Acabar amb el bipartidisme és el primer pas cap a la regeneració democràtica

Acabar amb el bipartidisme és el primer pas cap a la regeneració democràtica| Josep Maria Castells

 

Mai no podem estar tranquils. Mentre algunes persones no tenen ni per arribar a finals de mes, tenim uns polítics corruptes al seu servei i no al servei del poble. I estic segur que ni que es comprovin els casos de corrupció no dimitiran perquè la cadira els hi va molt bé.
 
Enmig de l'escàndol dels anomenats papers de Bárcenas, que esquitxa el PP, el Periódico va publicar el passat diumenge un estudi d'opinió de l'empresa Gesop en que aquest partit perdria més de cinquanta escons si es fessin ara eleccions. L'estudi vaticina un terratrèmol al mapa polític espanyol, amb un augment lleuger del PSOE i una alça de la intenció de vot a IU, UPyD i ERC. En concret, el PP perdria entre 51 i 53 diputats i es quedaria amb 132-134, molt lluny de la majoria absoluta (176).  Tot i la davallada del PP, el PSOE solament recuperaria entre 10 i 13 diputats i arribaria a 123-120. 
 
L'enquesta de Gesop sí que detecta un augment important de vots a les formacions IU (entre 11 i 14 escons més), UPyD (entre 18 i 21 més) i ERC (3 i 4 més), mentre que CiU en perdria entre 1 i 3. 
 
Si es fessin eleccions ara, això es traduiria amb 26-23 diputats per a UPyD; entre 25 i 22 per a IU; CiU n'obtindria entre 15 i 12, i ERC saltaria a 7-6. Del resultat del baròmetre del Gesop s'extreu que la caiguda dels populars i la minsa pujada del PSOE abocarien a acords inèdits en la política espanyola, amb el tradicional bipartidisme en el punt més baix de la història. 
 
A més, el vot en blanc, el nul i l'abstenció se situarien en el 25%. Acabar amb el bipartidisme és el primer pas cap a la regeneració democràtica.
 
Crec que davant tants presumptes casos de corrupció, s'hauria de crear una llei, que a més de fer pagar la mala praxis a les persones corruptes, també tingués la funció il·legalització els partits polítics corruptes. 
 
D'altra banda diria que si es permet la corrupció, també s'han de permetre les consultes.
 
El que no pot ser és que els polítics siguin uns lladres, i a més no deixin decidir al poble. Una vergonya immensa.
 
Fa falta regeneració democràtica. I sobretot, unes lleis més dures iguals de dures que la resta de persones que vivim al nostre país. 
 
El que no pot ser és que una persona robi 900 euros en un caixer, i que persones que han jurat i perjurat el seu càrrec, actuïn de forma corrupta des de la seva cadira. És moment de dir no a la corrupció. Durant aquestes setmanes de ben segur veurem com es manifesta la gent a Gènova, o bé a la delegació del Govern, davant la Moncloa. Aquesta gent que els titllaran de “antisistema” potser són els que més es mereixen ser gestors del seu poble.
 
Crec que caldria fer llistes obertes, fomentar substancialment l'economia mitjançant l'estimulació i fomentant la creació d'empreses i nous llocs de treball, aplicar lleis suficientment dures contra els corruptes i implicats en casos de corrupció.
 
Finalment dir que Rubalcaba intenta guanyar-se la confiança dels votants del PP i la gent humil, però també és cert que el PSOE té oberts també presumptes casos de corrupció. 
 
Em fa gràcia quan parlo amb algun socialista, em diu: Són presumptes, però es demostrarà que són molt bona gent i no han robat mai perquè mai ho farien. Els militants d'alguns partits semblen “corderets” que segueixen el “bon pastor”, (alguns contra l'independentisme sempre al cap), llavors sol passar que d'aquests diputats alguns s'escapen, però després els castiguen i tornen a ser del “ramat”.
 
El senyor Rubalcaba demana la dimissió del president Rajoy a la televisió, amb cara d'enfadat i de mai haver trencat un plat, però el que haurien de fer ara tots els partits excepte el PP i PSOE és governar en minoria, deixar Catalunya en pau, i deixar fer el referèndum d'autodeterminació.
 
Per Balaguer també tenim un presumpte cas de corrupció, tot i que encara no sabem la veracitat, on GORALL va presentar una denuncia, contra l'exalcalde de Balaguer i el regidor d'Urbanisme del grup municipal socialista. 
 
El poble necessita explicacions de tot això, per decidir si el model democràtic és l'encertat o hem de fer un canvi de sistema: tecnòcrata i amb llistes obertes és la meva aposta.
 
Josep Maria Castells, activista balaguerí