Catalunya Diari

80 anys de la FETE de les Terres de Lleida, la Federació d’Ensenyament de la UGT

80 anys de la FETE de les Terres de Lleida, la Federació d’Ensenyament de la UGT| Ramon Moreno

 Aquest desembre fa 80 anys que es fundava la FETE a les Terres de Lleida. La FETE, el sindicat d’Ensenyament de la UGT nasqué de mans d’uns docents inquiets i inconformistes en la Lleida de la República. Naixia fruit de la il·lusió i de la reflexió pedagògica de la Dolors Piera, el Frederic Godàs, el Pau Xuriguera, entre altres. I com no podia ser d’altra manera lligat des dels seus orígens a la renovació pedagògica del grup 'Batec', que fou, segons el pedagog Alexandre Galí, “una revolució pacífica de mestres”.
 
Els anys posteriors a la guerra civil amb la posterior dictadura franquista portarem a la majoria d’aquells docents: la repressió, la mort i l’exili. Fou amb l’arribada de la democràcia quan l’octubre de 1977 ressorgia el nostre sindicat a les Terres de Lleida per continuar lluitant per, i al costat de, les treballadores i treballadors dels diferents sectors educatius de les nostres terres.
 
Actualment com a primera força sindical en l’àmbit educatiu a les terres de Lleida, són molts els reptes que se’ns presenten i que com a part d’un sindicat de classe, la UGT, volem afrontar amb els altres sectors del món laboral.
 
Venim d’un congrés, celebrat aquest mes de novembre, on el lema ha estat: “Temps de lluita per l’educació”. Els moments que vivim i que, pel que podem anar constatant, viurem, ens exigeixen continuar, ara més que mai, fent sentir la nostra veu dins la societat, i en concret, dins el món educatiu de les Terres de Lleida. Una veu en defensa d’un servei públic d’educació, des de l’Infantil fins a la Universitat. D’una escola catalana que cohesiona la nostra societat. D’un sector d’Educació Especial que a més de tenir una clara dimensió educativa que no pot perdre, dóna resposta a una gran necessitat social.
 
Venen temps de mobilització, i per tant, d’una necessària resposta contundent als greus atacs que en forma de lleis injustes i retallades, patim totes les treballadores i treballadors, i com no també els de l’ensenyament.
 
I com afirma la resolució del nostre Congrés, no podem quedar impassibles en veure, malgrat els moments força difícils per a la nostra societat, com els avenços que s’havien assolit, amb tan esforç, en els àmbits educatius, socials i econòmics, són retallats sense cap mena de mirament.
 
Ens cal continuar enfrontant-nos a la actual Reforma Laboral, que ha significat un augment de la precarietat laboral que només satisfà al món empresarial, deixant desprotegit al treballador.
 
Recuperar tot el que, amb l’excusa de la crisi, s’ha retallat i que està influint en el deteriorament de l’educació, de la societat del benestar, l’atenció a la discapacitat i a la dependència, per assolir de nou un marc de progrés i d’igualtat social.
 
Exigir la retirada de la LOMCE, una llei injusta, centralista i retrograda que en cas que s’apliqués dificultaria la igualtat d’oportunitats i engrandiria encara més l’actual escletxa social.
 
Defensar l’actual model d’immersió lingüística, pel que significa, d’avenç en la integració i la cohesió social als centres educatius i per extensió al conjunt de la ciutadania. 
Rebutjar l’actual desplegament de la LEC i en especial el Decret de Plantilles perquè fomenta la arbitrarietat i no respecta, ni millora les condicions laborals dels treballadors/es de les diverses xarxes educatives, que conformen el Servei Públic d’Educació.
 
Defensar un sistema públic d’ensenyament universitari que garanteixi a tots els ciutadans l’accés a la formació al llarg de la vida, sense limitacions per la seva capacitat financera o el seu origen social.
 
Es fonamental que fem sentir la nostra veu per poder avançar en tots els àmbits de la nostra societat, tot dialogant i debaten amb els nostres familiars, els nostres amics, els nostres companys, els nostres representants...
 
No hi pots renunciar. No hi podem renunciar per què ens hi juguem molt, el nostre futur.
 
Ramon Moreno, secretari general de la FETE-UGT de les Terres de Lleida


Comentaris

envia el comentari