Catalunya Diari

13.720 accidents de treball durant el 2015, amb 6 treballadors morts

13.720 accidents de treball durant el 2015, amb 6 treballadors morts| ACN - Fotografia: lleidaalminut.com

 

La demarcació de Lleida va comptabilitzar durant l'any 2015 un total de 13.720 accidents laborals que van deixar 6 treballadors morts, 2 dels quals quan anaven o es dirigien a la feina, segons les dades facilitades per CCOO amb motiu del Dia Internacional de la Salut i la Seguretat en el Treball que es commemora el 28 d'abril. 

Aquestes xifres suposen un lleuger increment en relació amb l'any anterior en què es van registrar 13.241 accidents laborals, també amb 6 treballadors morts. La majoria d'accidents de treball van ser en el sector serveis (amb 4 treballadors morts), seguit per la indústria, la construcció (amb 2 víctimes mortals) i, finalment l'agricultura, que és l'únic sector on s'han reduït els accidents laborals en el darrer any. El sindicat considera que les dades registrades són "preocupants" i "expliquen les conseqüències de la manca de prevenció i l'impacte de les polítiques d'austeritat".
 
Un total de 4.900 treballadors lleidatans van partir un accident de treball amb baixa durant el 2015 -6 treballadors morts i 62 de ferits greus-; mentre 8.409 treballadors van tenir un accident de treball sense baixa i 411 es van accidentar anant i tornant de la feina –2 de morts i 8 de ferits greus-. Destaca el fet que a Lleida es va produir un descens de la sinistralitat in itinere del 3,29% en relació amb el 2014, fet que no va succeir a la resta de Catalunya on els accidents durant el desplaçament al lloc de treball van augmentar un 7,07% respecte al mateix període de l'any anterior.
 
Pel que fa als accidents de treball amb baixa van augmentar un 2,72%, increment que es focalitza en els accidents lleus, que es van incrementar un 2,63%, però, sobretot, en els greus i molt greus que ho van fer un 10,71%, mentre que els mortals es van mantenir. Pel que fa als accidents sense baixa mèdica, aquells que l'empresariat té l'obligació de comunicar a l'autoritat laboral, pel que fa a Catalunya es va incrementar un 1,17% la seva comunicació, i a Lleida se'n van comunicar 8.409, que suposen un increment del 4,48% respecte al 2014.
 
Per modalitats contractuals, es va produir un descens del nombre d'accidents de treball en la contractació fixa, d'un 0,22%, mentre que en la contractació eventual, es va experimentar un increment del 10,91% respecte al 2014, fet que reafirma que "l'estabilitat laboral ajuda a reduir la sinistralitat", segons CCOO.
 
Dades "preocupants"
Des de CCOO consideren que les dades registrades són "preocupants", ja que "expliquen les conseqüències de la manca de prevenció i l'impacte de les polítiques d'austeritat i de les reformes laborals". El sindicat defensa que aquests danys es poden prevenir i, per això, reclama de forma urgent una intervenció per revertir aquestes xifres.
 
Les malalties professionals són l'altre indicador que permet mesurar la sinistralitat laboral. Durant el 2015 a Lleida la quantitat de malalties professionals comunicades va ser de 232, fet que suposa un descens en la seva comunicació del 12,45%. D'aquestes malalties comunicades 123 van ser amb baixa i van representar un increment del 0,82%, i 109 sense baixa, que van suposar un descens del 23,78%. Pel que fa a les patologies no traumàtiques causades pel treball, a la demaració de Lleida es van recollir l'any passat 61 patologies no traumàtiques causades pel treball, de les quals 27 van ser amb baixa i 34 sense baixa. Del 2014 al 2015 s'ha produït un descens del 7,57% en la declaració d'aquestes malalties
 
Des de CCOO creuen que una de les causes d'aquesta evolució podria ser el fenomen del 'presentisme laboral', és a dir que, tot i estar malalts, molts treballadors s'esforcen per anar a treballar, ja sigui per por a perdre la feina, o per la part del salari que deixen de percebre pel fet d'estar de baixa, "tot això com a conseqüència directa de l'última reforma laboral que precaritza encara més les condicions de treball".
 
El sindicat remarca que la infradeclaració i l'ocultació de les malalties professionals és un problema greu que deriva en diverses i greus conseqüències com ara la falta de prevenció, falta de disposició de recursos i esforços públics, derivació de costos cap al sistema públic de salut, entre altres, "sense oblidar el greu perjudici en termes de patiment, dolor, pobresa social i laboral als treballadors que emmalalteixen".


Comentaris

envia el comentari