Catalunya Diari

22M: Marxa de la dignitatAquest és el nom amb què s’ha batejat una mobilització a nivell estatal que té per objectiu lluitar de manera conjunta contra les polítiques antisocials implementades pels governs central i autonòmic, plegats tots dos als dictats del Fons Monetari Internacional (FMI), la Unió Europea (UE) i el Banc Central Europeu (BCE). Diferents columnes d’arreu de l’Estat s’han posat ja fa uns dies a caminar per confluir a Madrid el proper dia 22 de març. I és que ens trobem davant d’una situació límit que fa impossible el desenvolupament d’una vida digna a un nombre creixent de ciutadans i ciutadanes. En la presentació en societat d’aquesta mobilització s’ha dit per part de les persones que la representen que el final de la pel·lícula pot ben bé ser un altre: la fi de les retallades i del desmantellament de l’estat del benestar i la recuperació dels drets arrabassats per unes elits polítiques i econòmiques que mal governen atenent només els interessos d’una minoria.
 
A Catalunya, el 65% dels aturats i aturades han vist ja esgotades les seves prestacions socials. Això vol dir que prop de 90.000 famílies es troben hores d’ara sense cap tipus d’ingrés. Mentrestant, l’Estat destina cada dia 105 milions d'euros al pagament dels interessos d’un deute il·legítim i de 45 milions d'euros més –també diàriament- en despesa militar. Gairebé 55.000 milions d'euros l’any en total. Creixen les desigualtats de manera exponencial fins al punt que les 20 famílies més riques de l’Estat acumulen la riquesa equivalent del 20% de la població amb menys recursos (9 milions de persones). Es governa a cop de decret i s’imposen lleis reaccionàries com la de l’avortament, la d’educació o la de seguretat ciutadana.
 
Alhora, la corrupció i el frau són percebuts per la ciutadania com el segon problema més greu. De fet, els 17 casos de corrupció més greus han suposat una pèrdua de recursos públics que voreja els 7.000 milions d'euros. Les polítiques de privatització del que és públic són el pa de cada dia a nivell municipal, autonòmic i estatal. Hem sabut aquests dies que el govern de la Generalitat ha posat a la venda el primer lot d’edificis públics per poder obtenir per aquesta via i la de les privatitzacions els 2300 milions d'euros que contemplen els pressupostos per al 2014 i que el conseller Mas-Colell encara no ha especificat. Per començar aquesta pèrdua de patrimoni, la conselleria d’Interior que el Tripartit va adquirir per més de 42 milions d'euros té ara un preu de sortida de poc més de 21 milions d'euros. El negoci no pot ser més rodó. Per altra part, el conseller Boi Ruiz –qui recentment ha trobat explicació al fracàs escolar pel consum d’haixix de l’alumnat (sic)- ha anunciat fa uns dies la posada en marxa d’un pla pilot a Lleida en l’àmbit sanitari que posa les bases per a la privatització d’aquest servei públic. El traspàs d’allò que és de tots a mans privades no fa sinó engreixar aquells que més tenen alhora que minva la qualitat dels serveis a què té dret la ciutadania i precaritza les condicions laborals dels treballadors i treballadores. La setmana passada el Parlament de Catalunya ha celebrat un debat sobre la pobresa que ha resultat ser un pobre debat i els resultats del qual sabíem d’antuvi, més encara després que el conseller Homs anunciés la vigília de la seva celebració que no es podia esperar ni un sol euro addicional per afegir a la  partida prevista per a la despesa social. Quina mena de país és aquest en què el govern no pot garantir aquells mínims necessaris perquè tota la ciutadania pugui viure amb dignitat? És molt clar, la culpa és de Madrid i de l’anterior govern. Però la reforma laboral secundada per l’actual partit de govern, les polítiques d’austeritat teledirigides per la cancellera alemanya i per la troika, no hi tenen res a veure? El llistat de greuges i d’injustícies és interminable.
 
Lleidatans i lleidatanes viatjaran de segur a la capital de l’Estat el 22M. Però tots aquells i aquelles que no en tinguin la disponibilitat són cridats a sortir al carrer, a Lleida, aquest dia per marxar per la dignitat que no volem que ens sigui robada. A les 17.30 hores, des de la plaça Ricard Viñes, convocats pel col·lectiu 22M de Lleida.
 
Permanent del Secretariat Intercomarcal d’USTEC·STEs


Comentaris

envia el comentari