Catalunya Diari

Unes 2.000 persones van començar tractament contra el càncer el 2018 a Lleida

Monuments de més d'una cinquantena de poblacions lleidatanes s'il·luminaran de color verd amb motiu del dia mundial contra aquesta malaltia
Imatge de l'Arnau de Vilanova | LleidaDiari.cat

L'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida està oferint tractament a unes 18.000 persones afectades per algun tipus de càncer, de les quals 2.000 nous pacients van començar a rebre'l durant el 2018, un 10% més que l'any anterior.

 

Els professionals atribueixen l'increment al fet que la població cada cop viu més anys però també a poder disposar de noves tècniques i avenços tecnològics que permeten detectar determinats casos de la malaltia que abans no es podien localitzar. Amb motiu del Dia Mundial Contra el Càncer, l'hospital lleidatà ha inaugurat l'exposició 'Apropa't a la meva realitat i descobreix les meves emocions' de l'AECC, amb imatges i pensaments de persones que pateixen o han patit la malaltia. Al vespre, monuments i edificis de més d'una cinquantena de localitats lleidatanes s'il·luminaran de color verd.

 

  • NOU SERVEI DE LLEIDADIARI: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

 

Un dels efectes de viure cada vegada més anys

La cap del servei d'Oncologia Mèdica de l'Arnau de Vilanova, la Dra. Antonieta Salud, atribueix l'increment de persones que van començar a rebre tractament contra el càncer a l'hospital lleidatà en relació amb el 2017 al fet que cada vegada la població viu més anys però, sobretot, a poder disposar de noves tècniques i avenços tecnològics per detectar determinats casos que abans no es podien localitzar. Així mateix, situa el tabac i l'alimentació que se segueix com a causants de bona part dels càncers que es detecten.

 

La Dra. Salud ha destacat l'increment que s'ha detectat en el darrer any de casos de càncer de pulmó i de mama, però sobretot, el de pàncreas, amb més d'una seixantena de primeres visites efectuades durant el 2018 a l'Hospital Arnau de Vilanova. També ha explicat que a Lleida es detecten uns 400 càncers de còlon a l'any. Un altre dels fets rellevants és que cada cop hi ha gent més jove a la qual se li detecta la malaltia. La Dra. Salud ha explicat que dues de cada tres dones i un de cada dos homes poden patir càncer i, com a factor que fa ser «optimista», ha remarcat que més de la meitat dels casos es poden curar. Així mateix, els avenços mèdics permeten, cada cop més, cronificar la malaltia i convertir en operables persones que no ho eren, segons ha dit.

 

 

Més avenços mèdics

Això s'aconsegueix amb una identificació més precisa de cada tipus de tumor i de l'estudi de les seves mutacions que possibilita poder fer «un vestit amb mida amb el tractament que apliquem a cada pacient». «Només posem el tractament a aquelles persones que sabem que respondran i no en aquells que no i, per tant, no tenen tanta toxicitat», ha detallat. A la vegada, la immunoteràpia també permet «reforçar que el sistema immunitari sigui capaç de destruir la malaltia», segons la cap del servei d'Oncologia Mèdica de l'hospital lleidatà. Es tracta de l'administració de nous fàrmacs per a diferents tipus de tumors i «això està canviant que el tractament de tumors que no tenien cap esperança com el de pulmó es converteixen en còrnics», ha explicat.

 

La Dra. Salud ha demanat a la ciutadania que tinguin confiança en els professionals oncològics de l'hospital lleidatà perquè «els oferim els tractaments necessaris i, si no, enviem als pacients on els puguin tenir». La cap del servei d'Oncologia Mèdica de l'Arnau de Vilanova també ha posat en relleu la importància que aquelles persones que puguin tenir un component hereditari de la malaltia ho consultin amb la unitat de Consell Genètic de l'hospital lleidatà, ja que «la prevenció és molt important».Comentaris

envia el comentari