Societat

Saps que elaboren farina d’insectes per alimentar peixos? Un nou projecte a Catalunya!

Comparteix

Farina d’insectes per alimentar peixos com truites i orades. O biosensors per determinar ràpidament, a través d’una app mòbil, les òptimes condicions sanitàries dels mol·luscos bivalves de les badies del delta de l’Ebre. Els responsables de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) han presentat els projectes d’investigació que tenen en marxa a les Terres de l’Ebre a representants de les institucions i administracions locals.

L’organisme, que té actualment un centenar de persones treballant als seus dos centres d’Amposta i la Ràpita, focalitza al territori les accions per fer front al canvi climàtic i garantir la sostenibilitat de la producció agrària i pesquera en convivència amb activitats com la turística.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!


El canvi climàtic i l’arribada de noves espècies exòtiques són alguns dels aspectes que centren especialment l’atenció de l’IRTA durant els últims anys. «El canvi climàtic afecta a tot el món, però al delta de l’Ebre la seva incidència és més important. Aquí conviuen diversos actors productius: hi ha també l’entorn més turístic i l’equilibri territorial. La sostenibilitat hi juga un paper clau. La recerca i el coneixement ens ha de permetre conviure la part més productiva i l’ambiental», ha subratllat Usall.


Entre altres projectes, l’organisme treballa a fer més sostenible i adaptat el conreu de l’arròs, fent que els camps puguin atrapar carboni i que minimitzin, al mateix temps, les emissions de gasos d’efecte hivernacle. En l’àmbit de sanitat vegetal es dissenyen estratègies sostenibles per fer front a la plaga del cotonet de Sudàfrica que afecta els cítrics.






Campos ha esmentat també la importància de fomentar la bioeconomia circular, amb l’aprofitament de subproductes de la indústria per a fabricació de peixos. És el cas de la generació de pinsos a partir de farina d’insectes o subproductes de xampinyons per alimentar espècies aqüícoles com les orades i les truites, o també porcs. En l’àmbit de l’aqüicultura, per exemple, l’impuls d’un bionsensor vinculat a una app mòbil per detectar quan els musclos i ostres de les badies puguin estar afectats per biotoxines que en limiten o impedeixen el consum temporalment.

Milers de persones condueixen per sota del límit visual exigit per llei a Catalunya
Bonic: El poder terapèutic de la música en la gent gran

Últimes Noticies

També et pot interessar

Saps que elaboren farina d’insectes per alimentar peixos? Un nou projecte a Catalunya!

Comparteix

Farina d’insectes per alimentar peixos com truites i orades. O biosensors per determinar ràpidament, a través d’una app mòbil, les òptimes condicions sanitàries dels mol·luscos bivalves de les badies del delta de l’Ebre. Els responsables de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) han presentat els projectes d’investigació que tenen en marxa a les Terres de l’Ebre a representants de les institucions i administracions locals.

L’organisme, que té actualment un centenar de persones treballant als seus dos centres d’Amposta i la Ràpita, focalitza al territori les accions per fer front al canvi climàtic i garantir la sostenibilitat de la producció agrària i pesquera en convivència amb activitats com la turística.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!


El canvi climàtic i l’arribada de noves espècies exòtiques són alguns dels aspectes que centren especialment l’atenció de l’IRTA durant els últims anys. «El canvi climàtic afecta a tot el món, però al delta de l’Ebre la seva incidència és més important. Aquí conviuen diversos actors productius: hi ha també l’entorn més turístic i l’equilibri territorial. La sostenibilitat hi juga un paper clau. La recerca i el coneixement ens ha de permetre conviure la part més productiva i l’ambiental», ha subratllat Usall.


Entre altres projectes, l’organisme treballa a fer més sostenible i adaptat el conreu de l’arròs, fent que els camps puguin atrapar carboni i que minimitzin, al mateix temps, les emissions de gasos d’efecte hivernacle. En l’àmbit de sanitat vegetal es dissenyen estratègies sostenibles per fer front a la plaga del cotonet de Sudàfrica que afecta els cítrics.






Campos ha esmentat també la importància de fomentar la bioeconomia circular, amb l’aprofitament de subproductes de la indústria per a fabricació de peixos. És el cas de la generació de pinsos a partir de farina d’insectes o subproductes de xampinyons per alimentar espècies aqüícoles com les orades i les truites, o també porcs. En l’àmbit de l’aqüicultura, per exemple, l’impuls d’un bionsensor vinculat a una app mòbil per detectar quan els musclos i ostres de les badies puguin estar afectats per biotoxines que en limiten o impedeixen el consum temporalment.

Últimes Noticies

També et pot interessar