Catalunya Diari

Treballadors i jubilats d'Endesa protesten a Lleida per denunciar la pèrdua de drets

Els sindicats es queixen que la companyia s'ha aixecat de la taula de negociació per acordar un ''conveni digne i just'' i mentrestant els apliquen les condicions de l'antic

Jubilats d'Endesa
Pla mitjà on es poden veure tres jubilats d'Endesa protestant a les portes de l'estació de Lleida | LleidaDiari.cat

Uns 200 treballadors i jubilats d'Endesa s'han mobilitzat aquest dimarts al matí a les portes de l'estació de la companyia a Lleida per denunciar la retallada de beneficis socials que diuen que els vol aplicar l'empresa. Els treballadors en actiu es queixen, a més a més, que Endesa s'ha aixecat de la taula de negociació d'un nou «conveni digne i just» i que mentrestant els estan aplicant les condicions de l'antic. Un centenar de jubilats s'ha desplaçat des del Pallars i l'Alta Ribagorça per participar en la mobilització que està previst que es repeteixi cada dimarts.

Durant la protesta s'ha tallat uns minuts l'N-240 al davant d'Endesa, als Magraners, i també s'han desplegat pancartes i llençat petards. Els beneficis socials que Endesa vol retallar dels seus treballadors en actiu i també jubilats consisteixen, sobretot, en una reducció de la tarifa de la llum que al seu dia es va aconseguir mitjançant una renúncia d'un augment salarial. «Són cèntims en espècies», ha assenyalat Josep Ensenyat, portaveu dels jubilats de la companyia que s'ha desplaçat des de Tremp. En aquest sentit, Ensenyat ha remarcat que aquest tipus de beneficis socials no només els tenen els treballadors i jubilats d'Endesa sinó que també els de totes les empreses elèctriques.

 

500 jubilats del Pirineu afectats per la situació

En tot el Pirineu hi ha uns 500 jubilats que estarien afectats per aquesta situació i al conjunt de la demarcació de Lleida uns 1.500. A Catalunya serien 9.000 i a l'estat espanyol 27.000 persones. Els jubilats tenen previst mobilitzar-se cada dimarts durant l'aturada de mitja hora que convoca el personal actiu per protestar davant la falta d'acord amb l'empresa per la negociació del nou conveni col·lectiu. El delegat sindicat de la UGT a Endesa Lleida, Alejandro Garcia, ha explicat que les mobilitzacions van començar al desembre perquè fa 18 mesos que l'empresa va denunciar el conveni col·lectiu a nivell estatal. «No s'ha negociat de bona fe i a dia d'avui l'empresa s'ha retirat de la taula de negociació», ha remarcat Garcia. Així mateix, ha lamentat que l'empresa els comuniqués que el que estaven plantejant «d'una forma licita per millorar les condicions laborals no s'ajustava a les seves pretensions, sobretot pel que fa als beneficis socials».

Manifestació contra Endesa
Pla general on es pot veure el moment del tall de l'N-240 per part de treballadors i jubilats d'Endesa a l'alçada dels Magraners | LleidaDiari.cat

 

Ara els treballadors es troben sense conveni i se'ls ha comunicat per correu electrònic que respecte als drets que tenien a l'antic conveni l'empresa es reserva la possibilitat de fer modificacions en base a la reforma laboral del 2012. Garcia ha assegurat que ja fa temps que estan denunciant «a tots els nivells» l'actitud d'Ener, que és l'empresa màxima accionista d'Endesa, i l'acusen de voler «descapitalitzar'' la companyia. A la demarcació de Lleida Endesa té uns 200 treballadors en actiu i uns 800 en passiu.  


Comentaris

envia el comentari