Catalunya Diari

20 raons per voler canviar-ho tot

20 raons per voler canviar-ho tot| Joan Fornsubirà

 Com que em sembla que no estem en una crisi, sinó en una “multicrisi generalitzada del sistema” i que, per tant, “hem de canviar-ho tot”, m'he dedicat a fer una mena d'inventari (incomplet) del que no funciona a España i a Catalunya, per veure fins a quin punt és extensa aquesta multicrisi. És a dir, aquí teniu una llista de les coses que segons el meu parer no funcionen en el nostre país. I deu n'hi do, les que se m'han ocorregut. A veure si el lector les comparteix i fins a quin punt. Les deixo a la reflexió de cadascú.
 
Monarquia: Abdicació del rei Joan Carles sense cap explicació. Imputació de la infanta Cristina. Índex de popularitat sota mínims. Fortuna de milers de milions d’origen desconegut. Aforament exprés del rei abdicat. Opacitat en els comptes de la Casa reial.
 
Forma d'Estat: Monarquia sense consulta popular. Reivindicació ampla de la República.
 
Estat de les autonomies: Forma d’organització centralitzada pel que fa al finançament i descentralitzada pel que fa a les despeses. Protestes generalitzades pel finançament inadequat de moltes autonomies. Desequilibris de balanços fiscals. Polítiques de recentralització general.
 
Catalunya-España: No resolt. Forta contestació popular per la independència. Data i pregunta fixada per la consulta per la Independència. Balances fiscals molt negatives. Precarietat d’inversions. Política de recentralització. Atacs a la cultura i a la llengua catalana. Imposicions educatives des de l’Estat.
 
Sistema polític: Descrèdit dels partits tradicionals. 1661 casos de corrupció política i financera (segons el CGPJ). Creació d’una casta de polítics professionalitzats plens de privilegis. Finançaments il·legals de molts partits polítics. Partits organitzats sobretot per guanyar eleccions.
 
Sistema electoral: Constatació de la injustícia de l’actual sistema desequilibrat en favor del bipartidisme. Representació injusta dels partits petits en relació als vots obtinguts.
 
Sistema parlamentari: Diputats i senadors sotmesos a les directrius del partit, sense autonomia per votar segons la seva consciència. Senat, cambra inútil i costosa.
 
Sistema administratiu: Duplicitat de competències entre administracions: local, comarcal, provincial, diputacions, autonòmica i central. Diputacions i Consells Comarcals prescindibles. Províncies catalanes (com a mínim) sense continguts.
 
Sistema judicial: Poder judicial polititzat. Fiscalia de l’estat polititzada. Mancança de jutges. Jutges incòmodes condemnats (Garzón, Silva). Pressions polítiques sobre els jutges. Pagament per posar una demanda judicial. 
 
Sistema econòmic: Capitalisme financer no creador de llocs de treball. Crisi estructural. Desindustrialització. Paralització de la construcció. Banca salvada per fons públics. Banca dolenta per treure’s de sobre els pisos sobrers a preus de saldo. Desnonaments de la gent senzilla de casa seva. Manca de vivendes socials. Banca inactiva pel que fa a crèdits familiars i per a PIMES. Deute extern brutal i impagable. Banca guanya diners de nou, molts diners. Dificultats immenses de les pimes.
 
Sistema social: Empobriment de la població. Creixement de les diferències entre rics i pobres. Els rics s’han fet més rics i els pobres més pobres. Segon país de la UE amb més pobres. Pobresa infantil. Precarietat alimentària per a molts ciutadans. Aturestratosfèric, dels més alts de la UE. Més del 50% dels aturats no cobren res. Índex d’economia submergida altíssim. Atur juvenil més alt de la UE. Centenars de milers de joves han hagut d’emigrar. Retallades dels serveis socials (sanitat, educació, dependència, jubilació, etc). Retallades en beques universitàries. Centenars de milers de ciutadans sense vivenda en cases de família o al carrer. Llei de restricció/prohibició de l‘avortament. Impossibilitat d’emancipació de la gent jove.
 
Sistema fiscal: Frau fiscal immens. Mancança d’inspectors fiscals. Milers de milions en paradisos fiscals. Fiscalitat injusta, paga qui menys té i les grans fortunes s’escapen. Nul·la política de persecució del frau fiscal de les grans fortunes. Economia submergida que no cotitza. Permissivitat governamental amb els grans defraudadors.
 
Sistema d'informació i comunicació: Mitjans públics estatals, nacionals i autonòmics al servei dels interessos dels respectius governs. Manipulació, mentides i mitges veritats. Mitjans privats en mans de grans corporacions privades de comunicació de caire conservador. Premsa escrita tendenciosa cap al més pur nacionalisme o cap a sectors conservadors i reaccionaris. Mancança de pluralitat.
 
Sistema energètic: Grans corporacions dominen la major part del sistema energètic. Manca de competitivitat. Desaparició de la política en favor de les energies renovables. Prospeccions petrolieres antipopulars.
 
Sistema laboral: Desmantellament de drets sindicals dels treballadors. Restriccions de les negociacions de Convenis. Acomiadament lliure (nou contracte d’emprenedors). Abonaments legals per acomiadaments improcedents retallats. Sou mínim interprofessionals dels més baixos de la UE. Disminució de sous en general. Disminució de sous de funcionaris. Multiplicació d’ERES/ EROS, tancaments i acomiadaments. Discriminació laboral ancestral de les dones treballadores.
 
Sistema cultural: Persecució de la cultura. Augment de l’IVA al 21%, un dels més alts de la UE. Suport públic espanyol als programes i figures subculturals. Els toros bé d’interès cultural. Festes cruentes amb animals per tot arreu.
 
Memòria Històrica: Únic país del món que no ha restituït la memòria i enterrat dignament els esquelets d’una guerra civil. Concretament dels assassinats pel franquisme durant la guerra i la dictadura, dels quals 130.000 encara són a les voreres del país.
 
Sistema religiós: Vigència del Concordat amb el Vaticà que data del franquisme. Cúpula bisbal ultra i reaccionària. Pagament en fons públics de milers de milions a l’església i serveis religiosos de tota mena. Religió catòlica a les escoles obligatòria. Augment del l gran poder econòmic, espiritual (i polític) de l‘església espanyola. Discriminació de les altres religions.
 
Sistema militar i policial: Augment indiscriminat de venda d’armes a molts països del món. Actes militars d’homenatges a grups feixistes de la guerra civil i de la División Azul. Augment desaforat de la repressió policial. Lleis restrictives de la llibertat d’expressió i manifestació.
 
Altres molts aspectes que em deixo per falta d‘espai, potser menors, però significatius. Per exemple casta política, econòmica i religiosa enriquida, cínica, inhumana, mentidera, manipuladora, cruel, injusta, egoista, tramposa, abusona, privilegiada, seguidista, despreciativa, i sobretot, sobretot, corrupta... 
 
Joan Fornsubirà, ICV Terres de Lleida


Comentaris

envia el comentari