El vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, Jordi Verdú, ha fet aquest dimecres la cloenda de la VIII Jornada ‘Aprofitem els aliments’, una trobada celebrada a l’Institut d’Estudis Ilerdencs i centrada en la prevenció del malbaratament alimentari que ha reunit destacades empreses del sector agroalimentari i entitats socials per compartir bones pràctiques i experiències innovadores.
TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!
En la seva intervenció, Verdú ha destacat la importància de treballar conjuntament per “fer front a aquest repte global amb solucions locals”, i ha subratllat el compromís del Patronat per seguir donant suport a iniciatives que promoguin un ús més eficient dels recursos. “Si treballem colze a colze, podem construir una economia circular i digitalitzada que fixi població al nostre territori”, ha afirmat Verdú.
La jornada ha estat inaugurat per la directora dels Serveis Territorials del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARPA) a Lleida, Maria Dolors Vila, i per la regidora de Cultura i Promoció de la Ciutat de l’Ajuntament de Lleida, Pilar Bosch. Igualment, ha comptat amb una conferència i dues taules rodones amb empreses i entitats socials.
Vila ha destacat que a Catalunya es malbaraten 35 quilos d’aliments per persona i any, i ha subratllat la necessitat d’una sensibilització progressiva per abordar aquesta problemàtica. Per la seva banda, Bosch ha recordat que “Lleida és la segona capital de Catalunya però la primera capital agroalimentària”, i ha posat en valor el treball d’empreses locals que aposten per l’aprofitament de recursos, i ha agraït la seva contribució a un model més sostenible.
L’esdeveniment ha reunit iniciatives com les de Talkual Foods, la Fundació Jericó, Huma Broth i Quàlia Cooperativa de Lleure, que han compartit els seus projectes per reduir el malbaratament a través de la col·laboració entre empreses, entitats socials i cooperatives, i d’un aprofitament dels recursos disponibles. Per la seva banda, empreses com bonArea, Costa Concentrados Levantinos i Roscofruits han presentat iniciatives que integren l’economia circular en els seus processos productius, amb la qual cosa han demostrat com la innovació pot ser una eina clau per a la valorització de subproductes i la reducció de residus.
La jornada, organitzada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, el Banc dels Aliments, l’Ajuntament de Lleida i la Diputació de Lleida, ha posat de manifest que la col·laboració entre institucions, empreses i entitats socials és essencial per afrontar el malbaratament alimentari i avançar cap a un sistema agroalimentari més sostenible.