Els panellets, el dolç per excel·lència de la Castanyada, continuen sent una de les tradicions més estimades a Catalunya. Però enguany, el seu preu ha fet que molts optin per elaborar-los a casa. Segons càlculs de l’Agència Catalana de Notícies (ACN), fer panellets a casa pot sortir fins a un 50% més barat que comprar-los a una pastisseria.
El cost dels ingredients per preparar un quilo de panellets de pinyons –unes 35 unitats– ronda els 36 euros, mentre que el mateix quilo a les pastisseries s’enfila entre els 60 i 70 euros, segons dades del Gremi de Pastisseria de Barcelona. Aquesta diferència de preu explica per què cada cop més famílies opten per recuperar la tradició de fer-los artesanalment.
L’art de mantenir viva una tradició familiar
La Maria Àngels Mercader i la seva germana Carme són exemple d’aquesta tendència. Cada tardor es reuneixen per preparar panellets per a tota la família. “Fa molts anys que me’ls faig jo”, explica la Maria Àngels, que assegura que, a més de gaudir-ne, és una manera d’estalviar. “A la pastisseria cada any són més cars, sobretot els de pinyons.”
A casa seva, elaboren panellets de cirera, panses, codonyat i pinyons, encara que aquests últims són “els que menys agraden” per l’alt cost. “Els fem per la mainada, però nosaltres gairebé no en mengem”, comenta entre rialles.
Segons diu, la decisió de fer-los a casa va arribar “quan la família va créixer” i comprar-los ja no sortia a compte. Ara, el ritual s’ha convertit en una tradició familiar que reforça els llaços i redueix la despesa.
Els ingredients, més cars que mai
Tot i que elaborar-los a casa és més econòmic, els ingredients principals estan a màxims històrics. El pinyó és el més car: pot arribar fins als 70 euros el quilo, mentre que l’ametlla molta es paga a 15 euros el quilo. A més, els ous i altres productes bàsics també s’han encarit.
Les dades del Ministeri d’Agricultura mostren que el preu de l’ametlla s’ha disparat un 62,9% en un any, mentre que el dels pinyons ha pujat un 21,8% respecte al 2024. En canvi, el sucre ha baixat un 22% després del pic d’inflació provocat per la guerra d’Ucraïna.
Volatilitat i tendència a l’alça
Aquesta volatilitat dels preus marca cada any el cost dels panellets. El Gremi de Pastisseria apunta que el preu final de venda s’ha encarit entre un 3% i un 6% respecte a l’any passat, a causa de l’increment del cost de les matèries primeres i de la producció.
Malgrat això, fer panellets a casa continua sent una opció més assequible i emocional, que permet mantenir viva una tradició centenària. A més, l’experiència de pastar, modelar i decorar els panellets s’ha convertit en un ritual intergeneracional, símbol de convivència i identitat catalana.


NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis.
TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. 







