com a eina per millorar els processos d'aprenentatge i ensenyament en els nens i nenes dels centres educatius Així, per aquesta edició, les Masterclass es desenvoluparan en tres xarrades que es faran en tres jornades diferents, els dies 11, 16 i 23 de gener del 2019, sempre a les 18.15 hores. També canvia l'escenari, que passarà a ser l'Aula de Juntes de la Facultat d'Educació, Psicologia i Treball Social de la UdL, amb capacitat per a un centenar de persones.

A més, les ponències seran gratuïtes, tot i que caldrà formalitzar una preinscripció a través del correu electrònic [email protected] o al web www.xavierestradafernandez.com. La data límit d'inscripció és el 7 de gener. Com és habitual des dels seus inicis, les Masterclass estan adreçades a un públic molt transversal i són adients, entre altres, per a formadors, professors, coordinadors de les activitats esportives de les escoles, psicopedagogs, àrbitres, estudiantes d'INEFC i altres professionals i amateurs d'aquests àmbits. Pel que fa als ponents, obrirà les sessions la doctora Marta Portero Tresserra, que parlarà sobre 'Com el cervell aprèn?: Neurociència i Educació'. Portero és professora de Psicobiologia de la Universitat Autònoma de Barcelona i del grau de Medicina de la Universitat de Girona, doctora en Neurociències i investigadora en el grup de Neurobiologia de l'Aprenentatge i la Memòria de l'Institut de Neurociències de la UAB. Ha publicat diversos articles en revistes especialitzades nacionals i internacionals.

Estrada presentarà un projecte pioner adreçat als centres docents

La segona xarrada anirà a càrrec del doctor Ignacio Morgado Bernal, catedràtic de Psicologia i director de l'Institut de Neurociències de la UAB. Morgado, que ha realitzat estudis i treballs d'investigació en universitats del Ruhr i d'Oxford, així com a l'Institut Tecnològic de Califòrnia, és autor de diferents llibres. A Lleida parlarà sobre 'Emoción versus razón en el cerebro humano'. Tancarà les Masterclass el mateix Xavier Estrada Fernández, que parlarà sobre 'L'educació esportiva com a mecanisme de maduresa psicològica'. L'àrbitre lleidatà aprofitarà l'ocasió per presentar 'Emoti-Esportiu' un projecte pioner adreçat als centres docents. Al voltant de les jornades i de la temàtica d'enguany, Xavier Estrada ha explicat que la ment del ser humà és «com un cotxe: si ens anem construint amb les millors peces, quan siguem adults tindrem un Fórmula 1».

És per això que, a través de les jornades, vol intentar donar les claus perquè els assistents entenguin que una bona educació provoca canvis profunds en el cervell i millora el procés d'aprenentatge, de manera que «podem ensenyar i aprendre millor i sobretot educar millor». En aquest sentit, Estrada també vol incidir en què «cal dissenyar noves tècniques i processos d'aprenentatge», motiu pel qual considera que és necessari extraure els coneixements de la neurociència i de la psicologia cognitiva per aprendre i ensenyar millor. Es tracta, doncs, d'ensenyar als que aprenen i també als que ensenyen, aplicant "una nova educació basada en la neurociència».

Les Masterclass 'Del rendiment a l'excel·lència' compten amb la col·laboració de Txema del Rosal, la Universitat de Lleida, la Diputació de Lleida, el Departament d'Ensenyament de la Generalitat a Lleida, la Paeria, la Secretaria General de l'Esport, les federacions de futbol, handbol i bàsquet, Arbre de la Salut, Kroton, Ekke, Viera Visió i Centre Teràpia Visual Laura Vicens.


Comentaris

envia el comentari