Catalunya Diari

A la portaveu de Ciutadans a la Paeria no li preocupa l'èxit de la manifestació contra el pacte PSC-C's

A la portaveu de Ciutadans a la Paeria no li preocupa l'èxit de la manifestació contra el pacte PSC-C's| Text i fotografia: ACN

La portaveu de Ciutadans a la Paeria, Ángeles Ribes, ha acusat l'ANC, Òmnium Cultural i la Plataforma per la Llengua de ''tribunal de la inquisició popular'', per convocar aquest dimarts al vespre una manifestació contra l'acord amb el PSC.

Ribes ha assegurat que han utilitzat ''l'insult i l'assetjament'' per criticar aspectes del pacte, com el de la revisió del reglament lingüístic i ha afegit que en cap moment ''atacarem al català, ni a Catalunya, però si que el castellà serà cooficial''. La portaveu de Ciutadans a la Paeria ha criticat durament a les entitats que han convocat la manifestació d'aquest dimarts, i els ha retret que les acusacions que fan sobre el retrocés que patirà el català a la institució arrel del pacte estan fetes ''sense proves'' i ha remarcat que l'actualització del reglament d'ús de la llengua es portarà a Ple i serà allà on es podrà debatre.

Ribes ha assegurat que li preocupa ''ben poc'' l'èxit que pugui tenir la manifestació d'aquest dimarts i ha remarcat que com a partit polític l'accepten perquè ''som demòcrates''. Ribes ha lamentat també que la polèmica surti perquè el castellà sigui cooficial a la Paeria, un fet que suposa una ''normalització d'una situació que ja s'està fent a d'altres institucions''. En aquest sentit, s'ha mostrat satisfeta que a partir d'ara, les empreses o particulars podran enviar i demanar documentació a la Paeria també en castellà i ha recordat que les lleis estan per ''complir-les i acatar-les''.

Per altra banda, el paer en cap s'ha mostrat dolgut que després d'anunciar l'acord del PSC amb C's se'ls hagi ''prejutjat'' només per l'aspecte de la llengua sense tenir en compte altres aspectes del pacte. En aquest sentit, ha dit que no comparteix en absolut la protesta convocada per les entitats sobiranistes i amb el suport d'altres partits presents al consistori com CiU, ERC, la Crida-CUP i el Comú, però que tot i així, han posat totes les ''facilitats'' perquè l'acte es pugui dur a terme amb condicions i que s'ha col·locat una tarima i megafonia per poder fer parlaments.

Rebaixa del 18% dels valors cadastrals per a l'any que ve
Les valoracions sobre la polèmica aixecada i la protesta convocada contra l'acord PSC-C's a la Paeria les han fet Ros i Ribes després d'oferir una roda de premsa conjunta, la primera després de signar el pacte, sobre temàtica fiscal. En concret, han explicat que l'Ajuntament de Lleida demanarà una rebaixa del 18% en els valors cadastrals per a l'any que ve, acollint-se a una mesura plantejada pel Ministeri d'Hisenda. Segons Ros i Ribes, aquesta era una de les mesures del pacte que van signar la setmana passada per aprovar el cartipàs.

En aquest sentit, han explicat que ja ho han comunicat a la resta de grups del consistori i que la setmana que ve es convocarà una junta de govern per debatre-ho amb l'oposició, la primera d'aquestes característiques des de l'aprovació del nou cartipàs. Aquesta mesura es podrà palpar directament en els imposts de plusvàlua i transmissions patrimonials, així com implicacions en els de la renda i patrimoni. Al 2015 es van rebaixar en un 17% fet que dóna ara un percentatge de rebaixa del 32%. Segons l'alcalde, d'aquesta manera s'adequaran al 50% del valor de mercat que han de tenir.

D'altra banda, PSC i C's han acordat mantenir congelat l'IBI, el rebut municipal més important i s'haurà de debatre més endavant una rebaixa dins l'expedient d'ordenances fiscals.


Comentaris

envia el comentari