Comarques

La Fira de l’Oli de la Primera Premsada de la Granadella dona el tret de sortida

Se celebrarà els dies 1 i 2 de novembre amb activitats diverses i la degustació del nou oli ‘Degustus’

Comparteix

La Fira de l’Oli de la Primera Premsada de la Granadella dona el tret de sortida a la campanya oleícola. / Diputació de Lleida
La Fira de l’Oli de la Primera Premsada de la Granadella dona el tret de sortida a la campanya oleícola. / Diputació de Lleida

La Granadella es prepara per acollir la 11a Fira de l’Oli de la Primera Premsada, un dels esdeveniments més esperats de la campanya oleícola. Se celebrarà l’1 i 2 de novembre amb el lema «Oli, salut i gastronomia» i reunirà una trentena de parades, tallers i degustacions.

Presentació de la fira

La presentació oficial s’ha fet aquest dimarts. Hi han participat Sandra Marco, diputada de la Diputació de Lleida; Elena Llauradó, alcaldessa de la Granadella, i Ramon Barrull, president de la Cooperativa. També hi ha assistit el diputat Joan Simeón.

Segons Marco, la fira «marca l’inici de la temporada d’olis nous a Catalunya». També ha destacat que «s’ha convertit en una de les cites més destacades del calendari oleícola».
A més, enguany la fira coincideix amb la cloenda dels 10 anys del Centre de la Cultura de l’Oli de Catalunya (CCOC), un equipament que «ha estat motor de difusió i formació en el sector».

Llibre i showcooking amb oli nou

Les activitats començaran amb la presentació del llibre «Receptes amb memòria», a les 11.30 h. L’obra recupera les receptes tradicionals de les padrines del municipi.

«Volem mantenir vives aquestes elaboracions, sempre amb el nostre oli verge extra», ha explicat Elena Llauradó.

Tot seguit, es farà la inauguració oficial i un showcooking amb degustació a càrrec de la cuinera Maria Nicolau.

Jornada tècnica: oli i salut

De forma paral·lela, a les 11.00 h, tindrà lloc la jornada tècnica «Oli d’oliva verge extra i salut».
Hi participarà el doctor Eduard Escrich, de la UAB, amb la ponència «Alimentació i càncer de mama: beneficis de l’oli d’oliva verge extra».

La jornada inclourà també la presentació de l’oli arbequí de collita avançada 2025-2026, a càrrec d’Àngels Calvo, cap del Panell de Tast d’Olis de Catalunya.
Després, hi haurà un tast del nou oli «Degustus» i un maridatge gastronòmic.

L’acte es tancarà amb l’apadrinament de l’oli per Eduard Escrich i el lliurament del Premi Primera Premsada 2025al xef Xavier Benet, de l’Hostal Benet.

Benet, amb més de vint anys d’experiència, és especialista en cuina amb Oli d’Oliva Verge Extra (OOVE) i reconegut productor d’olis d’autor.

Bones previsions per a la campanya

El president de la cooperativa, Ramon Barrull, ha explicat que esperen vendre entre 10.000 i 12.000 litres d’oli noudurant la fira.
La producció total prevista és d’entre 700.000 i 800.000 litres.

Segons Barrull, serà una campanya «de millor qualitat, però amb menys quantitat». Els preus es mantindran similars als de l’any passat, fet que garanteix estabilitat al sector.

Diumenge: activitats a l’aire lliure

La segona jornada inclourà una fira de productes de proximitat i un taller de terrissa tradicional.

A les 8.30 h, s’iniciarà la 8a Caminada “Entre Oliveres – La Primera Premsada”, amb un recorregut de 7 km. En acabar, els participants gaudiran d’un esmorzar de brasa amb oli nou “Degustus”.

De 10.00 a 12.30 h, es podrà visitar el Museu de l’Oli, i la fira clourà amb un vermut musical amb el grup D’Acordsdavant del molí nou de la Cooperativa.

Tradició, salut i territori

La Fira de la Granadella reafirma el seu paper com a cita clau del calendari oleícola català.
Combina gastronomia, salut i cultura popular en un cap de setmana que dona el tret de sortida oficial a la temporada de l’oli nou a Catalunya.

NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Els anys de presó que demanen per intentar matar la seva parella al Pirineu
Tàrrega aposta per la dansa contemporània amb el projecte Mapadeball

Últimes Noticies

També et pot interessar