Catalunya Diari

EL 71% de lleidatans que van a 'El Bus de la Salut' tenen una malaltia ateromatosa

El projecte tornarà a citar els 8.400 pacients que s'han sotmès a proves preventives per estudiar la seva evolució

Responsables del Bus de la Salut
La presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, amb responsables del projecte 'El Bus de la Salut' | LleidaDiari.cat

Un 71,7% de les 8.402 persones que s'han sotmès a les proves preventives que ha dut a terme 'El Bus de la Salut' entre els anys 2015 i 2018 presentaven algun tipus de malaltia ateromatosa, és a dir la disminució del calibre de les artèries per l'acumulació de plaques de greix. 'El Bus de la Salut' tornarà a citar totes les persones visitades en la primera fase del projecte mèdic (2015-2018) per a la realització de proves de prevenció de malalties cardiovasculars i renals.

Aquesta segona fase de l'estudi, que tindrà lloc del 2019 al 2021, permetrà veure l'evolució d'aquestes persones. A més, s'han inclòs més proves de diagnòstic precoç de malalties vasculars, com ara la determinació de la velocitat de l'ona de pols, per determinar la rigidesa arterial. Durant aquests quatre anys, el 'Bus de la Salut' s'ha desplaçat per 28 municipis de les comarques lleidatanes per realitzar un diagnòstic precoç a una població diana d'entre 45 i 70 anys, seleccionada aleatòriament per complir un o més d'un dels factors de risc cardiovascular (hipertensió, tabaquisme, obesitat o dislipèmia).

  • NOU SERVEI DE LLEIDADIARI: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Han passat pel bus medicalitzat 8.402 persones

En total, han passat pel bus medicalitzat 8.402 persones, 4.265 dones i 4.137 homes. A partir de les proves efectuades, s'ha diagnosticat a un 71,7% de les persones visitades malaltia ateromatosa, amb una major presència en el cas dels homes. A un 15,7% dels pacients se'ls ha detectat malaltia renal, i en 1,5% (17 pacients) aneurisma d'aorta abdominal, és a dir que tenen l'aorta més dilatada del normal i amb les parets més febles, amb el consegüent risc de trencament en què podria derivar. També s'ha diagnosticat hipertensió arterial a un 34,2% de les persones visitades; el colesterol elevat, a un 25%; diabetis, a un 1,7%, i prediabetis, a un 33% dels pacients.

Del total de persones diagnosticades precoçment, 123 van haver de ser derivades a un especialista hospitalari per malaltia arterial severa. En concret, s'han derivat 106 persones al Servei de Neurologia de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, i 17 al Servei de Cirurgia Vascular del mateix hospital lleidatà. D'altra banda, a partir de la incorporació de noves proves diagnòstic el setembre del 2015 (espirometria, ecografia transcraneal), s'ha pogut determinar que un 13% de les persones visitades a 'El Bus de la Salut' presenten l'espirometria alterada (mesura de la capacitat respiratòria; un 4,2% mostren una arrítmia auricular; un 26% evidencien un grau de risc cardiovascular (per la realització de les proves de glicació AGEs). També s'ha constatat que un 60% dels pacients són fumadores i/o exfumadores.

El Bus de la Salut | Redacció - Fotografia: Miki de Santiago (Arxiu)

 

 

Van posar en marxa 'El Bus de la Salut' el gener del 2015

La Diputació de Lleida i la Fundació Renal Jaume Arnó, conjuntament amb el Departament de Salut i la Unitat de Diagnòstic i Tractament de Malalties Aterotrombòtiques (UDETMA) de l'IRBLleida', van posar en marxa 'El Bus de la Salut' el gener del 2015. El projecte compta amb una aportació aproximada de 425.000 euros a anuals per part de la diputació lleidatana. Durant la presentació dels resultats, la presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, ha destacat la importància d'aquest projecte «per convertir Lleida en territori pioner en polítiques de salut" i ha remarcat la importància que, en aquesta segona fase, «es puguin assolir els objectius desitjats tenint en compte que la salut és la principal preocupació de les persones».

«Disposar d'una tecnologia com 'El Bus de la Salut' ha permès apropar-lo a tot el territori i fer aquestes proves de detecció precoç de malalties cardiovasculars i renals, que estan encarades a persones amb factors de risc», ha destacat Perelló. La directora de l'IRBLleida, Elvira Fernández, ha recordat que aquest estudi es basa «en la detecció precoç de malalties que són desconegudes pel pacient i el seu metge, i no només una, sinó diverses». «L'eteromatosi, la malaltia renal, la diabetis, la malaltia respiratòria, és a dir que abraça una quantitat de malalties cròniques que per una altra banda, són pròpies de la societat actual que està envellint», ha assenyalat. Fernández també ha situat com a importants factors de risc actuals la pobresa i el sedentarisme.


Comentaris

envia el comentari