Catalunya Diari

Uns 800 infants aprenen a actuar davant una emergència al Cucalòcum

Protecció Civil imparteix tallers lúdics —orientats a infants d’entre 3 i 7 anys— i tallers pràctics de reanimació cardiopulmonar per a pares i fills

Imatge d'un nen a una ambulància
Imatge d'un nen a una ambulància | LleidaDiari.cat

Uns 800 infants —a raó de 100 al dia— passaran per l’espai 'La Seguretat és de Tots', organitzada per Protecció Civil en el marc de Cucalòcum, segons les previsions dels organitzadors de l’activitat. La iniciativa inclou tallers lúdics —orientats a infants d’entre tres i set anys— i tallers pràctics de reanimació cardiopulmonar per a totes les edats (pares i fills). L’activitat de Protecció Civil de Lleida, que compta amb la col·laboració del SEM (present amb voluntaris i un vehicle d’emergències), és atesa diàriament per 8 monitors que es van alternant en sessions de matí i tarda.

Els tallers infantils, vehiculats a través de jocs de taula i de làmines per retallar i pintar, s’orienten a què els petits sàpiguen a qui trucar en cas d’una urgència o emergència sanitària, o que sàpiguen què fer quan fa molta calor, molt fred, molt vent o quan plou molt fort. També es proporciona als pares polseres personals per tal que les col·loquin als seus fills i puguin ser identificats en cas de pèrdua.

Els tallers pràctics, adreçats a infants i adults, es fan aproximadament cada hora i inclouen demostracions de reanimació cardiopulmonar amb ninots, explicacions sobre com funciona un desfibril·lador i consells sobre què fer en cas de mareig, ofegament o altres supòsits. La 28a edició de Cucalòcum (Saló de la Infància i la Joventut de Lleida) i la 13a edició de Cucaesport tenen lloc als Pavellons 3 i 4 de Fira de Lleida i tancaran les portes demà divendres, dia 4 de gener. El parc ofereix 50 activitats lúdiques, esportives, formatives, solidàries i de sensibilització social. L’horari va de les 10.00 a les 14.00 hores i de les 16.00 a les 20.00 hores.

Nens aprenent al Cucalòcum
Nens aprenent al Cucalòcum | LleidaDiari.cat

 

Altres activitats del Cucalòcum

Una de les novetats que enguany presenta el Cucalòcum és la possibilitat d’aprendre a jugar a escacs en taulers gegants. L’Acadèmia d’Escacs Josep Oms de Lleida hi és present amb dos estands, un a la zona del Cucalòcum i l’altre al pavelló on es desenvolupa el Cucaesport. El mateix Josep Oms, l’únic Gran Mestre Internacional d’Escacs que ha tingut Lleida, explica als nens i les nenes les millors jugades d’aquesta pràctica i els beneficis que aporta el joc. Oms exposa que els escacs potencien la creativitat, la paciència, la concentració i la memòria, per això «a la meva acadèmia oferim un projecte pioner per a nens i nenes de quatre a sis anys, unes edats bàsiques per a l’aprenentatge de qualsevol habilitat». Des de fa quatre anys Josep Oms dirigeix la seva pròpia acadèmia d’escacs a Lleida amb sessions per a tots els nivells i també dóna classes a una vintena d’escoles públiques i concertades de Lleida. 

«Som un equip de docents i professionals que garantim un ensenyament de qualitat, que permet que els alumnes aconsegueixin els objectius esportius, pedagògics, lúdics i personals que es fixin», comenta.Aquest professional i apassionat pel món dels escacs va obtenir el Gran Master (GM) l’any 2007, el títol més important d’aquesta disciplina que existeix a nivell mundial. Durant la seva trajectòria, Oms ha obtingut nombrosos guardons tant a nivell individual com d’equip. Entre aquests destaquen la Medalla d’Or a les olimpíades d’Escacs de Torí 2006 (és l’únic esportista de l’Estat espanyol que l’ha aconseguit) i diferents títols de campió i podis en els Campionats d’Espanya i Catalunya en gairebé totes les categories. Cal recordar que, al Cucalòcum, els infants que passen per l’estand i juguen amb les figures gegants dels escaquers participen en el sorteig d’un mes gratuït a l’Acadèmia d’Escacs Josep Oms.

  


Comentaris

envia el comentari