El Banc dels Aliments de les Comarques de Lleida conjuntament amb la resta dels Bancs dels Aliments Catalans posen en marxa la setzena, de la campanya el Gran Recapte, que s’ha consolidat com un dels moviments ciutadans d’acció solidària més importants a Catalunya, gràcies a la participació, any rere any, de milers de persones voluntàries, empreses i institucions compromeses amb la solidaritat. La presentació de la nova edició del Gran Recapte s’ha fet coincidir amb dos dies internacionals importants: el dia Internacional de l’Alimentació, el 16, i el dia Internacional per a l’erradicació de la pobresa, el 17 d’octubre.
Es posa en marxa la crida al voluntariat, la primera fase de la campanya. El Banc dels Aliments de les Comarques de Lleida necessita 1.300 persones voluntàries per cobrir els més de 224 punts de recollida (56 a Lleida ciutat i 168 a la resta del territori). Les persones interessades es poden apuntar a través dels següents canals: www.granrecapte.org, www.bancalimentslleida.cat i les xarxes socials de la Fundació.
Divendres 22 i dissabte 23 de novembre es durà a terme la campanya solidària, en un format que torna a ser mixt, a través de la recollida d’aliments i/o les donacions per a la compra posterior d’aliments, als establiments col·laboradors. També es poden fer donacions econòmiques directes a través de la pàgina web www.granrecapte.org, i del Bizum 33596, canals que romandran oberts fins al 5 de desembre.
NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!
La classificació dels aliments, a partir del 25 de novembre
Des del dilluns 25 al 28 de novembre, s’iniciaran les tasques de classificació dels aliments recollits a l’entorn de la ciutat de Lleida al pavelló 3 de la Fira de Lleida, gràcies a la cessió de l’Ajuntament de Lleida. La classificació comptarà amb la participació de 10 centres educatius. Durant els dies previs i posteriors al Gran Recapte també s’ofereix als centres educatius xerrades de sensibilització sobre el funcionament del Banc dels Aliments de les Comarques de Lleida amb l’objectiu de sensibilitzar l’alumnat sobre la pobresa alimentària del seu entorn, promoure’n la solidaritat i conscienciar-lo sobre el malbaratament alimentari i com pot actuar per reduir-lo. A partir del mes de desembre els aliments recollits començaran a distribuir-se a la xarxa de 63 d’entitats socials membres del Banc dels aliments de Lleida o bé seran les pròpies entitats socials properes als punts de recollida (a la resta de comarques) les que els facin arribar a les persones en situació d’inseguretat alimentària.
La nova campanya del Gran Recapte: Menja’t les excuses
La campanya de comunicació del Gran Recapte 2024 ha estat ideada per l’agència “Putos Modernos” i realitzada per “Mediapro Brands”. Sota l’eslògan “Menja’t les excuses”, la campanya vol potenciar les donacions, evidenciant la feblesa de les excuses que ens donem de vegades per no col·laborar. La campanya “Menja’t les excuses” posa el focus en el moment en què els voluntaris del Gran Recapte demanen aliments o donacions econòmiques per a la campanya. Moltes vegades reben com a resposta una excusa (“Jo ja vaig col·laborar l’any passat”, “No puc fer de voluntari perquè ja tinc plans”, etc.). Enguany, els Bancs dels Aliments volen recollir més aliments que excuses.
Un context social i econòmic cada cop més difícil
Enguany, diversos factors de tipus sòcioeconòmic marquen la campanya solidària del Gran Recapte, i fan més forta la determinació dels Bancs dels Aliments per arribar a les persones en situació de pobresa o risc d’exclusió social. Un d’aquests factors és la situació de la pobresa a Catalunya: el 18% de la població catalana es troba per sota del llindar de risc de pobresa, i un 8,9% de la població pateix pobresa material i social extrema, segons l’enquesta de condicions de vida del 2023 de l’Institut d’Estadística de Catalunya (IDESCAT), que mesura la incidència i la composició de la pobresa a Catalunya,
Un altre element que impacta en l’escenari social és l’alt nivell de preus que han assolit els aliments els darrers anys i que ha afectat directament a la capacitat de compra de la població a Catalunya, agreujant-ne la situació. A més, aquest mes d’octubre ha finalitzat la pròrroga de la reducció de l’Impost sobre el Valor Afegit (IVA) dels aliments bàsics, que s’aplicava sobre el preu de la llet, l’oli d’oliva, pa, formatges, ous, llegums, fruites, verdures, hortalisses, tubercles, farines i cereals i que ha apujat el preu d’aquests aliments. L’augment de preus també ha suposat un desequilibri dels pressupostos dels Bancs dels Aliments que ha minvat la seva capacitat de compra d’aliments.
En aquest context, la finalització del programa FEAD (Fons d’Ajuda Europea per a les Persones més Desfavorides) de la Unió Europea ha comportat conseqüències importants per als Bancs dels Aliments, atès que es tractava d’un programa que nodria d’aliments bàsics de forma regular. A conseqüència de tots aquests factors, els Bancs d’Aliments tancaran aquest any amb una xifra significativament inferior d’aliments distribuïts, en relació a la que vam aconseguir l’any 2023. Tot aquest entorn també ha tingut un impacte sobre les entitats socials amb qui col·laborem, algunes de les quals s’han vist obligades a tancar el seu programa de distribució d’aliments, tot deixant d’atendre a les persones que ajudaven.
Des de fa un temps, i davant d’aquest nou escenari, els Bancs dels Aliments treballen, junt amb l’administració i d’altres entitats socials catalanes, en el desenvolupament i disseny d’un nou model d’ajuda alimentària, que ha de definir les diverses vies i canals, en el futur, de la distribució alimentària. Tot i això, cal destacar l’esforç del Govern de la Generalitat, a través de l’augment de la línia de subvencions CONVO24 del departament de Drets Socials als programes d’aliments, que ha alleujat la situació de força entitats socials, també la dels Bancs dels Aliments. Així, davant d’aquest difícil escenari, els Bancs dels Aliments estan fent un gran esforç per concentrar els seus recursos als col·lectius més vulnerables, els que tenen dificultats per accedir a les prestacions socials. L’intens entorn social també esdevé un repte per als Bancs dels Aliments, per continuar treballant amb l’objectiu de garantir l’ajuda alimentària a les persones que no tenen ni capacitat de rebre altre tipus d’ajudes (renda garantida, targetes, etc.) ni accés a d’altres recursos.