Catalunya Diari

A Alfés, remunicipalitzem l'aigua

A Alfés, remunicipalitzem l'aigua| Joel Jové

 Aquest mes de gener s’ha fet realitat una de les nostres principals reivindicacions. El Ple de l’Ajuntament del meu poble, Alfés, ha aprovat la municipalització de l’aigua tal i com veníem reclamant, per raons eminentment ideològiques, des de l’inici de la legislatura.
 
Hem proposat aquesta municipalització perquè sempre hem entès que els criteris que han de prevaldre en els serveis públics no es poden centrar en l’obtenció de beneficis sinó en donar bones prestacions a la ciutadania i perquè defensem que la qualitat dels serveis que ha de donar l’administració té relació directa amb la responsabilitat, la transparència o el compromís i té per objectiu principal, en el cas específic de l’aigua, garantir qualitat, regularitat i continuïtat.
 
El nostre ha estat, a més a més, un cas digne de manual i el temps i la seqüenciació dels esdeveniments ens ha donant la raó. Fins fa pocs dies, Aigües de Catalunya era qui gestionava aquest servei al municipi i considerava que no se’n beneficiava suficientment o, dit d’una altra manera, que "no li sortien els números". Sota l’argument de manca de beneficis, per tant, va demanar reiteradament al Consistori, que és qui té competències en aquesta matèria, una pujada de les tarifes però sempre es va trobar amb la negativa del Ple. I la resposta de l’empresa ha estat contundent: desatenció d’avaries i servei dolent.
 
Finalment i després d’una llarga negociació, no pocs problemes i una considerable indemnització s’han precipitat els esdeveniments. S’ha rescindit el contracte amb l’empresa en qüestió i s’ha decidit que l’aigua, novament, la gestioni directament el poble. Ara, assolida aquesta fita de la qual ens en sentim profundament satisfets se’ns obre una nova lluita. Ens caldrà vetllar, aquest cop, perquè el nou servei municipal d’aigües que estarà sota control dels alfesins i les alfesines respongui, pel que fa als llocs de treball que se’n derivaran, a uns criteris concursals clars i transparents que permeti l’accés als mateixos en igualtat de condicions per a tota la ciutadania i defugi els amiguismes.
 
El que s’ha fet a Alfés, a imatge del que la CUP ha dut a terme en altres municipis com Arenys de Munt i com s’està posant en pràctica en altres pobles i ciutats d’arreu, és una bona mostra de que la cessió dels serveis públics a empreses privades no és, com defensen molts, l’únic camí possible i que cedir els nostres serveis públics a empreses privades és entregar-lo a interessos mercantils i allunyar-lo d’allò que ha de ser l’essència de tot servei públic: la qualitat, la transparència i l’eficiència. Procedir com ho hem fet és, en definitiva, estendre la mà a la gent i tancar-la al benefici únic de l’empresa privada.
 
Joel Jové, regidor d’Alfés per la CUP


Comentaris

envia el comentari